V Siriji se med napetim dogajanjem na mednarodnem političnem prizorišču še naprej nadaljujejo spopadi med uporniki in vladnimi silami. Foto: Reuters
V Siriji se med napetim dogajanjem na mednarodnem političnem prizorišču še naprej nadaljujejo spopadi med uporniki in vladnimi silami. Foto: Reuters
Mednarodna razhajanja o Siriji
Studio ob 17ih: Sirija
ZN potrdil uporabo kemičnega orožja

Dan po predstavitvi poročila inšpektorjev ZN-a, ki so ugotovili, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje, je Sergej Lavrov na srečanju v Moskvi gostil Laurenta Fabiusa, oba pa sta se strinjala, da njuni državi nimata enotnega stališča do reševanja sirskega konflikta.

Lavrov je pojasnil, da Rusija še naprej dvomi o krivdi režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada za avgustovski napad na obrobju Damaska, kjer je bil po ugotovitvah mednarodnih preiskovalcev uporabljen živčni bojni strup sarin.

Po besedah Lavrova imajo v Moskvi "zelo resno osnovo" za trditve, da je šlo pri napadu za "provokacijo" uporniških sil.

Za francoskega zunanjega ministra ni dvoma, da poročilo ZN-a dokazuje krivdo sirskih vladnih sil za napad v soseski Guta 21. avgusta, saj na to kažeta količina uporabljenega sarina in tehnika napada.

Fabius še naprej prepričuje Rusijo, da podpre resolucijo VS-ja o Siriji.

A ruski zunanji minister je znova odločno zavrnil možnost, da bi resolucija VS-ja za uveljavitev dogovora o uničenju sirskega kemičnega orožja predvidevala možnost uporabe sile po sedmem poglavju ustanovne listine ZN-a.

"Zahod podpira teroriste"
Damask je medtem sporočil, da zahodne sile z zahtevo po resoluciji o Siriji sirskemu ljudstvu vsiljujejo svojo voljo. V izjavi za javnost je sirsko zunanje ministrstvo zapisalo, da Zahod "podpira oborožene teroristične skupine".

"Trditve ZDA in njihovih zaveznic, da želijo politično rešitev krize v Siriji, so v nasprotju z njihovimi nenehnimi poskusi vsiljevanja njihovih pogojev in v nasprotju z njihovo podporo skupinam, ki izvajajo nasilje in terorizem v Siriji," poudarja sirski režim.

Sirsko zunanje ministrstvo je zavrnilo tudi izjavo ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, da je predsednik Al Asad izgubil legitimnost za vladanje državi. "Predsednik Bašar Al Asad je legitimni predsednik, izbran od sirskega ljudstva, ki bo ostal, kakor dolgo bo sirsko ljudstvo želelo," še navaja izjava ministrstva.

Sirska opozicija zahteva ukrepanje
Po razkritju poročila ZN-a se je oglasila tudi sirska opozicija in zahtevala takojšnje resne posledice. "Uporaba kemičnega orožja je huda kršitev mednarodnega prava in zahteva hitri mednarodni odziv," so sporočili iz Sirske nacionalne koalicije.

"Sirsko ljudstvo od VS-ja ZN-a pričakuje, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, za končanje konflikta," so zapisali in dodali, da bi moral sirski režim za svoja dejanja odgovarjati. Po njihovem mnenju bi moralo primer prevzeti Mednarodno kazensko sodišče.

Kitajska, ki je do zdaj skupaj z Rusijo nasprotovala sprejetju resolucije VS-ja glede uporabe vojaške sile v Siriji, je sporočila, da bo poročilo ZN-a pazljivo preučila. Peking je ob tem pohvalil preiskovalce, ki so končali svoje delo kljub "zelo zapletenim razmeram".

Mednarodna razhajanja o Siriji
Studio ob 17ih: Sirija
ZN potrdil uporabo kemičnega orožja