Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin med novinarsko konferenco v Sočiju, potem ko sta štiri ure razpravljala o tem, kako najti politično rešitev v Siriji, v kateri po šestih letih državljanske vojne še kar ni miru. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin med novinarsko konferenco v Sočiju, potem ko sta štiri ure razpravljala o tem, kako najti politično rešitev v Siriji, v kateri po šestih letih državljanske vojne še kar ni miru. Foto: Reuters

"Naša skupna prizadevanja s Turčijo in Iranom v procesu v Astani dajejo konkretne rezultate. Nasilje se je zmanjšalo," je dejal Putin po več kot štiriurnih pogovorih z Erdoganom. Tudi Erdogan je po srečanju s Putinom povedal, da sta se strinjala, da se bosta odslej posvečala iskanju politične rešitve konflikta v Siriji.

Erdogan: Naj umaknejo svoje vojake iz Sirije
Pred odhodom v Soči je bil Erdogan sicer kritičen do tovrstnih načrtov, ki sta jih Putin in predsednik ZDA Donald Trump zapisala v skupni ameriško-ruski izjavi, sporočeni ob robu azijsko-pacifiškega vrha v Vietnamu. Če za Sirijo ni mogoča vojaška rešitev, kot pravijo v tej izjavi (Rusi in Američani), potem lahko tudi umaknejo svoje vojake, je izjavil Erdogan v Carigradu. Po srečanju s Putinom v Sočiju pa je to izjavo ocenil kot zelo pomembno. Putin in Trump sta sicer v tej izjavi podprla nadaljevanje iskanja mirne rešitve konflikta v Siriji v okviru ženevskih pogajanj pod pokroviteljstvom Združenih narodov.

Rusija na strani Asada, Turčija podpira sirsko opozicijo
Rusija je podpornica sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko ZDA - pa tudi Turčija - podpirajo opozicijo. Z rusko pomočjo je Asadovim silam v zadnjih nekaj mesecih znova uspelo osvojiti večje dele ozemlja.

Zaradi konflikta v Siriji so se konec leta 2015 odnosi med Rusijo in Turčijo zelo zaostrili, ko je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo, ki je bilo na misiji v Siriji, a naj bi kršilo turški zračni prostor. Rusija je proti Turčiji uvedla tudi gospodarske sankcije, tudi Putin in Erdogan sta se tedaj gledala zelo sovražno in si izmenjevala žaljivke.

Putin: Odnosi so skoraj popolnoma obnovljeni
Zamere sta potem nekako zgladila, kot je poudaril Putin, so odnosi med državama "skoraj popolnoma obnovljeni". To kaže tudi lepa rast medsebojne menjave, ki se je letos okrepila za 38 odstotkov. V letu 2016 je padla za 30 odstotkov. Erdogan je izrazil zadovoljstvo, da je Turčija znova začela izvažati kmetijske pridelke v Rusijo, a je pozval k umiku še zadnjih omejitev v trgovini med državama.