Svet
()
Arkansas
Ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena Michelle sta izrazila sožalje svojcem žrtev. Predsednik pa je Arkansasu ponudil pomoč zvezne službe, če jo bodo seveda potrebovali.
VIDEO
Poplave v Arkansasu

Dodaj v

Poplave v Arkansasu dosegle kamp, 16 mrtvih

V iskanje pogrešanih se je vključila tudi nacionalna garda
12. junij 2010 ob 14:04
Little Rock - MMC RTV SLO, STA

Gladina vode je v ameriški zvezni državi Arkansas v samo eni uri narasla na 2,5 metra. Poplave so zahtevale žrtve predvsem med turisti v kampu, ki so zgodaj zjutraj še spali. Umrlo je najmanj 16 ljudi.

Zaradi obilnega dežja, ki je sprožilo poplave, pogrešajo 40 ljudi, v bolnišnici jih je več kot 20, še približno 60 pa so jih rešili. Poplave so žrtve zahtevale predvsem med turisti, ki so na začetku poletne sezone taborili v nacionalnem parku Ouachita na bregovih rek Caddo in Little Missouri. Narasle vode so v petek zgodaj zjutraj, ko so mnogi še spali, odnesle šotore in prikolice, z njimi pa tudi ljudi. Tok naraslih rek je bil tako močan, da je asfalt odstopil s cest, narasle vode pa so odnašale lubje z dreves.

O številu pogrešanih poročajo na podlagi povpraševanj svojcev. Dejanskega števila pogrešanih namreč ni mogoče ugotoviti, saj v kampu Albert Pike nimajo sistema registracije, po katerem bi bilo mogoče ugotoviti, koliko ljudi je bilo v kampu.

Na prizadeto območje, ki leži približno 120 kilometrov zahodno od glavnega mesta zvezne države Little Rock, se je v iskanje pogrešanih že v petek s helikopterji vključila tudi nacionalna garda.

Poplave so nastopile v zelo kratkem času. V četrtek je na območju padlo do 15 centimetrov dežja, zaradi česar sta omenjeni reki zelo hitro narasli. Gladina reke Little Missouri je v četrtek na eni izmed merilnih postaj dosegala višino 90 centimetrov, v petek zgodaj zjutraj pa kar 7,2 metra. Vode so sorazmerno hitro začele tudi upadati, saj je bila gladina Little Missourija že nekaj ur po vrhuncu na višini 3,5 metra; danes pa so visoke še 2,5 metra.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo