Svet
false
Pogovori na Dunaju niso postregli z otipljivim rezultatom. Foto: Reuters
false
ZDA vztrajajo pri tem, da se Asad odstrani s položaja predsednika. Rusija, ki Asada podpira, pa sporoča, da so ravno njegove sile edine, ki se lahko zoperstavijo terorističnim skupinam. Foto: Reuters
false
Vojna v Siriji traja že več kot pet let, po nekaterih ocenah pa je umrlo že 400.000 ljudi. Foto: Reuters

Dodaj v

Dunaj: Pogovori o Siriji končani brez dogovora o novem krogu pogajanj

Nejasna usoda mirovnih pogovorov
17. maj 2016 ob 18:49
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Mednarodni pogovori na Dunaju o vojni v Siriji, ki so se jih udeležili predstavniki več kot 20 držav, so se končali brez dogovora o datumu novega kroga pogajanj.

Dunajskega srečanja sta se med drugim udeležila tudi zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov. Kerry je po srečanju mednarodne podporne skupine za Sirijo povedal, da je 1. avgust, do katerega naj bi se vojskujoče se strani v Siriji dogovorile o okviru za politično tranzicijo, ciljni datum, ne skrajni rok. "Avgustovski datum ni skrajni rok, temveč ciljni datum, vsi se strinjamo, da če bomo naredili znaten napredek, bomo spoštovali ta proces," je dejal.

Kerry je še dejal, da so se na sestanku dogovorili, da bodo tiste strani v sirskem konfliktu, ki bodo kršile prekinitev ognja, doletele posledice, zavzel pa se je tudi za ohranitev pritiska na sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Ob tem, kot poroča Al Džazira, je Kerry še dejal, da so se vse strani strinjale, da mora ostati Sirija enotna država.

"Rusija ne podpira Asada, ampak boj proti terorizmu"
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po drugi strani izjavil, da Rusija v sirskem konfliktu ne podpira Asada, temveč sirsko vojsko v boju proti terorizmu. "Mi ne podpiramo Asada, mi podpiramo boj proti terorizmu," je zatrdil Lavrov. "Na terenu ne vidimo nobene realnejše in učinkovite sile, kot je sirska vojska, kljub vsem njenim slabostim," je stališče Moskve pojasnjeval Lavrov.

Medtem je nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier poudaril, da morajo Združeni narodi čim prej pripraviti nov krog mirovnih pogajanj za končanje sirskega konflikta.

Najprej premirje, nato pogajanja
Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je dejal, da ne more znova zagnati mirovnih pogajanj v Ženevi, če se spopadi nadaljujejo. Pojasnil je, da točnega datuma novega kroga pogajanj v tem trenutku ne more razkriti. "Pogovori med sirskimi stranmi bodo kredibilni, ko bo kredibilna prekinitev sovražnosti in kredibilen napredek na humanitarni strani," je dodal.

Podporna skupina za Sirijo je ZN tudi pozvala, naj organizira dostavo pomoči po zraku za težko dostopna območja v Siriji.

Iran: Premirje lahko koristi teroristom
Sestanka na Dunaju se je udeležil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je dejal, da Iran podpira prekinitev ognja in mirovna pogajanja, a je ob tem opozoril, da bi premirje lahko koristilo terorističnim skupinam v Siriji. "Ne smemo dovoliti teroristom, da bi izkoristili prekinitev sovražnosti za dodatne teroristične operacije," je poudaril Zarif.

Podporna skupina za Sirijo, ki je do zdaj štela 17 članic, je danes v svoje vrste sprejela še Avstralijo, Japonsko, Kanado in Španijo.

Medtem se vojna nadaljuje. V zadnjih tednih je v vladnih zračnih napadih samo v pokrajini Alep umrlo več kot 300 ljudi, poroča Al Džazira. Spopadi sicer potekajo tudi drugod po državi, v Idlibu, Deir Az Zorju in v predmestju Damaska.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
RESNICA
# 17.05.2016 ob 19:42
Težko se bo pogajalo s teroristi, ki oblegajo Aleppo, tam počno vojne zločine in zločine proti človečnosti, v istem času pa nam ZDA, Evropa in MMC pišejo članke, kjer za kršitve premirja v Aleppu, rušenja v Aleppu, humanitarno katstrofo v Aleppu krivijo vojsko Sirije in Asada!!!

