Portugalci bodo poleg dveh verskih praznikov morali delati tudi na dan republike in dan neodvisnosti. Foto: EPA
Portugalci bodo poleg dveh verskih praznikov morali delati tudi na dan republike in dan neodvisnosti. Foto: EPA

Številnim varčevalnim ukrepom je konservativna portugalska vlada dodala še ukinitev štirih od 14 dela prostih prazničnih dni. Portugalski delavci bodo od leta 2013 naprej morali v službo na dan vseh svetih 1. novembra in praznik svetega Rešnjega telesa, ki sledi 60 dni po veliki noči. Ukinitev teh dveh praznikov je bila dogovorjena s Svetim sedežem.

Oblasti v Lizboni so se Vatikanu in portugalski škofovski konferenci zahvalili za "konstruktiven pristop" v pogajanjih.

Da bi bilo vse pravično, so ukinili tudi dva državna praznika, je vlada zapisala v izjavi za javnost.

Delavci so bodo tako morali odpovedati še počitku na praznik oblikovanja portugalske republike 5. oktobra in 1. decembra, ko se Portugalci spominjajo osamosvojitve izpod španske nadoblasti.

Ukrep traja največ pet let
Čeprav vlada pričakuje, da bo ukinitev dela prostih dni pomagala izboljšati konkurenčnost gospodarstva in spodbudila gospodarsko rast, pa tiskovni predstavnik ministrstva za gospodarstvo Hugo Soares ni pojasnil podrobnosti ekonomskih učinkov ukinitve praznikov, poroča CNN.

Ukinitev štirih dela prostih bo veljala največ pet let.

Portugalsko je doletela podobna usoda kot Grčijo in Irsko, ki sta morali zaradi dolžniške krize zaprositi za tujo finančno pomoč. Evropska unija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) so obubožani Portugalski lani namenili 78 milijard evrov pomoči, v zameno pa je morala Lizbona privoliti v ostre varčevalne ukrepe.