Ravno, ko je zmagovalka Pauline Marois napovedala, da bo Quebec nekega dne neodvisen, so jo varnostniki v naglici odpeljali z odra, saj je v predverju prišlo do streljanja. Foto: Reuters
Ravno, ko je zmagovalka Pauline Marois napovedala, da bo Quebec nekega dne neodvisen, so jo varnostniki v naglici odpeljali z odra, saj je v predverju prišlo do streljanja. Foto: Reuters
Parti Quebecois
Kljub zmagi PQ-ja je verjetnost novega referenduma o neodvisnosti minimalna, saj po anketah ločitev od Kanade podpira le 28 odstotkov Quebečanov. Foto: Reuters
Montreal
Če je bilo streljanje res politično motivirano, gre za prvo politično nasilje v Kanadi po 42 letih. Leta 1970 so quebeški nacionalisti ugrabili ministra Pierra Laporta, ki so ga pozneje našli zadavljenega. Foto: Reuters

Ravno ko je v montrealskem gledališču zmagovalka volitev Pauline Marois ob polnoči imela slavnostni govor, je pred vhodom prišlo do streljanja. Neki moški je začel streljati, pri tem pa še odvrgel molotovko v bližnji smetnjak. Okoli 60 let star moški je ubil enega človeka, dva pa ranil, nato pa so ga policisti podrli in aretirali, sočasno pa jim je tudi uspelo pogasiti požar.

Moški odet v kopalni plašč je po aretaciji v francoščini zaklical: "Angleži se prebujajo!" Pri moškemu je policija našla dve pištoli, preiskavalci pa so mnenja, da je bila prav Maroisova tarča napada.

Tesna zmaga in manjšinska vlada
Sledila je mirna evakuacija šokiranih privržencev Parti Quebecoisa, ki so še nekaj minut prej slavili volilno zmago stranke, ki se zavzema za odcepitev od Kanade in vzpostavitev neodvisnega in samostojnega Quebeca. PQ sicer ne napoveduje novega referenduma o neodvisnosti, saj po pričakovanjih ni dosegla absolutne večine.

Prva ženska za krmilom Quebeca
Pauline Marois je z zmago postala prva ženska, ki bo vodila quebeško vlado, ki pa bo le manjšinska. PQ je v 125-članskem parlamentu osvojila 55 sedežev, do zdaj vladajoča Liberalna stranka jih bo imela 49, največ pa je pridobila tretja Koalicija za prihodnost Quebeca (CAQ), ki bo imela zdaj 19 sedežev. Preostala dva poslanca sta pripadla majhni levičarski stranki Quebec solidaire.

Jezik deli Kanado
Maroisova je med poglavitnimi obljubami napovedala okrepitev zaščite francoskega jezika in quebeške frankofonske identitete, kar je povzročilo zaskrbljenost v angleško govoreči manjšini. Zdaj pa je v deželi, ki slovi po nizki stopnji nasilja, sploh pa političnega, prišlo do streljanja, ki naj bi bilo povezano s kanadskim jezikovnim vprašanjem.

Qubec, ki je edina večinsko francosko govoreča provinca Kanade, se je že dvakrat izrekla o neodvisnosti. Oba referenduma leta 1980 in 1995 sta se končala z zmago federalistov, pri čemer je zadnjega odločilo manj kot 60 tisoč glasov oziroma le en odstotek!

V govoru je Maroisova v angleščini zagotovila anglophonskim Quebečanom spoštovanje njihovih pravic: "Delimo si skupno zgodovino in želim, da skupaj oblikujemo našo prihodnost."

Glavna naloga: ponoven zagon "motorja"
Maroisova je sicer med kampanjo poudarjala, da bo njena glavna naloga gospodarstvo in znižanje ogromenga dolga, ki bremeni Quebec. V zadnjih dveh desetletjih je nekoč gospodarski motor Kanade izgubil prednost in tudi zaostal za kanadskim povprečjem. Levo usmerjeni PQ je napovedal zvišanje davkov in predvsem povišanje koncesij na rudarska in druga podjetja, ki izkoriščajo naravna bogastva.