Eksplozija je povsem opustošila okolico tovarne. Foto: EPA
Eksplozija je povsem opustošila okolico tovarne. Foto: EPA

Večino žrtev so odkrili na samem prizorišču silovite eksplozije, ki je imela moč potresa z magnitudo 2,1 in z zemljo zravnala okolico tovarne gnojil. Za zdaj ni znakov, da bi šlo za namerno dejanje, ampak vse kaže na industrijsko nesrečo.

Najprej so poročali, da je umrlo od pet do petnajst ljudi, po zadnjih podatkih pa so oblasti potrdile 12 žrtev. Med mrtvimi so reševalci in prostovoljni gasilci, ki so prihiteli v tovarno, da bi pogasili požar, ki je nato sprožil eksplozijo. Ta je uničila med 60 in 80 stavb v okolici.

Mesto West ima 2.700 prebivalcev, ki so še vedno v šoku zaradi izgube svojcev in prijateljev.

V tovarni West Fertilizer so proizvajali gnojila in jih prodajali okoliškim kmetovalcem. V skladišču tovarne je bilo shranjenih 270 ton izjemno vnetljivega amonijevega nitrata. Inšpekcija je tovarno nazadnje pregledala leta 2006.

Omenjena tovarna je le ena izmed tisočih, ki stojijo na ameriškem podeželju in proizvajajo ter prodajajo nevarne kemikalije, kot so gnojila za kmetovanje. Veliko takih tovarn je v bližini stanovanjskih naselij in šol. Tovarna v Westu je v zasebni lasti in zaposluje manj kot 10 delavcev.