Od Nemcova se je poslovilo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Od Nemcova se je poslovilo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin je nagovoril predstavnike notranjega ministrstva. Foto: Reuters

Nemcova so neznanci ubili v petek zvečer nedaleč od Kremlja, medtem ko se je sprehajal s svojim dekletom. Vanj so izstrelili nekaj nabojev in se nato z avtomobilom odpeljali neznano kam.

Vodja ruske zvezne varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov je povedal, da so že identificirali nekaj osumljencev, vendar gre vseeno samo za eno različico, ki jo preigravajo preiskovalci pri svojem delu. Motiv za umor še vedno ni znan.

Po poročanju ruskih medijev preiskovalci iščejo vozilo, s katerim so se pripeljali in odpeljali morilci, bilo pa naj bi povezano s finančnim ministrstvom. To je sporočilo, da vozilo ne pripada samemu ministrstvu, ampak je v lasti državnega podjetja, ki zagotavlja varnost vladnim službam.

Kremelj zanika vpletenost
Na srečanju s predstavniki notranjega ministrstva je predsednik Putin dejal, da v Rusiji ne bi smelo biti prostora za take "sramotne" umore, kot je bil ta, ki ima po njegovem mnenju politično ozadje. Prepričan je, da bi morali posvetiti resno pozornost takim odmevnim zločinom.

Kremelj je zanikal kakršno koli vpletenost v umor in zatrdil, da gre za provokacijo, ki je namenjena diskreditaciji Putina in krepitvi njegovih nasprotnikov. Prijatelji Nemcova vseeno zatrjujejo, da je prav Kremelj kriv za ustvarjanje sovraštva do političnih nasprotnikov.

55-letnega nekdanjega namestnika premierja iz časov predsednika Borisa Jelcina so pokopali v torek na moskovskem pokopališču, kjer je pokopana tudi kritična novinarka Ana Politkovska, ki je bila ubita leta 2006.