Svet
Vladimir Putin
Putin se bo marca vnovič potegoval za predsedniški položaj. Foto: EPA

Dodaj v

Putin v šole uvedel obvezen verski pouk

Največ zanimanja za etiko
9. februar 2012 ob 18:00
Moskva - MMC RTV SLO, STA

Ruski premier Vladimir Putin je sprejel odlok, s katerim je v vse šole v državi uvedel nov obvezni predmet osnove religijske kulture in svetovne etike.

Omenjeni predmet so v zadnjih dveh letih poskusno uvedli v 20 regijah Rusije in ga je tako že spremljalo 300.000 šolarjev. Starši otrok, ki obiskujejo ruske šole, bodo morali zdaj do konca marca izbrati enega od šestih modulov v okviru novega predmeta, za katerega si želijo, da bi ga obiskovali njihovi otroci. Nato bodo morali učitelji do konca avgusta uskladiti urnike in izvedbene načrte.

Osnove religijske kulture in svetovne etike obsegajo štiri verske module - osnove pravoslavja, judovstva, islama in budizma - ter dva posvetna - osnove svetovnih religij in osnove svetovne etike. Predavatelji verskih modulov bodo skladno s sprejetim odlokom predstavniki religij.

Po podatkih ruskega ministrstva za izobraževanje je največ zanimanja za etiko, za katero se je odločilo 42 odstotkov staršev, osnove pravoslavja jih je izbralo 30 odstotkov, osnove svetovnih religij 18 odstotkov, osnove islama devet, osnove budizma pa odstotek vprašanih.

Predstavniki ruskih verskih skupnosti so po lastnih besedah presenečeni nad Putinovo odločitvijo, da v šole vpelje obvezen verski pouk, in menijo, da gre za del njegove predvolilne kampanje pred marčevskimi predsedniškimi volitvami.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
filozof
# 09.02.2012 ob 18:08
Meni je ideja všečna, bomo videli če bo uresničena.
mdural.
# 09.02.2012 ob 18:34
@škoff
zgolj kot odgovor
Mnogo pravoslavnih vernikov na hrvaškem in v sloveniji, ima svoja bogoslužja občasno v katoliških cerkav. Tako so to imeli letos tudi predstavniki makedonskih pravoslavcev v Sloveniji kot tudi v Rijeki na hrvaškem. Da ne govorim o manjših krajih, predvsem beli krajini kjer znajo imeti občasne maše v katoliških cerkvah.
Da ne posegam dlje v tujino, saj so mi ti primeri znani.
TineB
# 09.02.2012 ob 18:26
Verski pouk (verouk oz katekizem - kjer se otroci učijo verske dogme posamezne vere) v javnih šolah nima kaj iskati. Vsaj v demokratičnih državah ne, kjer naj bi veljalo načelo ločitve cerkve in države.

Drugo pa je pouk o verstvih - predmet, ki predstavi otrokom različna verstva: njihovo zgodovino, ključne vrednoste, organiziranost, svetovno prisotnost, njihovo družbeno koristnost - pa tudi omeni problematične zadeve teh verstev (npr zatiranje žensk, kršenje osnovnih človekovih pravic, vpliv na politiko, mahinacije v institucijah, zloraba vere v politčne namene in širjenje sovraštva ter nasilja itd). Pač nek tak predmet, s poudarkom na predstavitvi in pozitivnih družbenih učinkih verstev - ki pa predstavi tudi negativne aspekte določenega verstva v aktualnem času. Učijo ga lahko laiki - kurikulum in gradiva pa naj sestavi komisija predstavnikov različnih verstev, zgodovinarjev, religiologov itd).

Nekaj podobnega kot je izbitni predmet "Verstva in etika" v slovenskih OŠ. Ki pa je mogoče malce štorasto zasnovan. A ideja je dobra.
Majster
# 09.02.2012 ob 18:09
Haha, Putin začel svoj pohod, odlična poteza.
rokl
# 09.02.2012 ob 18:51
Zanimivo, sem presenečen.
Je pa zanimivo dejstvo, da smo v Sloveniji resnično eni redkih narodov, ki smo tako nastrojeni proti veri, še v nekdaj orto komunistični rusiji je verouk v šolah realno dejstvo.
Sam sem imel v srednji šoli "verouk" tudi v šoli, a smo se učili o vseh verah, tudi o islamu, pravoslavju, budizmu in celo konfuncionizmu al neki tazga (po 7ih letih že mal pozabu).
In bi toplo priporočal uvedbo poučevanja vseh religij v šole.
Sam kaj, Slovenija bi bla na nogah. Ahhhh, pol si rečeš, pa boli te k., če ljudje tako hočejo naj ostanejo zahojeni oz. lepše neuki.
jakosol
# 09.02.2012 ob 18:37
Štrajn se bo raztrgal ;))
hrgotax
# 09.02.2012 ob 19:40
Proti vsemu verskemu nastrojeni osebki vidijo "hudiča" tudi tam, kjer ga ni.

