Hasan Rohani je na petkovih predsedniških volitvah z več kot 50 odstotki glasov zmagal že v prvem krogu volitev. Foto: EPA
Hasan Rohani je na petkovih predsedniških volitvah z več kot 50 odstotki glasov zmagal že v prvem krogu volitev. Foto: EPA

Zmaga Hasana Rohanija na petkovih predsedniških volitvah je vzbudila upanje za ublažitev napetih odnosov z Zahodom, a je novi predsednik že na prvi novinarski konferenci po izvolitvi izključil možnost ustavitve bogatenja urana.

Tako kot njegov predhodnik Mahmud Ahmadinedžad je poudaril, da Iran bogati uran izključno v miroljubne namene, in ne za izdelavo jedrskega orožja, kot trdijo svetovne velesile.

Sankcije so nepravične in neupravičene
"Naš jedrski program je popolnoma transparenten, a smo kljub temu pripravljeni pokazati še večjo stopnjo transparentnosti in svetu dokazati, da je delovanje Islamske republike Iran na tem področju popolnoma v skladu z mednarodnimi pravili,” je dejal zmerni klerik, ki je sankcije proti Iranu označil za nepravične in neupravičene.

Kot je pred dnevi poudaril Izrael, je ajatola Hamenej tisti, ki določa jedrsko politiko Irana, in ne predsednik države.

Zmerna politika
Tudi sicer je iranski predsednik obljubil, da bo nadaljeval zmerno politiko. "Ne bom pozabil na obljube, ki sem jih dal pred volitvami, lahko pa povem, da se je obdobje žalosti končalo," je dodal Rohani, s čimer je ciljal na osemletno predsedovanje konservativca Ahmadinedžada.