Ruska črnomorska flota ima glavno bazo v ukrajinskem Sevastopolu. Foto: EPA
Ruska črnomorska flota ima glavno bazo v ukrajinskem Sevastopolu. Foto: EPA

Putin je začetek vaj ukazal na poti iz Južne Afrike, kjer se je udeležil petega vrha držav iz skupine BRICS. Gre za obsežne nenapovedane testne vaje, je dejal Putinov predstavnik Dmitrij Peskov. V vajah naj bi po besedah Peskova sodelovalo 36 bojnih ladij in neznano število vojaških letal.

"Glavni namen je preveriti pripravljenost in kohezijo različnih enot," je dejal Peskov, ki ni pojasnil, kako dolgo naj bi vaje trajale, poroča agencija Reuters. Putin je od ponovnega prihoda na predsedniški položaj maja lani večkrat poudaril pomen močne in okretne vojske.

Zadnja poteza bi lahko sprožila napetosti v regiji med Rusijo in njenima sosedama Ukrajino in Gruzijo. Ruska črnomorska flota, katere glavna baza je v ukrajinskem pristanišču Sevastopol, je bila ključna v ruski vojni z Gruzijo leta 2008 zaradi dveh gruzijskih odcepljenih pokrajin, Južne Osetije in Abhazije, ki ju Rusija podpira in priznava kot neodvisni državi.

Med Moskvo in Kijevom pa obstajajo spori glede ruskega najema omenjene pomorske baze. Peskov je dejal, da ni Rusija z ničimer zavezana predhodnemu obveščanju njenih sosed glede izvajanja vojaških vaj pod pogojem, da v njih sodeluje manj kot 7.000 vojakov.