Predmet, kakršnega bodo uvedli v Rusiji, bi bil tudi pri nas zelo koristen, kajti religija, kultura in civilizacijski razvoj hodijo z roko v roki. Razumevanje religij je ključ za razumevanje sveta, v katerem živimo, saj so ga vso zgodovino močno sooblikovale.
el CARTEL
# 10.02.2012 ob 01:00
večina vas tu sploh nima pojma o pojmu..

1. putin je veren (oz vsaj v cerkev hodi, za vse ki vas preseneča uvedba tega predmeta)
2. a putin je levičar?
3. a rusija je komunistična?
4. a osnove religijske kulture in svetovne etike je verouk?

edina banalnost - razen klasične polarizacije komentarjev pod vsakim člankom - je seveda delitev na module.. zakaj bi se učil ali osnove pravoslavlja ali osnove budizma ali osnove islama itd.. morali bi se učiti vse..
glasnost
# 09.02.2012 ob 19:46
Pri nas se predmetu reče Verstva in etika. Je pa izbirni predmet.
.cis
# 09.02.2012 ob 18:59
@ rokl

Tudi sam sem bil deležen verske vzgoje v srednji šoli - v smislu spoznavanja svetovnih religij in etike v - zamisli - katoliški srednji šoli. O verouku v smislu verske katoliške vzgoje sploh ni bilo sluha. Kdor je hotel, je lahko letno enkrat šel na duhovne vaje - seveda neobvezno.

S tem lahko pomirim ultrasovražnike rkc na tem forumu in hkrati povabim, da pridejo in vidijo kak "bavbav" je rkc v resnici.
sanauna
# 09.02.2012 ob 18:07
Predvolilna poteza,...Putin for ever i poslije Putina, pUTIN.
Arso
# 09.02.2012 ob 19:49
Bivši KGB-jevec je postal drugačen. Bravo.
TineB
# 09.02.2012 ob 19:49
@hrgotax

Saj že obstaja: Verstva in etika. Redni izbirni predmet v 8. in 9. razredu osnovne šole.
smolensk
# 09.02.2012 ob 18:45
mdural.
# 09.02.2012 ob 18:34
---------------
Hinavščina in esek v oči. Ali te svoje cerve, ki jih ima Rim še in še Vatikan tudi obnavlja in vzdržuje? V glavnem mu jih obnavljamo mi davkoplačevalci, mnogi proti naši volji čeprav ima RKC neizmerno bogatstvo. Posoja jih drugim že za to, da manj propadajo in ker ima od tega koristi.
ancient
# 10.02.2012 ob 18:59
Sicer pa sem mnenja, da za pridobivanje znanja o religijah in verstvih in njihovih kulturnih in etičnih pritiklinah, ni potrebno uvajati novega predmeta v šolah. Vse to je lahko del zgodovine, pa naj bo le te kakšno uro več, pa bo. Mislim, da so ti poizkusi eksplicitnega uvajanja takih predmetov v šole popolnoma z drugim namenom, kot pa zaradi samega znanja in razgledanosti...žal.
ancient
# 10.02.2012 ob 18:43
Svet bo popoln takrat, ko ne bo potrebna nobena religija več. Vera v dobro pa bo potrebna večno.
sugarhill
# 10.02.2012 ob 14:52
Modri pravijo, da je vera laž
Neumni pravijo, da je vera resnica.
Kralji pravijo, da je vera koristna.
sugarhill
# 10.02.2012 ob 14:47
Dejansko v manj razvitih družbah še vedno obstaja prepričanje, da brez boga ne more biti morale, kar je huda žalitev človeškega dostojanstva. Sigurno so ljudje, ki morajo imeti nekakšno moralno viagro.
Ljudje, ki delajo dobro zaradi strahu pred bogom ali v pričakovanju njegove nagrade, niso iskreni dobri ljudje. Ravno v takšnih primerih gre za dvojno moralo.
Če delaš dobro, delaš zato, ker je tako prav in samo zato, ker je tako prav!

