Ruski predsednik je v intervjuju za rusko televizijo omilil svojo antiameriško retoriko. Foto: Reuters
Ruski predsednik je v intervjuju za rusko televizijo omilil svojo antiameriško retoriko. Foto: Reuters
Boris Nemcov
Umor opozicijskega politika in ostrega kritika Kremlja Borisa Nemcova še vedno odmeva, njegova stranka pa tudi po njegovi smrti napoveduje boj Putinu. Foto: EPA

V intervjuju, ki ga je Putin dal za državno televizijo Rossija, je ruski predsednik očitno omilil svojo protiameriško retoriko, ki se je v zadnjih mesecih zaradi domnevne ruske vpletenosti v ukrajinsko krizo še dodatno zaostrila. Nazadnje je v pogovoru z državljani pred dvema dnevoma ZDA obtožil, da skušajo dominirati mednarodne odnose in da si ne želijo zaveznikov, ampak podložnike.

"Glede številnih vprašanj, predvsem na mednarodnem prizorišču, se ne strinjamo. A obenem imamo nekaj, kar nas združuje in kar nas sili, da delujemo skupaj," je v intervjuju povedal Putin in dodatno pojasnil: "To so splošna prizadevanja, da bi naredili svetovno gospodarstvo bolj demokratično in uravnoteženo, da bo tudi svetovni ustroj bolj demokratičen". "Imamo skupno agendo," je še dodal.

Putin prepričan, da je Zahod podprl upor v Ukrajini
Putin je v zadnjem času večkrat ostro napadel ZDA in druge zahodne države, ki jih krivi za krizo v Ukrajini, saj naj bi zahodne države podprle upor proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču, obenem pa Rusija ves čas zanika obtožbe, da naj bi podpirala proruske upornike na vzhodu Ukrajine, kjer je v zadnjem letu umrlo več kot 6.000 ljudi. So pa tako Rusija kot zahodne sile podprle dogovor iz Minska, na podlagi katerega načeloma drži premirje na nemirnem vzhodu Ukrajine.

Opozicijski stranki skupaj na volitve
Medtem sta dve ruski opozicijski stranki napovedali združitev sil. Stranka RPR-Parnas, ki jo je vodil pred kratkim ubiti kritik Kremlja Boris Nemcov, in Stranka napredka, ki jo vodi eden vodilnih ruskih opozicijskih politikov Aleksej Navalni, bosta za letošnje lokalne volitve predstavili skupne kandidate. Enako naj bi storili tudi pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, k sodelovanju pa bosta povabili tudi druge opozicijske stranke.

V izjavi za javnost, kjer sta stranki napovedali združevanje, sta ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovo stranko Enotna Rusija obtožili, da vzpostavljata avtoritaren sistem, ki je zbrisal opozicijo, opustošil gospodarstvo in državo pahnil v vojno z Ukrajino. "Umor Nemcova le nekaj metrov stran od Kremlja 27. februarja je zagotovo pokazal, da je pravna država razpadla. Stranki bosta zato oblikovali skupno platformo, ki ne bo sprejemala laži, korupcije in agresije," sta stranki še zapisali v izjavi za javnost.

Obe stranki, tako RPR-Parnas kot Stranka napredka, sta precej obrobni in v dumi nimata poslancev.

Nemcov najvišji opozicijski politik, ki so ga ubili
Nekdanji namestnik premierja in oster kritik Putinovega režima Boris Nemcov je bil najvišji opozicijski politik, ki je bil ubit v času 15-letne vladavine Putina. Njegovi privrženci so prepričani, da je šlo za naročen umor in da je glavni naročnik ravno Putin, ta pa to kategorično zanika in je že sprožil obsežno preiskavo umora, v kateri so doslej prijeli pet osumljencev.

Aleksej Navalni je 38-letni bloger, ki je postal pomemben opozicijski voditelj med velikimi protesti proti Putinu konec leta 2011 in v začetku leta 2012. Po omenjenih protestih ga je doletelo več obtožb o korupciji, ki naj bi bile politično motivirane.