Lopez Obrador se še ne vdaja. Foto: EPA
Lopez Obrador se še ne vdaja. Foto: EPA

Po skoraj vseh preštetih glasovih Obrador zaostaja šest odstotkov za zmagovalcem, Enriquejem Peño Nietom. Pena Nieto se je medtem že zahvalil svojim volivcem za zaupanje, da so po 12 letih ponovno zaupali oblast njegovi Institucionalni revolucionarni stranki (PRI).

A Lopez Obrador se, kot kaže, ne bo vdal zlahka in Mehiki se morda napoveduje ponovitev povolilnega dogajanja leta 2006, ko je Lopez Obrador, kandidat levice in nekdanji župan Ciudada de Mexico, po tesnem porazu proti Felipeju Calderonu več mesecev organiziral ulične proteste.

"Z vsemi in za vse"
45-letni Peña Nieto se je po prvih izidih oklical za zmagovalca in obljubil, da bo vladal "z vsemi in za vse" ter da bo proslavil drugo priložnost PRI-ja z "novim slogom vladanja". PRI je Mehiki vladala 71 let, vse do leta 2000. Peno Nieta so oglaševali kot novi obraz PRI-ja, obrat od dolge in občasno sumljive preteklosti stranke, ki so ji očitali tudi povezave z mamilarskimi tolpami.

Volilna kampanja se je vrtela predvsem okoli gospodarstva in vojne proti mamilom in mamilarskim kartelom. Calderonova kandidatka iz vladajoče stranke PAN, Josefina Vazquez Mota, je kot tretjeuvrščena prejela 25,44 odstotka glasov, kar kaže, da so mnogi volivci zapustili PAN zaradi več kot 55.000 smrti ljudi v z mamili povezanim nasiljem, odkar je Calderon leta 2006 odposlal vojsko v boj s karteli.