"Hrvaška mora postati zastrašujoč politični primer," meni opozicijski poslanec Roth. Foto: EPA

Kot poroča nemški tednik Der Spiegel, raste odpor proti prenagljenemu sprejemu Hrvaške kot polnopravne članice EU-ja. "V zameno za spodbujanje upanja ne sme biti nobenega popuščanja," je za tednik dejal predsednik odbora za zunanjo politiko bundestaga Ruprecht Polenz, sicer poslanec Krščanskodemokratske unije (CDU).

Polenz je poudaril, da se lahko Hrvaška julija prihodnje leto EU-ju pridruži le, če bo naslednje poročilo Evropske komisije pozitivno. Ostrejši je bil poslanec opozicijske socialdemokratske stranke (SPD) Michael Roth. "Hrvaška mora postati zastrašujoč politični primer," je dejal in dodal, da mora država nujno odpraviti pomanjkljivosti, na katere jo je opozorila Komisija, kot so predolgi sodni postopki. "Brez tega bundestag pristopne pogodbe ne bi smel ratificirati," je poudaril Roth.

Predsednik bundestaga Norbert Lammert (CDU) je Hrvaško primerjal z Romunijo in Bolgarijo, ki sta v EU vstopili leta 2007. "Primera Romunije in Bolgarije kažeta, da se pričakovanje, da bo težave lažje reševati po vstopu v EU, v praksi ne uresniči. Te napake ne smemo ponoviti," je izpostavil Lammert, ki je ob tem znova pozval k obdobju konsolidacije. "Smiselno bi bilo razmisliti, ali ne bi bilo koristno letno poročanje o stanju znotraj EU-ja. To bi lahko marsikomu odprlo oči glede težav, ki jih že več let nerešene vlečemo s seboj," je še dejal.