Gasilci so imeli veliko dela, da so požar spravili pod nadzor. Foto: Reuters
Gasilci so imeli veliko dela, da so požar spravili pod nadzor. Foto: Reuters
Na desetine žrtev požara na Filipinih

Gasilci so se pet ur borili s požarom, ki je izbruhnil v sredo v dvonadstropni tovarni v naselju Valenzuela. Zagorelo naj bi, ko je iskra pri varjenju zanetila vnetljive snovi in kemikalije pri vhodu v tovarno, v kateri so izdelovali natikače in sandale, zaradi česar se je požar hitro razširil.

Med požarom naj bi v tovarni delalo od 200 do 300 ljudi. Številni delavci so ostali ujeti v tovarni, ko so jo zajeli ognjeni zublji, in nekateri so po poročanju filipinskih medijev svojcem pošiljali SMS-sporočila z obupanimi pozivi na pomoč.

Filipinski notranji minister Manuel Roxas je po obisku pogorišča danes povedal novinarjem, da je v požaru izgubilo življenje 72 ljudi. Napovedal je še, da bodo morali odgovorni za tragedijo pred roko pravice.

Župan Valenzuele Rex Gatchalian je ocenil, da je število smrtnih žrtev najverjetneje že dokončno, saj se podatki o številu mrtvih in pogrešanih zdaj ujemajo.

"Vsi smo bili zbegani, saj nas je skoraj vse zajela panika," je povedal eden izmed delavcev, Jun Panalo, ki se mu je uspelo rešiti s skokom iz drugega nadstropja. "Skočil sem ven in nato mi je sledil še nekdo. Prebil sem se skozi požar in zažgalo mi je lase," je povedal.

Natančen vzrok požara bo pokazala preiskava, a Filipini so znani po slabih varnostnih standardih, zaradi česar so požari pogosti. V najhujšem požaru v Manili je v priljubljeni diskoteki leta 1996 umrlo okoli 150 ljudi.

Svojci žrtev izražajo kritiko pogojev, v kakršnih so delali zaposleni v tovarni. Zaslužili so šest evrov na dan, delali pa so brez ustrezne zaščite pred vdihavanjem strupenih plinov in tudi niso prejeli navodil za evakuacijo v primeru požara.

Na desetine žrtev požara na Filipinih