Bombardiranje je povzročilo uničenje v Sani. Foto: Reuters
Bombardiranje je povzročilo uničenje v Sani. Foto: Reuters
Sana
Mnogi so ostali brez strehe nad glavo. Foto: Reuters

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je za poleta dobil vsa potrebna dovoljenja. Večje tovorno letalo bo v Sano pripeljalo zdravila in drugo medicinsko pomoč, medtem ko bo manjše potniško letalo pripeljalo humanitarne delavce.

Po besedah tiskovne predstavnice ICRC-ja Marie Claire Feghali so humanitarne razmere v jemenski prestolnici grozljive. "Ljudje ne morejo zapustiti svojih domov, da bi si šli kupit hrano, vemo, da v mestu primanjkuje vode, saj je bila vodovodna napeljava poškodovana. Narediti skušamo vse, kar je v naši moči, a položaj je izredno težek," je povedala.

ICRC še vedno čaka na dovoljenja za napotitev ladje s kirurško ekipo v južno pristaniško mesto Aden, od koder kljub 12 dnem letalskih napadov arabske koalicije poročajo o novih uspehih hutijskih upornikov. Že v soboto je Rdeči križ pozval k 24-urni humanitarni prekinitvi ognja v Adnu, kjer so humanitarne razmere prav tako vse slabše in vse več ljudi potrebuje pomoč.

V Adnu se stopnjujejo spopadi med vladnimi silami in hutijskimi uporniki. Uporniki naj bi v mestu, ki velja za še zadnjo utrdbo sil, zvestih mednarodno priznanemu jemenskemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju, v nedeljo tako dosegli nove uspehe.

Med drugim naj bi se prebili v predel Mukala v središču Adna in zavzeli sedež regionalne vlade. Nevarno naj bi se približali tamkajšnjemu pristanišču ter naj bi obstreljevali stanovanjske soseske.

Ubitih že nekaj sto ljudi
Savdska Arabija je 26. marca začela letalske napade na položaje šiitskih upornikov, da bi ustavila njihovo napredovanje iz Sane proti jugu. Savdijci obtožujejo upornike, da jih podpira in oborožuje Iran, kar pa hutijski uporniki zanikajo.

Združeni narodi so v četrtek sporočili, da je bilo v dveh tednih spopadov ubitih že okoli 500 ljudi. Mnogi se bojijo, da gre Jemen po poti Sirije in da se bo najrevnejša arabska država kmalu znašla v začaranem krogu državljanske vojne.

Poleg spopada med hutijskimi uporniki in podporniki predsednika Hadija je v Jemnu dejavna tudi Al Kaida na arabskem polotoku (AQAP), ki velja za eno najmočnejših podružnic mednarodne teroristične mreže, v zadnjih mesecih pa svojo prisotnost povečuje še skrajna skupina Islamska država, ki v nadzira ozemlja v Siriji in Iraku.