Kot primer projekta, ki bo v prihodnosti koristil Evropi, so srednjeevropski predsedniki navedli projekt gradnje plinovoda Nabucco, s katerim si želi EU zagotoviti neodvisnost od ruske oskrbe s plinom. Foto: EPA
Kot primer projekta, ki bo v prihodnosti koristil Evropi, so srednjeevropski predsedniki navedli projekt gradnje plinovoda Nabucco, s katerim si želi EU zagotoviti neodvisnost od ruske oskrbe s plinom. Foto: EPA
Kosovska predsednica Atifete Jahjage in slovaški predsednik Ivan Gašparovič.
Da bi se izognili diplomatskim težavam - Slovaška je namreč ena izmed petih držav članic EU-ja, ki še niso priznale Kosova -, so predsedniki v dvoranah razpravljali brez običajne prisotnosti zastav in drugih državnih simbolov. Na ploščicah z imeni pa so bila napisana zgolj imena posameznikov in ne tudi držav. Foto: EPA
Borut Pahor in Atifete Jahjage v Bratislavi
Ob robu vrha je imel Pahor tudi več krajših pogovorov s predsedniki držav, med drugim z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem, ki je potrdil skorajšnji obisk v Sloveniji. O uradnem obisku v Skopju je predsednik govoril z makedonskim predsednikom Gorgejem Ivanovom. Sestal se je tudi s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, moldavskim predsednikom Nicolaejem Timoftijem ter bolgarskim predsednikom Rosenom Plevneliem. Foto: EPA

Zgolj varčevanje ni recept, treba je sprejeti odločnejše korake, je menil gostitelj, slovaški predsednik Ivan Gašparovič. Na srečanju ni manjkal niti predsednik Slovenije Borut Pahor.

Prizadevanj za gospodarsko okrevanje se moramo lotiti tako, da bodo ljudje pozitivne učinke čutili čim prej, je še dejal Gašparovič. Opozoril je tudi, da ob sprejemanju različnih ukrepov za rast in integracijo ne gre pozabiti o vse globljih socialnih ločnicah v družbi in pozval k družbenemu konsenzu.

Za ustvarjanje novih delovnih mest
Več predsednikov je na delovnih zasedanjih tudi poudarilo, da sta trenutno najbolj potrebna dejavna politika trga dela in podpiranje ustvarjanja novih delovnih mest, posebej za mlade. Poleg tega je treba s pomočjo reform še naprej krepiti konkurenčnost Evrope, skupni trg pa na nekaterih območjih dopolniti.

Udeleženci so si bili poleg tega enotni, da je treba proces širitve Evropske unije dejavno nadaljevati, integracija pa bi morala ostati zanimiva za kandidatke in tiste države, ki to želijo postati, je poudaril gostitelj Gašparovič.

Po volitvah za EP čas za novo konvencijo
Pahor je sicer v svojem nagovoru najprej pozval k solidarnosti pri odpravi škode, nastale v nedavnih poplavah. V okviru razprave je izpostavil pomen nadaljnje integracije Evropske unije, kar po njegovi oceni vključuje tudi širitev Unije na države zahodnega Balkana. Pozval je k razmisleku o prihodnji arhitekturi Evrope, saj je kriza pokazala, da Lizbonska pogodba ne daje dovolj mehanizmov za učinkovito ukrepanje zoper globalno finančno in gospodarsko krizo, so sporočili iz urada predsednika.

V obdobju po volitvah v Evropski parlament leta 2014 bo po oceni Pahorja verjetno potrebna nova konvencija, na kateri se bomo odločili, ali smo pripravljeni na poglobljeno Evropo ali pa bomo privolili v milejšo obliko povezovanja. "V vmesnem času je treba implementirati dosedanje dogovore ter predvsem narediti čim več za povečanje konkurenčnosti in zagon gospodarstva," je dejal Pahor in sklenil, da je treba posebno pozornost nameniti zaposlovanju mladih.

Srbski predsednik in kosovska predsednica
Vrha so se poleg Pahorja in Gašparoviča udeležili tudi predsedniki Avstrije, Romunije, Črne gore, Estonije, Makedonije, Litve, Hrvaške, Ukrajine, Poljske, Latvije, Bolgarije, Moldavije, Madžarske, Albanije, Češke, Srbije, Kosova in tudi predsednik predsedstva BiH. Kot posebej velik dosežek vrha številni izpostavljajo udeležbo tako srbskega predsednika Tomislava Nikolića kot kosovske predsednice Atifete Jahjage.