25. marca bodo ruska letala začela napade na teroriste. Bo sodelovala tudi koalicija pod vodstvom ZDA? Foto: Reuters
25. marca bodo ruska letala začela napade na teroriste. Bo sodelovala tudi koalicija pod vodstvom ZDA? Foto: Reuters

"ZDA predlagamo, da od 25. maja sodelujejo v skupnih operacijah ruskih zračnih sil in zračnih sil koalicije," je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Po besedah ministra predlog zajema tudi napade na skrajno skupino Fronta Al Nusra, sirsko vejo Al Kaide, in druge nezakonite oborožene skupine, ki ne podpirajo krhkega dogovora o prekinitvi ognja, ki sta ga Moskva in Washington dosegla februarja. Krhko premirje ne velja tudi za samooklicano Islamsko državo (IS).

Od 25. maja naprej napadi na teroristične skupine
Šojgu je predlagal še skupne napade na "konvoje z orožjem in strelivom ter oborožene enote, ki nezakonito prečkajo sirsko-turško mejo". Napadi na cilje terorističnih skupin naj bi bili koordinirani s sirsko vlado, piše Reuters. Šojgu je dodal, da si bo sicer Rusija vzela pravico, da od 25. maja naprej enostransko napade "mednarodne teroristične in nezakonite oborožene skupine, ki ne spoštujejo prekinitve sovražnosti".

Ameriška stran je dejala, da predloga uradno niso dobili. "Mi nismo prejeli ničesar in smo videli le poročila, ki jih imajo mediji," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis, ki je pristavil, da glede operacij v Siriji ZDA za zdaj ne sodelujejo z Rusijo. Špekulacij o možnih spremembah in dejanskem sodelovanju Moskve in Washingtona pa, kot navaja Reuters, ni želel govoriti. Doslej so ZDA zavrnile vsako operacijo, pri kateri bi morale sodelovati s sirsko vlado. "Rusi podpirajo Asadov režim, mi pa se osredotočamo na slabenje in premagovanje IS-ja," je pojasnil Davis.

Skupna operacija bi okrepila mirovni proces
Rusija in ZDA sta ta mesec obljubili okrepitev naporov za iskanje rešitve sirskega konflikta. Kljub diplomatskim naporom za reševanje krize pa sta Moskva in Washington drug drugega kritizirala zaradi zračnih napadov. Šojgu verjame, da bi predlagani skupni zračni napadi pomagali okrepiti mirovne procese: "Prepričani smo, da bi sprejetje takšnih ukrepov omogočilo tranzicijo k mirovnim procesom na celotnem ozemlju Sirije." Dodal je, da so se pogovori z ameriško vojsko v Jordaniji in drugimi iz ameriške koalicije začeli v četrtek.

Zahod je Moskvi, ki podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada, očital napade predvsem na zmerne upornike, ki se borijo proti sirski vladi. Rusija pa je po drugi strani večkrat kritizirala zračne napade koalicije pod vodstvom ZDA, da so neučinkoviti. Američani z zavezniki podpirajo zmerne upornike, ki skušajo strmoglaviti Asada.