Protiraketni ščit je večdesetletni sen ameriških strategov, ki so ga začeli načrtovati v obdobju hladne vojne, to pa je tudi vzrok nezaupanja Rusije v načrte Nata. Foto: MMC RTV SLO
Protiraketni ščit je večdesetletni sen ameriških strategov, ki so ga začeli načrtovati v obdobju hladne vojne, to pa je tudi vzrok nezaupanja Rusije v načrte Nata. Foto: MMC RTV SLO

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v govoru na konferenci, na kateri so tudi predstavniki Nata, posvaril pred novo oboroževalno tekmo, če bodo ZDA uresničile načrte glede ščita. Odhajajoči predsednik je ob koncu poudaril, da še vedno verjame v možnost kompromisa, ki bi koristil obema stranema.

Rusi že razkrili protiukrepe
"Doslej nismo našli rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani, in tako smo tako rekoč v slepi ulici," je na dvodnevni mednarodni konferenci poudaril ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov. Načelnik generalštaba ruske vojske Nikolaj Makarov je opozoril, da bi Rusija na protiraketni ščit lahko odgovorila z namestitvijo raket iskander v Kaliningradu, ruski eksklave sredi Evropske unije.

"Če ZDA in Nato menijo, da pri zagotavljanju lastne varnosti ne morejo upoštevati varnosti sosedov, nam ne preostane nič drugega kot ustrezni povračilni ukrepi," je dejal Makarov. Ponovil je tudi rusko grožnjo o izstopu iz sporazuma o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve Start.

V Chicagu napoved začetka gradnje ščita
Nato namerava napovedati začetek prve faze nameščanja ščita na vrhu zavezništva v Chicagu konec meseca. Med Rusijo in zvezo Nato so še vedno velika razhajanja pri tem vprašanju, saj v Moskvi menijo, da je Natova protiraketna obramba uperjena proti njej.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je Rusiji na zasedanju Sveta Nata in Rusije 19. aprila znova zatrdil, da Natova protiraketna obramba ni uperjena proti njej. "Rusija za nas ni grožnja in tudi Rusija ne bi smela videti Nata kot grožnje," je poudaril. Vendar Rusija zahteva pravno zavezujoča zagotovila, da ščit ne bo uperjen proti njej, Nato pa ji ponuja le politična zagotovila.