Pogovori na Dunaju niso postregli z otipljivim rezultatom. Foto: Reuters
Pogovori na Dunaju niso postregli z otipljivim rezultatom. Foto: Reuters
false
ZDA vztrajajo pri tem, da se Asad odstrani s položaja predsednika. Rusija, ki Asada podpira, pa sporoča, da so ravno njegove sile edine, ki se lahko zoperstavijo terorističnim skupinam. Foto: Reuters
false
Vojna v Siriji traja že več kot pet let, po nekaterih ocenah pa je umrlo že 400.000 ljudi. Foto: Reuters

Dunajskega srečanja sta se med drugim udeležila tudi zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov. Kerry je po srečanju mednarodne podporne skupine za Sirijo povedal, da je 1. avgust, do katerega naj bi se vojskujoče se strani v Siriji dogovorile o okviru za politično tranzicijo, ciljni datum, ne skrajni rok. "Avgustovski datum ni skrajni rok, temveč ciljni datum, vsi se strinjamo, da če bomo naredili znaten napredek, bomo spoštovali ta proces," je dejal.

Kerry je še dejal, da so se na sestanku dogovorili, da bodo tiste strani v sirskem konfliktu, ki bodo kršile prekinitev ognja, doletele posledice, zavzel pa se je tudi za ohranitev pritiska na sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Ob tem, kot poroča Al Džazira, je Kerry še dejal, da so se vse strani strinjale, da mora ostati Sirija enotna država.

"Rusija ne podpira Asada, ampak boj proti terorizmu"
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po drugi strani izjavil, da Rusija v sirskem konfliktu ne podpira Asada, temveč sirsko vojsko v boju proti terorizmu. "Mi ne podpiramo Asada, mi podpiramo boj proti terorizmu," je zatrdil Lavrov. "Na terenu ne vidimo nobene realnejše in učinkovite sile, kot je sirska vojska, kljub vsem njenim slabostim," je stališče Moskve pojasnjeval Lavrov.

Medtem je nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier poudaril, da morajo Združeni narodi čim prej pripraviti nov krog mirovnih pogajanj za končanje sirskega konflikta.

Najprej premirje, nato pogajanja
Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je dejal, da ne more znova zagnati mirovnih pogajanj v Ženevi, če se spopadi nadaljujejo. Pojasnil je, da točnega datuma novega kroga pogajanj v tem trenutku ne more razkriti. "Pogovori med sirskimi stranmi bodo kredibilni, ko bo kredibilna prekinitev sovražnosti in kredibilen napredek na humanitarni strani," je dodal.

Podporna skupina za Sirijo je ZN tudi pozvala, naj organizira dostavo pomoči po zraku za težko dostopna območja v Siriji.

Iran: Premirje lahko koristi teroristom
Sestanka na Dunaju se je udeležil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je dejal, da Iran podpira prekinitev ognja in mirovna pogajanja, a je ob tem opozoril, da bi premirje lahko koristilo terorističnim skupinam v Siriji. "Ne smemo dovoliti teroristom, da bi izkoristili prekinitev sovražnosti za dodatne teroristične operacije," je poudaril Zarif.

Podporna skupina za Sirijo, ki je do zdaj štela 17 članic, je danes v svoje vrste sprejela še Avstralijo, Japonsko, Kanado in Španijo.

Medtem se vojna nadaljuje. V zadnjih tednih je v vladnih zračnih napadih samo v pokrajini Alep umrlo več kot 300 ljudi, poroča Al Džazira. Spopadi sicer potekajo tudi drugod po državi, v Idlibu, Deir Az Zorju in v predmestju Damaska.