To je prav načrtno "posiljevanje" z lažmi!!!!

Amnesty International je jasno navedel, da vsaj dve "zmirni opozicijski skupini" ves čas premirja napadata Aleppo. Seveda neselektivno po civilnih ciljih in povzročata humanitarno katastrofo!!! Ti opozicijski, bojda za ZDA in kompanijo zmirni, se imenujeta:Ahrar al Sham in Army of Islam.

Seveda nam MMC o tem ni nič napisal, čeravno sem jih o poročilu pred dnevi osebno obvestil....

Za propagando očitno ni previsoke cene, tudi pobiti starci, starke , ženske in otroci so za njih "dopustna žrtev"....

Syria: Armed opposition groups committing war crimes in Aleppo city

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2
016/05/syria-armed-opposition-groups-committing-war-crimes-in-aleppo-city/

Mi pa beremo spet le propagando izpod peresa propagandista Borisa Vaseva (B.V.), ki glede na poročilo Amnest International zavestno laže!!!
Follow Me
# 17.05.2016 ob 20:54
Assad naj potolče vse te podgane od ISISa in potem bo mir.
Hammer
# 17.05.2016 ob 20:00
Kako premirje tako kot v Ukrajini, spet smo pred Ukrajinsko ofenzivo. ZDA noče pravega premirja ampak čas da ISIS in druge teroristične skupime spet oboroži.
vitel
# 17.05.2016 ob 20:20
Dokler se ne uniči sionistično gadje gnezdo v Palestini na svetu ne bo miru.
Bivši uporabnik
# 17.05.2016 ob 21:21
Je pa nekaj zelo zanimivo.
Takoj ko teroristične vojske začenjajo doživljati poraze in izgubo ozemlja, se oglasijo ZDA in zahtevajo premirje. Potem pa med premirjem te iste teroristične vojske ponovno ojačajo in jih na polno oborožijo.
mandan
# 17.05.2016 ob 19:31
Mi smo ...za demokracijo...... ampak ta mora biti po ZDA standardih. Kamor gremo, vzpostavimo naše....

Je kdo proti??

Spet vi Rusi....
Hammer
# 17.05.2016 ob 21:26
Osnove ki bi se morali zavedati vsi - nemščina

Dr. Daniele Ganser im Gespräch


Dr. Daniele Ganser Ukraine 2016


Dr. Daniele Ganser - Blutrausch ums Erdöl


Daniele Ganser Anschläge vom 11. September 2001
Hammer
# 17.05.2016 ob 21:29
Enega sem še pozabil - nemščina

Die dunkle Seite der Wikipedia
SF-SN
# 17.05.2016 ob 23:50
200 mrtvih ISISovcev v njihovi tridnevni ofenzivi v Deir el-Zoru tudi ni novica kajne.
SF-SN
# 17.05.2016 ob 23:49
Medtem se vojna nadaljuje. V zadnjih tednih je v vladnih zračnih napadih samo v pokrajini Alep umrlo več kot 300 ljudi, poroča Al Džazira. Spopadi sicer potekajo tudi drugod po državi, v Idlibu, Deir Az Zorju in v predmestju Damaska.

Velika večina teh so "zmerni" teroristi, ki so najprej dvakrat nad kurdsko četrt Sheikh Maskhoud uporabili KEMIČNO OROŽJE, potem pa še na jugu Aleppa skupaj s sestro v veri in zagovarjanju šeriatskega prava napadli in okupirali strateško mesto Tal Eis
SF-SN
# 17.05.2016 ob 23:47
A o kršenju premirja s strani "zmernega" Ahrar al-Shama na severu Homsa pa nič??
Aja, potem bi morali omeniti tudi petkov POKOL v alavitski vasi Zara
Kazalo