Vesna Pusić in Danilo Türk: kot kažejo zadnje informacije, si oba želita zasesti položaj generalnega sekretarja Združenih narodov, ki se bo sprostil prihodnje leto z odhodom Ban Ki Muna. Foto: BoBo
Vesna Pusić in Danilo Türk: kot kažejo zadnje informacije, si oba želita zasesti položaj generalnega sekretarja Združenih narodov, ki se bo sprostil prihodnje leto z odhodom Ban Ki Muna. Foto: BoBo
Zdajšnji generalni sekretar Ban Ki Mun se poslavlja prihodnje leto. Foto: Reuters

Po besedah Pusićeve je sicer mogoče, da bo kandidat za generalnega sekretarja ZN-a iz Latinske Amerike, in ne vzhodne Evrope. Če bo svetovna organizacija iskala osebo iz Vzhodne Evrope, pa je njena kandidatura odprta, je dejala po današnji seji vlade. Vodja hrvaške diplomacije je novinarjem še povedala, da je omenjanje njene morebitne kandidature zanjo čast, pobuda za njeno kandidaturo pa je po njenih besedah prišla "iz krogov zunaj Hrvaške".

Pusićeva je bila pretekli teden na uradnih obiskih v Braziliji, Kolumbiji in Čilu, kjer je, kot pišejo hrvaški mediji, verjetno tudi lobirala za morebitno kandidaturo. Ob tem poudarjajo, da ima hrvaška diplomatka priložnost tudi zaradi tega, ker naj bi obstajala izjemna prizadevanja, da bi na čelo ZN-a prišla ženska. Pusićeva je med svojim mandatom na čelu hrvaške diplomacije pogosto spodbujala razprave o vlogi žensk ter vztrajala pri reševanju "ženskih vprašanj" in izvajanju projektov za ženske na različnih koncih sveta, je poročal v sredo Večernji list.

Mandat generalnemu sekretarju Ban Ki Munu poteče konec prihodnjega leta, med ženskimi imeni, ki se omenjajo kot njegove morebitne naslednice, pa so litovska predsednica Dalia Grybauskaita, podpredsednica Evropske komisije Kristalina Ivanova Georgijeva in vodja Unesca Irina Bokova.

Vlada podprla kandidaturo Danila Türka
Kot je znano, je slovenska vlada januarja napovedala, da bo podprla kandidaturo nekdanjega predsednika Danila Türka za novega generalnega sekretarja Združenih narodov. "Danilo Türk ima izkušnje, in če bi s kandidaturo uspeli, bi bil to lep rezultat tudi slovenske zunanje politike," je januarja dejal zunanji minister Karel Erjavec. Ob tem je dodal, da podpora Türkovi kandidaturi Slovenije ni še nič stala, saj "podporo izvajamo prek diplomatske konzularne mreže". "Zadnje leto pred volitvami pa bi bilo treba nameniti določena sredstva, da bi ta kandidatura tudi uspela. A o tem bo odločala vlada." Türka je podprl tudi predsednik države Borut Pahor. "Če se Slovenija odloči za tovrstne kandidature, pa mora biti vztrajna, mora izvesti argumente in se za svoj uspeh tudi postaviti," je poudaril na januarskem posvetu slovenske diplomacije.