Japonski premier Šinzo Abe se je poklonil žrtvam. Foto: Reuters
Japonski premier Šinzo Abe se je poklonil žrtvam. Foto: Reuters

Ob 8.15 po tamkajšnjem času je ameriška posadka bombnika Enola Gay nad japonskim mestom odvrgla štiri tone težko atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Deček (Little Boy). Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in s hitrostjo 440 metrov na sekundo uničila vse pod seboj. V radiju 500 metrov so umrli skoraj vsi ljudje, skupno jih je do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000, še danes pa se posledice izpostavljenosti kažejo pri ljudeh v obliki raka na ščitnici, pljučih in prsih ter levkemije.

Ob obletnici je bila slovesnost v Hirošimi, ki sta se je udeležila tudi japonski premier Šinzo Abe in ameriška veleposlanica na Japonskem Caroline Kennedy. "Kot edina država, ki je med vojno doživela jedrski napad in izkusila njegove grozote, ima Japonska odgovornost uresničiti svet brez jedrskega orožja in še naprej prihodnjim generacijam in svetu posredovati sporočilo o krutosti tovrstnega orožja," je dejal Šinzo Abe.

Kazumi Macuj: Jedrsko orožje je absolutno zlo
Zbrane je nagovoril tudi župan Hirošime Kazumi Macuj, neutrudni aktivist proti jedrskemu orožju, ki je ameriškega predsednika Baracka Obamo in vse voditelje držav, ki imajo jedrsko orožje, pozval, naj obiščejo Hirošimo. "Ko boste to storili, boste doumeli, da je jedrsko orožje absolutno zlo in da ga je treba preprečiti," je dodal.

Kazumi Mazuj je bil kritičen tudi do Abeja oziroma japonske vlade, ki je nedavno razširila pristojnosti japonskih obrambnih sil. Te bodo od zdaj lahko v primeru napada branile zavezniške države. Številni Japonci tej spremembi, ki pomeni zgodovinski preobrat v japonski obrambni politiki, ta je bila od druge svetovne vojne naravnana mirovniško, nasprotujejo.

Tri dni pozneje še ena bomba na Nagasaki
Tri dni po Hirošimi so ZDA odvrgle atomsko bombo še na Nagasaki. Debelinko, kot se je imenovala bomba s plutonijevo sredico, je terjal več kot 70.000 žrtev. Slab teden dni pozneje je Japonska priznala poraz in kapitulirala, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

Kot smo poročali pred nekaj dnevi, je pred tednom dni v 93. letu starosti umrl Theodore Van Kirk, še zadnji živeči član posadke bombnika Enola Gay. Van Kirk je bil leta 1945 24-letni navigator letala B-29, imenovanega tudi supertrdnjava.