Svet
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin med novinarsko konferenco v Sočiju, potem ko sta štiri ure razpravljala o tem, kako najti politično rešitev v Siriji, v kateri po šestih letih državljanske vojne še kar ni miru. Foto: Reuters

Dodaj v

Putin in Erdogan za politično rešitev v Siriji

Erdogan bi želel, da Rusija in ZDA umaknejo vojake iz Sirije
13. november 2017 ob 21:18
Soči - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se v Sočiju strinjala, da si bosta prizadevala za politično rešitev državljanske vojne v Siriji.

"Naša skupna prizadevanja s Turčijo in Iranom v procesu v Astani dajejo konkretne rezultate. Nasilje se je zmanjšalo," je dejal Putin po več kot štiriurnih pogovorih z Erdoganom. Tudi Erdogan je po srečanju s Putinom povedal, da sta se strinjala, da se bosta odslej posvečala iskanju politične rešitve konflikta v Siriji.

Erdogan: Naj umaknejo svoje vojake iz Sirije
Pred odhodom v Soči je bil Erdogan sicer kritičen do tovrstnih načrtov, ki sta jih Putin in predsednik ZDA Donald Trump zapisala v skupni ameriško-ruski izjavi, sporočeni ob robu azijsko-pacifiškega vrha v Vietnamu. Če za Sirijo ni mogoča vojaška rešitev, kot pravijo v tej izjavi (Rusi in Američani), potem lahko tudi umaknejo svoje vojake, je izjavil Erdogan v Carigradu. Po srečanju s Putinom v Sočiju pa je to izjavo ocenil kot zelo pomembno. Putin in Trump sta sicer v tej izjavi podprla nadaljevanje iskanja mirne rešitve konflikta v Siriji v okviru ženevskih pogajanj pod pokroviteljstvom Združenih narodov.

Rusija na strani Asada, Turčija podpira sirsko opozicijo
Rusija je podpornica sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko ZDA - pa tudi Turčija - podpirajo opozicijo. Z rusko pomočjo je Asadovim silam v zadnjih nekaj mesecih znova uspelo osvojiti večje dele ozemlja.

Zaradi konflikta v Siriji so se konec leta 2015 odnosi med Rusijo in Turčijo zelo zaostrili, ko je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo, ki je bilo na misiji v Siriji, a naj bi kršilo turški zračni prostor. Rusija je proti Turčiji uvedla tudi gospodarske sankcije, tudi Putin in Erdogan sta se tedaj gledala zelo sovražno in si izmenjevala žaljivke.

Putin: Odnosi so skoraj popolnoma obnovljeni
Zamere sta potem nekako zgladila, kot je poudaril Putin, so odnosi med državama "skoraj popolnoma obnovljeni". To kaže tudi lepa rast medsebojne menjave, ki se je letos okrepila za 38 odstotkov. V letu 2016 je padla za 30 odstotkov. Erdogan je izrazil zadovoljstvo, da je Turčija znova začela izvažati kmetijske pridelke v Rusijo, a je pozval k umiku še zadnjih omejitev v trgovini med državama.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 22:29
http://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret ----- Raqqa’s dirty secret --- Evo... BBC se je že ojunačil in obelodanil zgodbo o tajnem dogovoru med najsvetlejšo demokracijo na svetu in ISISom v Rakki..... Kdaj si bo to upal tudi MMC ??.....
SF-SN
# 13.11.2017 ob 21:34
Rusija je podpornica sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko ZDA - pa tudi Turčija - podpirajo opozicijo.

Nikjer nobene omembe, kako je Turčija dejansko izdala Astano in namesto napada na sirsko podružnico Al-Kaide spet začela sodelovati z njo v želji ustaviti/napasti Kurde v Afrinu?

Hvalabogu je bila to samo ena od možnosti rešitve vprašanja Idliba, ker SAA sedaj že počasi napada vzhodni del Jihadistana iz treh smeri proti največji vojaški bazi v pokrajini, kjer so "zmerni uporniki" skupaj z Al-Nusro poklali ob padcu baze zajete vojake
SF-SN
# 13.11.2017 ob 21:30
Če za Sirijo ni možna vojaška rešitev, kot pravijo v tej izjavi (Rusi in Američani), potem lahko tudi umaknejo svoje vojake, je izjavil Erdogan v Istanbulu. Po srečanju s Putinom v Sočiju pa je to izjavo ocenil kot zelo pomembno.

Je Putin Erdoganu navil ušesa :P
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 21:50
Podpiram Asada. Predsednik Asad pocisti s jihaidisticno nesnago, da se bodo vsi sirski Begunci, ki so morali pobegnit vse do severne Evrope, lahko kmalu vrnili domov.
J@st
# 13.11.2017 ob 21:36
Je Putin Erdoganu navil ušesa :P
------------------
Turki hrepenijo po odpravi ruskih paradajz sankcij.
Dobesedno)))
Bivši uporabnik
# 13.11.2017 ob 22:44
No ja... Je pa vseeno treba priznat kar velik prispevek Turčije pri osvoboditvi Alepa...Delno tudi pri stabilizaciji Idlibske fronte in seveda Al-Bab...Seveda tu Turčija igra dvojno igro, je pa treba razumet tudi Erdogana, ki ima konstantno ameriški meč pod vratom...
Mirlo
# 14.11.2017 ob 08:45
"...ZDA - pa tudi Turčija - podpirajo opozicijo."

Seveda, saj kdo pa je ustanovil to famozno 'opozicijo' in njeno famozno propagandno predstavništvo v Londonu?
levak
# 14.11.2017 ob 10:45
Si bom sposodil Petra Lovšina:
Umazane igre igrajo se z nama (kdo le :-)),
Zakaj se jih ne bi igrala še sama.
vojnaslo91
# 14.11.2017 ob 08:39
ti-ne # 13.11.2017 ob 22:46
Za neodvisno Katalonijo in Kurdistan!
--------------------
Moj predlog vladi je da se odpre dve veleposlaništvo v Sloveniji:
- Kurdsko veleposlaništvo v Sloveniji
- Katalonsko veleposlaništvo v Sloveniji
ti-ne
# 13.11.2017 ob 22:46
Za neodvisno Katalonijo in Kurdistan!
Skippy
# 14.11.2017 ob 01:37
Sami geopolitični strokovnjaki iz domačega kavča.

Putin pa Erdogan sta ena in ista diktatorski vladarja.
Kazalo