Med letoma 1980 in 2008 se je število debelih na Kitajskem skoraj podvojilo. Foto: EPA
Med letoma 1980 in 2008 se je število debelih na Kitajskem skoraj podvojilo. Foto: EPA
Sladke pijače skrivajo na stotine kalorij. Foto: EPA
Kitajci se hkrati z izboljšanjem življenjskega standarda tudi redijo. Foto: EPA

Kar ena tretjina Zemljanov tehta preveč, kažejo podatki inštituta za mednarodni razvoj (ODI), ki poziva vlade, naj okrepijo svoja prizadevanja glede uvajanja različnih diet, poroča BBC. Samo v Veliki Britaniji je pretežkih oz. debelih kar 64 odstotkov odraslih državljanov. Kot napovedujejo strokovnjaki, ki so pripravili poročilo, se bo v prihodnjih letih močno povečalo število srčnih napadov, kapi in diabetesa.

Odstotek tistih Zemljanov, ki imajo indeks telesne mase večji kot 25 - torej imajo najmanj zvišano telesno težo, večina pa jih je debelih -, se je močno povečal: leta 1980 je bilo takih 23 odstotkov odraslih, leta 2008 pa že kar 34 odstotkov.

Največji porast debelosti so zaznali v državah v razvoju, kamor spadata tudi Egipt in Mehika. Kot kaže poročilo ODI-ja, je glavni razlog za povečanje števila debelih sprememba prehranjevalnih navad: žita in stročnice so nadomestile večje količine maščob, sladkorjev, olj in živalskih izdelkov.

V državah v razvoju skoraj dvakrat več debelih kot v razvitih državah
Leta 1980 je bilo v državah v razvoju 250 milijonov pretežkih oseb, leta 2008 pa kar 904 milijoni. To je občutno več kot v razvitih državah, kjer je bilo pred šestimi leti 557 milijonov pretežkih oseb, kar pa je prav tako občutno več kot pred 26 leti.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli tudi spreminjanje stopnje debelosti v različnih regijah sveta. V Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki se je število debelih v zadnjih dveh desetletjih in pol močno povečalo. Še vedno pa sicer velja, da ima največji delež pretežkih Severna Amerika, kjer se s preveliko težo bojuje okoli 70 odstotkov odraslih.

Največji porast debelosti so sicer zaznali v jugovzhodni Aziji, kjer se je odstotek debelih potrojil, in sicer na 22 odstotkov, a je še vedno daleč nižji kot v drugih delih sveta.

Na Kitajskem in v Mehiki se je število debelih skoraj podvojilo
Pregled sprememb v posameznih državah je pokazal, da se je od leta 1980 debelost najbolj povečala, in sicer skoraj podvojila, na Kitajskem in v Mehiki, medtem ko se je v Južni Afriki povečala za tretjino.

Po besedah Steva Wigginsa, enega izmed avtorjev poročila, gre porast debelosti pripisati različnim vzrokom. "Ljudje z višjimi prihodki imajo možnost, da izbirajo, kakšno hrano bodo uživali. Spremembe življenjskega sloga, povečana dostopnost predelane hrane, oglaševanje, vpliv medijev, vse to vodi v spremembe prehranjevalnih navad."

Sprememba življenjskega sloga - več hrane, manj gibanja
To je še posebej očitno v državah v razvoju, kjer številčno močan srednji razred prebivalcev z naraščajočimi prihodki živi v urbanih središčih in se zelo malo fizično udejstvuje. In rezultat? "Eksplozija pretežkih in debelih ljudi v zadnjih 30 letih," je jasen Wiggins, ki ob tem glasno opozarja na možnost negativnih posledic na zdravje. Urbanizacija je močno spremenila prehranjevalne navade, pogosto pa debelost in podhranjenost nastopata z roko v roko, celo znotraj istega gospodinjstva.

Velik porast številnih bolezni
Večje uživanje maščob, soli in sladkorja je pomemben dejavnik v porastu kardiovaskularnih bolezni, diabetesa in nekaterih oblik raka. Največ sladkorja uživajo v ZDA, Belgiji, na Nizozemskem, Novi Zelandiji, Kostariki in v Mehiki.

Da bi se učinkovito spopadli z debelostjo, Wiggins priporoča več jasnih vladnih ukrepov, pri čemer strokovnjak svetuje, da se lahko vlade zgledujejo po uvedbi pravil za prepoved kajenja. "Politiki morajo biti odločnejši glede vplivanja na to, kakšna hrana konča na naših krožnikih."

Kot pozitiven zgled poročilo navaja Južno Korejo, kjer so oblasti izvedle široko kampanjo za ohranitev tradicionalne kuhinje, organizirale pa so tudi številne tečaje priprave zdrave hrane.