Sergej Lavrov in John Kerry sta zadovoljna s prvim dnem premirja in sta že spregovorila o nadaljnih korakih. Foto: Reuters
Sergej Lavrov in John Kerry sta zadovoljna s prvim dnem premirja in sta že spregovorila o nadaljnih korakih. Foto: Reuters
"Zaprto zaradi premirja!" napis na postaji sirske civilne zaščite v obleganem Kabunu v predmestju Damaska.
"Zaprto zaradi premirja!" napis na postaji sirske civilne zaščite oz. "belih čelad" v obleganem Kabunu v vzhodnem predmestju Damaska. Foto: Twitter/@SyriaCivilDef
Fantiča v razrušenem mestu Bosra al Šam v južni provinci Dara
Zadnji poskus vsaj začasnega premirja v Siriji pod okriljem Združenih narodov je leta 2012 propadel že po nekaj urah. Zdaj z vseh koncev države poročajo o več kot opazni umiritvi bojevanja. Foto: Reuters
Borci SDF-a v mestu Šadadi na jugu province Hasaka
Prokurdska koalicija SDF nadaljuje z ofenzivo na jugu pokrajine Hasaka, kjer so pred dnevi osvojili strateško pomembno mestece Šadadi. Boj proti Daešu in Nusri ter zaveznikom ni del prekinitve sovražnosti. Foto: Reuters
Zakrite ženske med ruševinami v mestu Šadadi na jugu province Hasaka
De Mistura, ZDA in Rusija so prepričane, da je prekinitev sovražnosti največje upanje za razrešitev 5-letnega konflikta, ki je iz protestov in želje po revoluciji prerasel v državljansko vojno, zdaj pa so v vojno v Siriji vpletene vse sosednje, regionalne sile in glavni svetovni velesili. Foto: Reuters
V Siriji začelo veljati premirje
Orožje v Siriji skorajda potihnilo

Vodji ruske in ameriške diplomacije sta razpravljala o načinih, kako bi lahko premirje Moskva in Washington z vojaškim sodelovanjem še dodatni podprla, piše STA. V Siriji je ob polnoči po krajevnem času začela veljati prva pomembnejša prekinitev ognja, odkar je pred petimi leti tam izbruhnila državljanska vojna in zahtevala več kot 250.000 življenj. Dogovor o prekinitvi ognja je bil dosežen pod okriljem ZDA in Rusije.

Po prvih poročilih s sirskih bojišč strani, ki so privolile v prekinitev sovražnosti, za zdaj to obvezo bolj ali manj spoštujejo. Sirija je preživela razmeroma miren dan. AFP poroča, da je v Damasku mirno in ni običajnih stebrov dima ter zvokov topniškega obstreljevanja, mirno je tudi v Alepu in v enklavi med Homsom in Hamo.

Rusi za en dan ustavili bombardiranje obrambno ministrstvo je sporočilo, da po polnoči ne izvaja več napadov na uporniška območja, ki so privolila v prekinitev ognja. V sredo so Rusi sicer objavili zemljevid Sirije, na katerem začasno premirje velja za le majhen del ozemelj pod nadzorom različnih uporniških skupin.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva je v prekinitev ognja privolilo 74 mest in območij, zdaj pa proučujejo seznam in zemljevid, ki so ga sestavili v Pentagonu. Da ne bi prišlo do pomot in napadov na uporniške skupine, ki so za prekinitev sovražnosti, v soboto ruska letala ne bodo opravljala bojnih poletov nad uporniškimi predeli, so sporočili iz ruskega poveljstva.

"Rusija je popolnoma prenehala izvajati napade na 'zeleno območje', predele in oborožene skupine, ki so nam poslale prošnje za prekinitev ognja," je pojasnil Sergej Rudskoj, predstavnik ruskega obrambnega ministrstva.

Brez zračnih napadov na upornike
A dopoldne so tako imenovane "bele čelade" oz. Sirska civilna zaščita, ki deluje na vseh uporniških ozemljih, sporočile, da od polnoči 27. februarja do 10. ure zjutraj njene ekipe ne poročajo o nobenih novih letalskih napadih. Bele čelade sicer veljajo za odkrito naklonjene uporniškim skupinam, na vladni strani ne morejo delovati, financira pa jih večinoma Katar in preostale zalivske države.