Brez solidarnosti ne bi preživela nobena vrsta - niti približno tako dolgo, da bi prišli do Sinaja.
Moralnost je genetsko pogojena. Kdor ima gene za sodelovanje, vzajemnost ... ima večjo možnost, da bo preživel.
Politkomisar.
# 10.02.2012 ob 00:58
Podpiram Putinovo odločitev! Morda je to res dobra poteza, celo jaz razmišljam, da bi spremenil svoje mnenje. Putin se ne more motiti, on že ve kaj dela, hehe
antartide
# 09.02.2012 ob 23:54
Še ena masovna manipulacija. Putin očitno rabi ovce.
heureka
# 09.02.2012 ob 19:51
Etika in nacela po katerih se mora ravnati vsaka civilizirana druzba ,ni nekaj kar bi bilo ze v definiciji povezano z nastankom religij,ni niti nekaj kar bi bilo nerazdruzljivo povezano z religijo.
Razvoj civilizacije bi bil brez osnovnih eticnih nacel popolnoma nemogoc. Ce se je hotela druzba kot taka konsolidirati in se razvijati je bilo na na plemenski ravni nujno vpeljati najosnovnejsa pravila ,ki so garantirala razvoj in ji nudila z varnostnega aspekta tudi doloceno stabilnost.
K temu je pripomogla hirierargicna ureditev,ki v kateri so bili vkljuceni doloceni eticni zakonii ,in obveznosti pripadnikov te druzbe in plemena.
Ta etika po kateri naj bi se ravnali pripadniki plemen je vsebovala vse od principov lojalitete do klana regulirala lastnino kot tudi odnose med clani plemenske skupnosti.
V tej plemenski srukturi so ze od vsega zacetka imeli poleg poglavarja vazno mesto tudi plemenski vraci,samani druidi in podobno. Njihov vpliv,ki so si ga z cascenjem bogov pridobili nad clani plemena je izviral z dejstva ,da so si lastili za svojo exkluziviteto sposobnost obcevanja z temi nadnaravnimi silami. To jim je dalo dolocen pondus in respekt clanov plemena ,kar jim je seveda nudilo priloznost prevzeti duhovno vodenje plemena v svoje roka
S tem so si prilastil cuvanje plemenskih obredov in obicajev,kar jjih je v razvoju plemena tudi usposobilo v cuvaje etike in tako postali garant stabilnosti in razvoja plemena. Nujno je bilo sedaj ,da bi oblast tako posvetna kot tudi duhovna ostala v rokah poglavarjev kot tudi vracev. da se pleme konsolidira okoli dolocenih pravil,ki bodo usmerjala njegovo vsakdanje zivlenje.
Tako so se porodili zametki prvih eticnih principov in nacel,ki jih imamo danes in ki so razprostrana po celemu svetu in v vseh religijah.
Ta pravila in nacela nismo dobili tako na roko, kot dar bogov,vsi ti univerzalni principi ki jih vsebujejo tudi deset zapovedi so stari desettisocletja in so nastali in se formirali dalec pred Mojzesom. So produkt evolucije in niso nekaj kar bi clovestvo dobilo v dar od neke visje sila,vse to si je clovestvo priborilo samo.
gpag
# 20.02.2012 ob 22:25
Se strinjam z megatronom, raje malo več matematike in naravoslovja v šole, da bo znal še kdo kej sam od sebe nardit in da ne bomo mel več hord diplomiranih prodajalcev megle iz FDV, FF in TF in podobnih smešnic od fakultet.
sugarhill
# 10.02.2012 ob 14:37
Tudi Stalin je pravoslavno cerkev pripel na svoj režim. Gre se za strahovito nazadnjaški narod, ki se je v obupni revščini, ki se je zanj začela po 1989, vrnil nazaj v tretji svet, kjer je bil pred drugo svetovno vojno.

Po uvedbi kapitalističnih reform je v 90. letih zaradi razpada zdravstvenega sistema, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije umrlo 10 milijonov Rusov, kar je primerljivo z obdobji stalinizma.

