Naslovnica ameriške revije Time. Foto: www.time.com
Naslovnica ameriške revije Time. Foto: www.time.com

Neimenovani protestnik simbolizira vse tiste, ki so pomagali pri strmoglavljenju režimov v arabskem svetu, kot tudi protestnike proti izkoriščanju finančnega kapitalizma v ZDA, protestnike proti vodstvu v Kremlju, pa tudi v Grčiji, Španiji in drugih delih sveta.

Time je zapisal, da si ni mogel nihče predstavljati, da bo samosežig tunizijskega uličnega prodajalca spodbudil proteste, ki bodo strmoglavili diktatorje, in sprožil globalni val nasprotovanja. Protestniki letos niso le izražali nezadovoljstva, ampak so spremenili svet.

Revija Time je lani za osebnost leta imenovala izumitelja Facebooka Marka Zuckerberga, zadnji "Neameričan", ki ga je doletela ta čast, pa je bil takratni ruski predsednik in sedanji premier Vladimir Putin, ki se znova poteguje za predsedniški položaj. Tudi on se danes sooča s protestniki.

Na drugo mesto je revija uvrstila ameriškega admirala Williama McRavena, ki je bil leta 2001 stotnik v ameriških posebnih enotah Seal, letos pa je zasnoval operacijo za napad na posestvo voditelja Al Kaide v pakistanskem Abotabadu, Osamo bin Ladna, v katerem je bil idejni vodja napadov v ZDA 11. septembra 2001 ubit.

Poleg McRavena so bili po mnenju revije Time blizu naslova še kitajski oporečnik in umetnik Aj Vejvej, republikanski kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan, ki je v letošnjem letu poskrbel za blokado Washingtona z vztrajanjem pri zmanjšanju javnega dolga, in Kate Middleton, ki se je poročila z britanskim princem Williamom.

Bralci revije Time, ki so prek spleta predlagali svoje predloge za osebnost leta, pa so največ glasov namenili turškemu premierju Recepu Tayyipu Erdoganu, na drugo mesto spletne ankete pa se je uvrstil argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi.