Mahama bo Gano vodil prihodnja štiri leta. Foto: EPA
Mahama bo Gano vodil prihodnja štiri leta. Foto: EPA

Mahama iz vladajočega Narodnega demokratskega kongresa (NDC) je zmago dosegel že v prvem krogu, potem ko je bil na vrhu države od julija, potem ko je zaradi bolezni umrl takratni predsednik John Atta Mills, proti kateremu je pred štirimi leti za las izgubil tudi tokratni glavni kandidat opozicije Akufo-Addo iz Nove patriotske stranke (NPP).

Petkove volitve so zaznamovale številne tehnične težave, zato so jih podaljšali še na soboto. Kljub težavam in dolgim čakalnim vrstam so volitve potekale mirno.

Akufo-Addo je sicer v ponedeljek dejal, da bi lahko njegova stranka izpodbijala izide volitev na sodišču, potem ko je volilna komisija za zmagovalca razglasila Mahamo. "Imamo resne zadržke do preštevanja in razglasitve glasov," je dejal Akufo-Addo.

Volitve so nekakšen test demokracije v eni redkih vzornih afriških držav, ki je zadnji državni udar doživela pred tremi desetletji, a so države v soseščini v zadnjih letih vse bolj priča nasilnim zamenjavam oblasti, državljanskim vojnam in korupciji.

Akufo-Addo je vse pozval k umirjenosti in napovedal, da se bodo v njegovi stranki v torek odločili, kako se bodo odzvali na izide.