Izpad uvoza iz sankcioniranih držav bo Rusija skušala nadomestiti z uvozom hrane iz Latinske Amerike. Foto: EPA
Izpad uvoza iz sankcioniranih držav bo Rusija skušala nadomestiti z uvozom hrane iz Latinske Amerike. Foto: EPA
Perutnina
Rusija naj bi zdaj na veliko začela uvažati perutnino iz Brazilije. Foto: EPA
Rusija prepovedala uvoz živil

Odlok o embargu, ki bo veljal leto dni in je odgovor na sankcije proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini, je v sredo podpisal predsednik Vladimir Putin. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na seji vlade sporočil, da prepoved zajema uvoz govedine, svinjine in perutnine, sadja in zelenjave, rib, sira, mleka in mlečnih izdelkov.

Ob tem po besedah Medvedjeva razmišljajo tudi o zaprtju ruskega zračnega prostora za prelete zahodnih letalskih prevoznikov, ki čez Sibirijo letijo med Evropo in Azijo. Poleg tega bi zahodnim letalskim družbam prepovedali čarterske polete v Rusijo in iz nje.

Prepoved uvoza kmetijskih pridelkov izključuje Japonsko, čeprav se je ta pridružila zahodnim državam pri uvedbi sankcij proti Rusiji in so v Tokiu pričakovali takšen ukrep. Medvedjev je izrecno povedal, da ruske sankcije ne veljajo za uvoz alkohola iz članic EU-ja in ZDA.

Odgovor na zahodne sankcije
Prepoved uvoza hrane je prvi ruski odgovor na sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji in zajemajo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte.

Rusija je v preteklih dneh med drugim že ustavila uvoz več vrst zelenjave in sadja iz Poljske in Grčije, govedine iz Romunije in Avstralije ter mlečnih izdelkov in sokov iz Ukrajine - a uradno ne kot političen odgovor na sankcije, temveč iz varnostnih razlogov. V preteklosti so bile takšnih "kaznovalnih" ukrepov Moskve večkrat deležne ZDA.

Finska bo zahtevala odškodnino
Toda odlok ruskega predsednika je v nasprotju s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki izrecno prepoveduje embargo iz političnih razlogov. Zaradi odloka je najbolj zaskrbljena Finska, za katero je Rusija največja trgovinska partnerica, kamor izvozi za 5,4 milijarde evrov blaga letno. Finski premier Alexander Stubb je že napovedal, da bodo od evropskih partneric zahtevali odškodnino, če jo bodo ruske sankcije nesorazmerno prizadele.

Za EU je Rusija tretja najpomembnejša trgovinska partnerica, v katero je lani izvozila za 120 milijard evrov blaga in 28 milijard evrov storitev. Kmetijskih pridelkov je v Rusijo lani izvozila za skoraj 12 milijard evrov, od tega za približno dve milijardi sadja in zelenjave. EU je v Rusijo leta 2011 izvozila dobro petino vse zelenjave in več kot četrtino sadja. ZDA naj bi lani v Rusijo izvozile za 1,3 milijarde dolarjev kmetijskih pridelkov in druge hrane, večinoma perutnine.

Bruselj z obžalovanjem
Evropska komisija je z obžalovanjem sprejela ukrep Moskve in ga označila za jasno politično motivirano odločitev, pri tem pa poudarila, da je EU sankcije proti Rusiji uvedla zaradi nezakonite ruske priključitve Krimskega polotoka in destabilizacije Ukrajine.

"Evropska komisija bo omenjene ukrepe ocenila takoj, ko bo znanih več informacij o njihovi vsebini in obsegu," so še sporočili iz Bruslja in opozorili, da si EU "pridružuje pravico do primernih ukrepov" kot odgovor na ruske protisankcije.

Rusija prepovedala uvoz živil