Revščina, lakota, bolezni, strah so pa osnovna infrastruktura za organizirano religijo.
Uvedba verouka v šole pa je recept za intelektualni bankrot naroda.
Karakala
# 10.02.2012 ob 13:43
Putina na vešala.
heureka
# 10.02.2012 ob 08:58
Putin si hoce pridobiti vec kreditibilnosti med narodom,in apelira prav na ta sloj ,ki mu zaradi njegove preteklosti ne zaupa,kar je naravno po vseh obtozbah o volilnih prevarah,ki jih je bila njegova stranka delezna pri volitvah.To je sloj naroda,ki je ohranil staro versko tradicijo in ki so ostali tej tradiciji zvesti, je bil verjetno v dvomu ali je Putin dejansko verujoc in to jih je odvracalo od njega. Seveda ,ce se jim Putin pokaze kot spreobrnjenec in skesana dusa, mu bo to veliko pripomoglo pri ugledu pri njh in morda razprsilo se zadnje dvome pri njih v njegovo ortodoksnost..
Nena Sitna
# 16.02.2012 ob 07:41
Verski pouk bi moral biti obvezen v vseh šolah sveta.
Ne pa tako, kot npr. pri nas, ko vsak gostilniški bratec ve vse...kjer se ta-isti nauk učijo tako, za šankom.
NoriGoban
# 09.02.2012 ob 21:40
Še Rusija se obrača v versko smer! Tako je prav gospodje!
heureka
# 09.02.2012 ob 20:32
@ #Podrazumevano je bilo produkt evolucije druzbe,da ne bo pomote.
Evolucija je namrec bolj splosden pojem in se ne nanasa samo na bioloskio sfero.
mdural.
# 09.02.2012 ob 20:24
Produkt evolucije ne morejo biti, teoretično so lahko produkt evolucije zgolj večji in bolj razviti možgani, etika oz. morala NE MORE biti produkt evolucije in nikoli ne bo, saj to evolucija NI.
Etika ni zapisana v genskem materialu in je torej naučena preko sredstev družbe.

Po drugi strani religije ne smemo mešati v vero. Vera v višjo silo povzroči, da etiko utemeljujemo ne glede na družbo in baziramo odgovornost pred višjo silo, saj, če to odstranimo postanemo odgovorni pred drugimi ljudmi in to je bistveno lažje kršiti in v primeru, da ni nadzora, imamo vso svobodo. Brez tega se etika nikoli ne bi mogla razviti in vsa današnja etika bazira na verski etiki, zahodna pa precej sloni na krščanskem nauku.
To je težko priznati ampak tako je in tu ne mislim na rkc in razne cerkve ampak na versko etiko.
škoff
# 09.02.2012 ob 18:19
Ortodoksni kristjani so Rimu/zahodu že tisoč let trn v očesu. Ko so Turki zasedli Konstantinopol se je center ortodoksne vere preselil v Rusijo. Sv. Sofija ki je bila v Constantinopolu za pravoslavne vernike to kar je Sv. Peter v Rimu za katolike je dobila minarete in bila spremenjena v muzej. Toda preden se je to zgodilo je Ataturk diskretno vprašal Vatikan ali ima kaj proti temu. Na veliko žalost in zaprepaščenje pravoslavcev pa Vatikan, ki se tako zelo zavzema proti sekularizaciji katoliških šol ali cerkva ni imel nič proti temu ampak se je privoščljivo in hinavsko nasmihal..
Ortodoksna cerkev v Rusiji je imela neizmerno bogatstvo v zemlji, cerkvah, samostanih, bankah, z nepregledno množico parazitov in je podpirala carja.
Boljševiška revolucija ( vodje so bili pretežno Židje!!) je pometla z carjem in cerkveno gnilobo. Cerkveno premoženje je bilo nacionalizirano, cerkev, ne samo ortodoksna, tudi druge, ločena od države. Vatikan je sedaj videl svojo priložnost .Tisočletne sanje podrediti si pravoslavno cerkev v Rusiji, Srbiji, Bolgariji, Romuniji, Ukrajini in prekrstiti pravoslavce v katolike so imele možnost, da se uresničijo. V tem smislu je pričela Vatikanska diplomacija najprej pogajanja z Boljševiki, kot da pravoslavna cerkev sploh več ne obstaja. Tu so bili še protestanti,razna druga verstva, ateisti, ki so hoteli prav tako profitirati kar je Vatikanu povzročalo dodatne težave. Ker so bili neučakani in prepričani, da je boljševizem kratkega diha so spremenili taktiko in se odločili za neposreden pritisk na prijateljske katoliške države, ki so imele tudi svoje račune in agitirati za vojaški napad in uničenje boljševiške Rusije še posebej ker se je ortodoksna cerkev v Rusiji hitro postavljala na noge in se reorganizirala. Vatikan je računal, da bi z vojaškim zlomom Rusije dosegel svoj cil, vzpostaviti katolicizem in prevzeti oblast.. Ker vojaški zlom ni bil tako prepričljiv je Vatikan vložil ves svoj vpliv, ki v tistem obdobju ni bil majhen, v ideološko vojno zahodnega pretežno katoliškega sveta proti sovjetski Rusiji. Plan se je pričel uresničevati z zlizanostjo klerofašizma, vzajemno podporo in prihodom na oblast Mussolinija, vatikansko podporo fašističnemu diktatorju Franku v Španiji in podporo prevzemu oblasti Hitlerju v Nemčiji. Tako se je pod taktirko Vatikana formiral močan anti –Boljševistični in anti-komunistični blok katerega cilj je bil vojaški zlom Russije. Rkc je spodbujala katoličane iz Italije, Francije, Irske, Belgije, Portugalske, Španije, Južne Amerike, da se prostovoljno prijavijo v nemško vojsko na vzhodno rusko fronto Nemške armade in katoliške legije, ki so jo podpirale so po začetnih uspehih na veliko razočaranje Vatikana doživele popoln poraz. Rusi so prišli v Berlin in ne Nemci v Moskvo. Rusija je danes moderna in prav gotovo vojaško med najmočnejšimi državami sveta. In kje je danes Vatikan? Ker nima vojaške moči se poskuša naslanjati na močne. Toda čeprav so ZDA močno katoliške v rivalstvu z Židi zgublja tekmo.
Toliko za enkrat.
.cis
# 09.02.2012 ob 18:54
@ heureka

