Juncker meni, da bi imelo največ koristi od stabilne Ukrajine rusko gospodarstvo. Foto: Reuters
Juncker meni, da bi imelo največ koristi od stabilne Ukrajine rusko gospodarstvo. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije se je udeležil gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije Juncker se je sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: Reuters

Junckerjev poziv prihaja le dan po tem, ko je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pozval Rusijo, naj umakne vojaške sile iz Ukrajine, hkrati pa napovedal, da bo na Poljskem, v baltskih državah in, kot kaže, tudi v Romuniji, zveza okrepila svoje enote in da bo zavezništvo še naprej stalo ob strani vladi v Kijevu.

Kljub hladnim odnosom med EU-jem in Rusijo pa je Juncker poudaril, da je kljub napetostim v Rusijo pripotoval, da bi izboljšal odnose. "Čeprav so naši odnosi trenutno problematični in jih zaznamuje nezaupanje, jih je mogoče popraviti," je dejal ob odprtju gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu in dodal: "Naslednji korak je jasen - popolna uveljavitev dogovorov iz Minska. To je edini način, da začnemo pogovore in odpravimo sankcije, ki smo jih sprejeli."


Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes sestala ob robu gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu na štiri oči. Kot je po srečanju povedal ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov, sta govorila o sodelovanju med EU-jem in Rusijo na področju energetike, o sankcijah pa ne. "EU doslej ni imela skupnega stališče do projekta Severni tok. Na različnih ravneh Evropske komisije še potekajo debate, ali naj tretji energetski sveženj velja tudi za Severni tok ali ne. Eno od stališč znotraj komisije je za nas ustrezno," je pojasnil Čižov. Že obisk Junckerja v Sankt Peterburgu in njegovo srečanje s Putinom pa sta po oceni Čižova "korak k normalizaciji odnosov med EU in Rusijo".


Lavrov: Ne bomo se izolirali

"Strokovnjaki, ki so danes tukaj zbrani, so zelo zainteresirani za izboljšanje odnosov med Rusijo in Zahodom ... Trenutna kriza bi lahko pomagala tako nam kot tudi EU-ju, da bomo vedeli, kako naprej. Ne bomo se postavili v ofenziven položaj, prav tako se ne bomo izolirali," pa je na forumu dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, poroča portal RT. Poudaril je, da je EU najpomembnejši gospodarski partner Moskve, zato je sodelovanje na različnih področjih življenja med njima nujno.

Največji poslovni partner Rusije - EU
EU je največji poslovni partner Rusije, ki je leta 2015 predstavljal 44,8 odstotka ruskega izvoza. Rusija pa je četrti največji partner EU-ja po ZDA, Kitajski in Švici. Zanemarljivo ni niti dejstvo, da je Rusija največja dobaviteljica zemeljskega plina in nafte v EU-ju. Zaradi nedavnih napetosti med Moskvo in Brusljem se je trgovanje med partnericama močno zmanjšalo; če je bilo leta 2013 vredno nekaj več kot 417 milijard dolarjev, je bilo lani nekaj več kot 235 milijard dolarjev.

Uveljavitev mirovnega dogovora zastala
EU je odpravo gospodarskih sankcij Rusiji vezal na uresničevanje mirovnega dogovora z Ukrajino, ki so ga sklenili v Minsku februarja lani in ki predvideva končanje konflikta na vzhodu Ukrajine (ki je v regijah Doneck in Lugansk pod nadzorom proruskih upornikov). Uveljavitev dogovora je sicer zastala, saj se nasilje v Ukrajini nadaljuje. 28 držav članic EU-ja bo že čez nekaj tednov odločalo o morebitnem podaljšanju sankcij proti Moskvi, ki so prispevale k slabšemu gospodarskemu položaju Rusije.

"Dejanja Rusije so zamajala temelje evropske varnosti. Suverenosti, enakosti, načela neuporabe sile in samega vprašanja teritorialne integritete. Tega ne moremo spregledati," je še dejal Juncker in poudaril, da se mora Ukrajina sama odločiti, kakšne odnose bo imela z državami članicami EU-ja in Rusijo. "Največ koristi od stabilne Ukrajine bi imelo rusko gospodarstvo."