Svet
(6)

Poudarki

  • V preiskavo vključili tudi igralko in manekenko Saro Tommasi
  • Braniti se bo moral tudi zaradi domnevnega podkupovanja in davčne goljufije
Nicole Minetti
Minettijevo preiskujejo zaradi domnevnega novačenja deklet v Berlusconijev objem. Foto: EPA
Protest
V več italijanskih mestih so v začetku meseca potekali protesti proti Berlusconiju. Videti je bilo napise 'Italija ni bordel'. Foto: EPA
VIDEO
Berlusconi po hitrem postopku

Dodaj v

Ruby je Berlusconija spravila na zatožno klop

Proti njemu "odmrznjena" še dva sodna postopka
9. februar 2011 ob 12:31
Rim - MMC RTV SLO, STA

Milanski tožilci so vložili zahtevo za hitro sojenje premierju Silviu Berlusconiju v primeru Ruby. Obtožujejo ga spolnih odnosov z mladoletno prostitutko in zlorabe uradnega položaja.

Sojenje po hitrem postopku, brez predhodnih zaslišanj, je v Italiji mogoče, če tožilstvo zbere dovolj trdne dokaze. Sodniki imajo za presojanje dokazov na voljo najmanj pet dni. Če bodo zahtevo tožilcev zavrnili, bodo morali ti na sodišču obtožnico vložiti po običajni poti.

Premierjev odvetniki vztrajajo, da milanski tožilci kršijo italijansko ustavo, saj bi se s primerom Ruby, maroške nočne plesalke s pravim imenom Karima El Mahroug, po njihovih ocenah moralo ukvarjati posebno sodišče, ki je namenjeno prav obravnavanju domnevnih protizakonitih dejanj javnih uslužbencev, ki jih ti zagrešijo med opravljanjem svojih funkcij.

Kakšna je vloga Nicole Minetti?
V povezavi z Berlusconijevimi zabavami z mladimi dekleti tožilci preiskujejo več posameznikov, vendar pa postopki ostajajo ločeni. Med drugim preiskujejo premierjevo nekdanjo ustno higieničarko, zdaj pa deželno poslanko njegove stranke v Lombardiji, Nicole Minetti, ki naj bi pomagala novačiti dekleta za zabave.

Poleg tega so informacije v povezavi z novačenjem deklet za Berlusconijeve zabave vzniknile tudi v povsem ločeni preiskavi neapeljskih tožilcev. Ti so pred nekaj meseci začeli preiskovati primer, povezan s ponarejenimi bankovci, med preiskavo pa naleteli na igralko in manekenko Saro Tommasi, ki se je prav tako udeleževala Berlusconijevih zabav. Neapeljski policisti zato opravljajo hišne preiskave pri posameznikih, ki so osumljeni organiziranja prostitucije in ponarejanja bankovcev.

Tomassijeva je bila po poročanju časnika Corriere della Sera tudi na zabavi v Berlusconijevi vili v kraju Arcore aprila lani, ko je bil na obisku ruski premier Vladimir Putin. Milanski in neapeljski tožilci naj bi se po poročanju časnika srečali, da bi uskladili informacije pred zaslišanjem Tomassijeve, ki je tesno povezana s številnimi politiki in televizijci.

Postopke omogočila razveljavitev zakona o imuniteti
Preiskave zoper italijanskega premierja so dobile ponovni zagon, potem ko je ustavno sodišče sredi januarja delno razveljavilo zakon o imuniteti, ki premierju in članom njegove vlade podeljuje imuniteto pred sodnimi postopki do oktobra letos. O tem, ali je Berlusconijeva odsotnost s sodnih obravnav zaradi njegovih obveznosti upravičena, po novem odločajo sodniki, in to v vsakem primeru posebej, ne pa več premierjev kabinet.

Zoper Berlusconija bosta tako na milanskem sodišču v februarju in marcu znova stekla dva zamrznjena postopka. Prva obtožnica ga bremeni podkupovanja britanskega odvetnika Davida Millsa v zameno za krivo pričanje v korupcijskih postopkih zoper njega v 90. letih, druga pa se nanaša na domnevne davčne goljufije družbe Mediaset pri nakupih hollywoodskih filmskih pravic.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 09.02.2011 ob 16:08
@supersmart:
Car da je? Ker pri 70 podira mladoletnice. Nekaj drugega so 20+ letnice. In kok bi mu jih dalo, če ne bi imel 5 milijard?
ta_prav
# 09.02.2011 ob 13:43
Ruby - Rubacuori, Rubasoldi ...
moonylink
# 09.02.2011 ob 14:29
Če ne bi bil premier (ali bogataš) in bi pri teh letih še šmiral z 20letnicami bi mu človek res še lahko rekel bravo stari, car si.

Ampak to ni ta zgodba.
fooZar
# 10.02.2011 ob 02:47
Če ga ne morejo odstraniti in diskreditirati zaradi njegovih političnih in gospodarskih dejanj - in to ne morejo, pa se spravljajo nanj s sex škandali. Kam smo prišli Pa to je ja njegov osebni problem, pa tistih žensk, ki z njim sexajo za denar in slavo ali pa zaradi lepšega. Ko bi le mi imeli takšnega premiera namesto snif snif Borata, bi že bili iz krize. Ampak ljudska dvoličnost je nepremagljiva,a ne.
mala_mis
# 10.02.2011 ob 00:13
Verjetno zaradi karakterja in karizme ne padajo :D
supersmart
# 09.02.2011 ob 13:12
To so sladke obtožbe, bi se reklo. Pravim playboyem ne bi povzročale skrbi, bi bili na te podvige z mladimi pupikami seveda ponosni in s tem potrjevali svoj ego. Kaj čmo, dedec še zmore. Če ne bi bil premier, bi mu rekel bravo, stari. Car si..)
Kazalo