Prvi večji incidenti v času prekinitve sovražnosti v Siriji:
- v mestu Salamija v provinci Hama je eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer sta umrla dva človeka, poroča državna televizija. Odgovornost prevzela Islamska država;
- v jutranjih urah so vladne sile v gorovju Latakije napadle pripadnike uporniške skupine "2. obalna divizija", ki je privolila v prekinitev sovražnosti, pri čemer so bili ubiti trije uporniki;
- džihadisti IS-ja so se vtihotapili v obmejno mesto Tel Abjad, ki je pod nadzorom prokurdskega SDF-a, po mestu zdaj potekajo spopadi. Po poročanju kurdskih medijev (ANHA) naj bi sočasno Turčija s topništvom obstreljevala položaje SDF-a. Na pomoč Kurdom so priletela ameriška letala, ubitih je prek 40 džihadistov in 20 pripadnikov SDF-ja;
- skupina Džaiš al Islam je sporočila, da sta dve bombi padli na njihove cilje v bližini Damaska. Dodali so tudi, da so se spopadli z vladnimi silami, a je šlo za manjše spopade;
- kot je poročal Reuters, je sirska vojska ni napadla nobenih uporniških skupin;
- v provinci Latakia so bili napadeni pripadniki Svobodne sirske vojske. Trije borci so umrli. Kdo je izvedel napad, ni znano.


Znova odprta oskrbovalna pot za Alep

Nadaljujejo se spopadi z džihadističnimi skupinami. Režimske sile tako čistijo avtocesto proti Alepu v okolici puščavskega mesta Hanaser, oskrbovalna pot za vladno polovico nekoč največjega sirskega mesta je po petih dneh znova odprta. Prokurdski SDF nadaljuje boje s samooklicano Islamsko državo v pokrajini Hasaka, o bojih poročajo iz obmejnega pasu s Turčijo v pokrajini Latakiji, kjer želijo provladne sile povsem zapreti mejo.


Če bo "mirno", sledijo pogajanja za mir

Za Sirce običajno streljanje na bojiščih po večini države je z uveljavitvijo prekinitve ognja ob 23. uri po srednjeevropskem času bolj ali manj potihnilo. Tudi posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je ponoči potrdil, da se je nasilje "umirilo", za zdaj preiskujejo le eno večjo kršitev, poroča BBC.
Če bo prekinitev ognja zdržala, namerava de Mistura 7. marca vnovič sklicati mirovna pogajanja o Siriji. A kot je priznal, je prepričan, da "poskusov, spodkopati ta proces, ne bo manjkalo".

"To bo ostal zapleten, boleč proces (...) A nič ni nemogoče, še posebej ne v tem trenutku," je po videokonferenci iz Ženeve članicam Varnostnega sveta ZN-ja povedal Šved z najtežjo diplomatsko nalogo na svetu.

Kršitve pretresa posebna delovna skupina
Obenem je de Mistura napovedal, da se bo v Ženevi že v soboto popoldne sestala posebna delovna skupina, ki bo ocenila, ali se prekinitev ognja na terenu dejansko spoštuje, ter preučila morebitne kršitve in se nanje odzvala. Delovno skupino je oblikovala t. i. podporna skupina za Sirijo, v kateri je 17 držav, sopredsedujeta pa ji ZDA in Rusija, je pojasnil de Mistura.

Povedal je še, da so vzpostavili ločene operativne centre v Washingtonu, Moskvi, Latakiji in Amanu - poleg glavnega centra v Ženevi, ki bo deloval 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Ti centri bodo zbirali podatke o kršitvah premirja in jih analizirali. Pri tem bodo Združeni narodi sicer pomagali, a glavno besedo bosta imeli ZDA in Rusija. Na morebitne incidente se bodo načeloma odzivali diplomatsko, vojaška sredstva bi bila le skrajni izhod v sili.

Malce pred uveljavitvijo prekinitve ognja je to "blagoslovil" tudi Varnostni svet Združenih narodov v New Yorku, ki je soglasno potrdil rusko-ameriški predlog resolucije na to temo.

Rusi bombardirali vse do zadnjega
Ruska letala so še cel petek silovito obstreljevala cilje nasprotnikov sirskega predsednika Bašarja al Asada, zaradi česar je ameriški predsednik Barack Obama Damask in Moskvo tik pred uradnim začetkom dogovora opozoril, da bo svet zelo pozorno spremljal, kaj se dogaja.

Ob prekinitvi tudi večji obseg pomoči za oblegane
Poleg prekinitve ognja resolucija kot ključni del dogovora izpostavlja dostavo humanitarne pomoči Sircem, ujetim na obleganih območjih. Opredeljuje okoli 30 območij, kjer je pomoč še posebej nujno potrebna, med drugim vzhodno in zahodno podeželje Alepa ter mesto Deir Ezor, ki ga oblegajo džihadisti Daeša.

Odprt lov na IS in Nusro
Dogovor o premirju, ki je bil sprejet pod okriljem ZDA in Rusije, sicer velja za sile predsednika al Asada in za uporniške skupine z izjemo teroristov Islamske države, Fronte al Nusra in podobnih skupin, napadi na katere se lahko nadaljujejo.

Kot je v petek sporočil opozicijski Visoki pogajalski odbor (HNC), se je s prekinitvijo sovražnosti strinjalo 97 odstotkov opozicijskih skupin, a za zdaj le za poskusno obdobje dveh tednov.

V Siriji začelo veljati premirje
Orožje v Siriji skorajda potihnilo