Prizadeti vasi ležita na odročnem, izoliranem območju severnega Kazahstana. Foto: Reuters
Prizadeti vasi ležita na odročnem, izoliranem območju severnega Kazahstana. Foto: Reuters
Bolniki spijo tudi do šest dni naenkrat. Foto: Reuters

Od marca 2013 je skrivnostna bolezen prizadela več kot 140 ljudi v Kalačiju in Krasnogorsku, zaprašenih zaselkih sredi prostrane kazahstanske stepe, ki skupaj štejeta 810 prebivalcev, večinoma etničnih Rusov in Nemcev.

Vaščani kar naenkrat padejo v spanec, celo med hojo, nato pa se zbudijo brez spomina, omotični, šibki in z glavoboli. Nekatere je spalna bolezen prizadela že večkrat, spijo pa lahko tudi do šest dni naenkrat. "Bolnik je videti pri zavesti in lahko celo hodi. A kljub temu nato pade v globok spanec in smrči, ko pa ga zbudijo, se ta oseba ne spominja absolutno ničesar," je lani zapisal časnik Komsomolska pravda, ki se je lotil raziskovanja bolezni.

Bolezen prizadene tako stare kot mlade, nekateri poročajo o morečih halucinacijah kač in črvov, na bolezen pa niso imuni niti domači ljubljenčki. Kot je za časnik Vremja, ki ga povzema Guardian, povedala neka prebivalka Kalačija, se je njenemu mačku Marquisu nenadoma "zmešalo", začel je neutrudno mijavkati ter skakati po stenah, pohištvu in celo družinskem psu. Proti jutru je le omagal in zaspal, pri tem pa do naslednjega dne smrčal kot človek in se na nič ni odzival.

Zdravniki so na Marquisu in ostalih obolelih izvedli teste, a pojasnil za skrivnostno bolezen niso našli. Sprva so mislili, da pacienti trpijo za posledicami doma zvarjene vodke, a ko se je epidemija širila, so začeli ljudem postavljati diagnozo "encefalopatije neznanega izvora", kar je generični izraz za možgansko obolenje.

Brez pojasnil
Mnogi so sumili, da je bolezen povezana z bližnjimi rudniki urana, ki so jih po padcu Sovjetske zveze zaprli, Krasnogorsk pa je s tem postal malodane mesto duhov, saj jih je od 6.500 prebivalcev ostalo le še 130. Kazahstansko ministrstvo za zdravje je izvedlo teste po več kot 7.000 domovih, a ni odkrilo občutno povišanih ravni sevanja ali težkih kovin. Po nekaterih domovih so sicer zaznali povišane ravni radija, a ne dovolj, da bi pojasnilo fenomen.

Celo strokovnjaki za motnje v spanju niso našli pojasnila. Neki somnolog je ugotavljal, da izolirani vasi najverjetneje trpita za množično psihozo, podobno t. i. "Bin Ladnovi srbečici", psihosomatskemu izpuščaju, ki je prizadel otroke v ZDA po terorističnih napadih leta 2001.

A zdaj je misterij končno razrešen, vzrok za bolezen pa ni povezan z rudniki urana, je sporočil kazahstanski podpremier Berdibek Saparbajev. Po analizi zdravstvenih pregledov vseh prebivalcev so raziskovalci zaključili, da bolezen povzročajo povišane ravni ogljikovega monoksida in plinastih ogljikovodikov v zraku. "Rudnike urana so na neki točki zaprli in na tem območju občasno prihaja do koncentracije ogljikovega monoksida," je povedal Saparbajev. "Raven kisika v zraku sorazmerno upade, kar je resnični vzrok za spalno bolezen v teh dveh vaseh."

Evakuacija vasi se je že začela, do zdaj pa so preselili 68 od 223 družin.