Nasprotniki Jaruzelskega so na pogrebu izrazili svoje nasprotovanje pokopu z vojaškimi častmi. Foto: Reuters
Nasprotniki Jaruzelskega so na pogrebu izrazili svoje nasprotovanje pokopu z vojaškimi častmi. Foto: Reuters

"Izdajalec, izgini v Kremelj!" je le eden izmed napisov na tablah, s katerimi so se protestniki udeležili pogreba Jaruzelskega in ga zmerjali z izdajalcem. Pogreba 90-letnega generala so se sicer udeležili poljski predsednik Bronislaw Komorowski in nekdanja predsednika Aleksander Kwasniewski in Lech Walesa. Zadnji je moral v zapor po ukazu Jaruzelskega.

"Udeležil se bom maše," je pred pogrebom napovedal 70-letni Walesa, ki je Jaruzelskega, nekdanjega velikega nasprotnika, pred štirimi leti obiskal najprej v bolnišnici, pozneje pa tudi doma.

Jaruzelski je 13. decembra 1981 z državnim udarom prevzel oblast in razglasil izredne razmere, s čimer je hotel zatreti neodvisno sindikalno gibanje Solidarnost, državi pa je vladal t. i. vojaški svet za narodno rešitev. Med zatrtjem Solidarnosti je življenje izgubilo okoli 100 ljudi, več tisoč aktivistov in drugih oporečnikov pa je pristalo za zapahi. Vojno stanje se je potem končalo leta 1983, Solidarnost pa je kljub naporom oblasti delovala naprej. Leta 1989 je slavila zmago na volitvah, s čimer je utrla pot demokratičnim spremembam in padcu komunističnega sistema dve leti pozneje.