ICC, ki je bil leta 2002 ustanovljen kot stalno mednarodno sodišče za pregon vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, je lani že odobril preiskavo domnevnih vojnih zločinov, ki naj bi jih v Afganistanu storili talibani in pripadniki teroristične skupine Islamska država (IS), pa tudi pripadniki vladnih in mednarodnih sil.

A preiskava ICC-ja se je ustavila, ker so afganistanske oblasti napovedale, da bodo same izvedle preiskavo. V skladu z rimskim statutom, s katerim je bil ustanovljen ICC, je za preiskavo hudih kršitev mednarodnega humanitarnega in vojnega prava v prvi vrsti pristojno nacionalno pravosodje, razen če to ni v stanju, da to lahko učinkovito stori oz. če tega ne želi izvajati.

S padcem afganistanske vlade in prihodom talibanov na oblast so se okoliščine spremenile v takšni meri, da afganistanske oblasti niso sposobne same izvesti učinkovite domače preiskave, utemeljuje glavni tožilec ICC-ja Karim Khan, ki je zato zaprosil za pooblastila, da vodenje preiskave znova prevzame tožilstvo ICC-ja.

A kot je napovedal, bodo v prvi vrsti preiskali dejanja talibanov in pripadnikov IS-ja, vključno z nedavnim napadom na letališče v Kabulu, ko je domnevno v napadu IS-ja umrlo več kot sto civilistov.

"Resnost in razsežnost domnevnih zločinov talibanov in IS-ja, ki vključujejo obtožbe o nediskriminiranih napadih na civiliste, načrtnih zunajsodnih usmrtitvah, preganjanju žensk in deklic, zločinih proti otrokom in drugih zločinih proti civilnemu prebivalstvu, zahtevajo pozornost in prave vire mojega urada, če želimo predstaviti verodostojne primere, ki jih bomo lahko dokazali brez sence dvoma," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočil Khan.

Po drugi strani to pomeni, da bodo preiskave domnevnih zločinov mednarodnih sil, zlasti ZDA, morale počakati na boljše čase. Tožilstvo ICC-ja namreč nima na voljo dovolj kadrov in financ. To je že naletelo na negativne odzive tistih, ki tujim silam očitajo vojne zločine, navaja francoska tiskovna agencija AFP.