Turistke med obiskom Indije. Foto: EPA
Turistke med obiskom Indije. Foto: EPA
Primeri posilstev v zadnjem času so vrgli temen madež na Indijo. Foto: Reuters
Turistka pred Tadž Mahalom. Foto: Reuters

Omenjeno posilstvo sicer ni bil edini incident v zadnjih mesecih, ki je močno načel podobo Indije kot vroče turistične destinacije.
Marca je tako skupina moških posilila 39-letno švicarsko turistko, ki je skupaj s svojim možem taborila na podeželju v zvezni državi Madhja Pradeš. Le štiri dni pozneje je neka Britanka v Agri skočila iz svoje hotelske sobe v drugem nadstropju, ker se je zbala, da skuša vanjo vlomiti upravnik hotela.

Poročilo indijske trgovske zbornice, ki je v svoji raziskavi zajelo 1.200 turističnih agencij iz vse Indije, navaja, da se je število obiskovalk Indije zmanjšalo za 35 odstotkov, število turistov na splošno pa za 25 odstotkov. Največji upad so zaznali med obiskovalci iz Velike Britanije, ZDA, Kanade in Avstralije.

D. S. Rawat, generalni sekretar organizacije, pravi, da so primeri "vzbudili pomisleke glede varnosti popotnic v državi". Turisti naj bi zdaj Indijo zamenjali za druge azijske države, kot so Malezija, Indonezija, Tajska, Filipini in Vietnam.

Indijo je lani obiskalo 6,6 milijona tujih obiskovalcev, kar je, glede na velikost in raznolikost države, malo. Kot piše Independent, Francijo samo v enem mesecu obišče več ljudi kot Indijo v celem letu.

Opozorilo Britankam
Velik delež tujih obiskovalcev, eno osmino, predstavljajo nekdanji kolonizatorji Britanci. Tamkajšnje zunanje ministrstvo ima na svoji spletni strani za Indijo opozorilo: "Turistke so pogosto deležne nezaželene pozornosti v obliki verbalnega in fizičnega nadlegovanja, ki ga izvajajo posamezni moški ali skupine. Britanke so bile žrtve spolnih napadov v Goi, New Delhiju, Bangaloru in Radžastanu." In še: "Popotnicam svetujemo previdnost med potovanjem po Indiji, tudi če potujejo v skupini."

Indijsko ministrstvo za turizem bi rado do leta 2016 povečalo delež tujih turistov za 12 odstotkov in podvojilo prihodek. Poleg napadov na ženske, o katerih mediji v zadnjih mesecih precej več poročajo, zna potencialne obiskovalce odvrniti tudi visoka cena vizumov. Ti so se januarja podražili dvakratno, na 109 evrov.
Po Indiji še Brazilija
Podobne zgodbe pa prihajajo tudi iz Brazilije. Na minibusu v Riu de Janeiru so namreč oropali in posilili tujo turistko, njenega spremljevalca pa pretepli. Napadalca sta druge potnike pregnala z minibusa, nato pa iz območja Copacabane odpeljala na obrobje mesta. Vmes naj bi se jima pridružil še nek moški, ki pa ga policija za zdaj še išče.
Moškega je trojica hudo pretepla in vklenila v lisice, da jih ni oviral, medtem ko so žensko večkrat posilili. Par so nato "odvrgli" v bližnjem kraju Itaborai, še prej pa so ju prisilili, da sta s svojimi kreditnimi karticami opravila več nakupov in dvigovala denar na bankomatih.

Domnevna storilca, 20-letnega voznika avtobusa in nekega 22-letnega moškega, so nekaj ur po napadu že aretirali. Ropi in napadi so na avtobusih v Riu de Janeiru in tudi v drugih velikih brazilskih mestih precej pogosti, a okrutnost in predrznost tokratnega zločina sta šokirala lokalne medije.

Oblasti v Riu skušajo sicer na vsak način zajeziti nasilje pred svetovnim nogometnim prvenstvom prihodnje leto in olimpijskimi igrami leta 2016.