Ne vem, od kod tebi take fantastične ideje, ampak nsi nima nobenih problemov z vzogo v šoli o različnih verstvih in o etiki. To bi krvavo potrebovali tudi pri nas!

Ampak proti seveda ne bo nsi in desnica, ampak... saj vemo kdo.
megatron
# 09.02.2012 ob 19:49
niti verski pouk niti pouk o verstvih ne spada v nobeno osnovno solo kot del obveznega pouka. je nepotreben balast od katerega ni koristi. zdrava druzba ne potrebuje verstev ali religij, nezdravi pa prej skodi kot koristi. vsekakor bi pa bil dobrodosel dodaten neobvezen pravljicni predmet o mitih, verstvih, religijah, zgodbicah kateri bi otrokom pomagal se sprostiti in nasmejati
cenitamsok
# 09.02.2012 ob 19:48
Na levici se je povečala poraba antidepresivov. Kajpada za prazen nič, ker so nepismeni in ne preberejo kaj več kot naslova članka.
Snecer
# 09.02.2012 ob 18:58
Zgrešen projekt vsaj za naše razmere, kjer deca vse pravljice poznajo že na pamet preden pridejo v šolo.
K verouku pa itak hodijo zaradi "nasilja" staršev ali obljubljenih daril.
heureka
# 09.02.2012 ob 18:17
Osnove religijske kulture in svetovne etike obsegajo štiri verske module - osnove pravoslavja, judovstva, islama in budizma, ter dva posvetna - osnove svetovnih religij in osnove svetovne etike

Ne verjamem,da bi lahko Ljudmila pristala na kj podobnega. Sigurno bi ji tak coktail napravil zmedo pri njenih osnovnih vrednotah. RKC ji je prevec pri srcku,da bi se jo upala sociti z budizmom naprimer. Lahko pa bi njeno mantro o vrednotah zamenjala z naceli etike.
Toda tedaj ne bi vec mogla favorizirati RKC,kajti ta nacela so prevec univerzalna,da bi jih lahko pripisali samo eni veri.
Za taka nacela se lahko zahvalimo razvoju civilizacije, in religije so postale samo njihov messenger (oznanjevalec) ,seveda so pa pripomogle v spostovanju in sirjenju teh zapovedi.
bajojoba
# 09.02.2012 ob 18:45
Upam, da samo do 3. razreda. Potem počasi otrok ne verjame več v božička, miklavža ter ostala nadnaravna bitja.
škoff
# 09.02.2012 ob 18:10
Razumljivo. Ruska pravoslavna cerkev bo branila mater Rusijo pred zahodnimi (vatikanskimi) satanisti do zadnje kaplje krvi, ko pride čas za to. Pri nas v Sloveniji je RKC okupator.
Kazalo