S. in J. Amerika
Ameriški kongres
Razmerje moči v kongresu se je po volitvah spremenilo. Foto: Reuters
Demokratski podporniki se veselijo večine v predstavniškem domu. Foto: Reuters
Med izvoljenimi demokratskimi predstavniškimi kandidati je tudi Alexandria Ocasio-Cortez, ki je z 29 leti postala najmlajša ženska v zgodovini, izvoljena v kongres, poroča BBC. Foto: Reuters
Donald Trump
Sprememba sestave kongresa bo pomenila preizkus Trumpove pripravljenosti za kompromise. Te v zadnjih dveh letih ni kazal, saj so republikanci nadzirali oba doma kongresa. Foto: EPA
VIDEO
Ameriški kongres razdelje...
VIDEO
Demokratom večina v preds...

Dodaj v

Demokratom večina v predstavniškem domu. Več prelomnih izvolitev.

Volivci so odločali tudi o guvernerjih
7. november 2018 ob 06:24,
zadnji poseg: 7. november 2018 ob 14:17
Washington - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Napovedi so se uresničile: demokrati so na vmesnih kongresnih volitvah po osmih letih znova prevzeli večino v predstavniškem domu oziroma spodnjem domu kongresa, v senatu pa bodo imeli še naprej večino republikanci. Volitve so zaznamovale tudi nekatere prelomne izvolitve.

Kot poročajo ameriški mediji, je demokratom uspelo prevzeti dovolj dodatnih mest v 435-članskem predstavniškem domu, da ga bodo spet nadzorovali. Kot kaže, so osvojili več kot 30 dodatnih mandatov. Volivci so glasovali o celotnem sklicu predstavniškega doma ter o tretjini senatorjev (35). Večina v predstavniškem domu bo demokratom omogočila morebitno uvedbo preiskave administracije predsednika Donalda Trumpa in njegovih potencialnih konfliktov interesov, večina pa jim omogoča tudi prepreko njegovih zakonodajnih predlogov.

Demokrati bodo oblast v predstavniškem domu prevzeli januarja in s tem predsedovanje vsem odborom. Med drugim napovedujejo objavo Trumpovih davčnih napovedi in oživitev preiskave domnevnih povezav Trumpove kampanje z Rusijo pred volitvami leta 2016.

Senat še naprej v rokah republikancev
Medtem pa bodo v senatu republikanci morda še okrepili večino. Demokratom so zadali velik udarec, s tem ko so prevzeli senatorski mesti v Indiani in Severni Dakoti, kar je končalo želje demokratov, da prevzamejo večino tudi v senatu. Z zmago Teda Cruza v Teksasu proti presenetljivo ostremu demokratskemu izzivalcu Betu O'Rourku so si republikanci že zagotovili najmanj 50 sedežev v 100-članskem senatu, kjer so imeli doslej 51 sedežev.

Demokrati so imeli pred tokratnimi volitvami v senat veliko težjo preizkušnjo, saj so med 35 mandati, za katere se je glasovalo, branili kar 26, medtem ko so jih morali republikanci ubraniti le devet.

Čeprav so republikanci izgubili večino v predstavniškem domu, je Trump na Twitterju zapisal, da so dosegli "izjemen uspeh". "Izjemen uspeh danes. Hvala vsem," je v prvem odzivu sporočil Trump. Kasneje je tvitnil, da je prejel številne čestitke za "veliko zmago", tudi od "tujih držav (prijateljev), ki čakajo in upajo na trgovinske dogovore".

"Zdaj je čas, da se spet lotimo dela," je še sporočil predsednik, ki bo imel kasneje v Washingtonu tudi novinarsko konferenco.

Več prelomnih izvolitev
Zgodovino na volitvah so pisale predvsem ženske kandidatke. Newyorška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez bo postala najmlajša kongresnica. Izvoljena je bila z 29 leti.

Demokratki Ilhan Omar in Rashida Tlaib iz Minnesote in Michigana bosta prvi muslimanki v kongresu, kandidatki iste stranke Sharice Davids (Kansas) in Debra Haaland (New Mexico) pa bosta postali prvi staroselki, izvoljeni v kongres. Sharice Davids bo tudi prva odkrito istospolno usmerjena predstavnica Kansasa.

Za uspeh demokratov so sicer najbolj zaslužne volivke ter mladi volivci in volivci hispanskega rodu. V Reutersovi anketi je 55 odstotkov žensk dejalo, da so letos podprle demokratske kandidate za predstavniški dom. Pred štirimi leti je bil ta odstotek 49. Letos je kandidiralo rekordno število žensk.

Medtem pa so poraz doživeli nekatere največje demokratske zvezde tokratnih volitev. V konservativnem Teksasu tako sedanjega republikanskega senatorja Teda Cruza ni uspel premagati Beto O'Rourke, demokrat Andrew Gillum pa je izgubil proti republikancu Ronu DeSantisu na Floridi. Gillum bi v primeru zmage postal prvi temnopolti guverner te zvezne države.

Izid guvernerske tekme v Georgii, kjer se je za položaj potegovala demokratka Stacey Abrams, je za zdaj še pretesen, da bi določili zmagovalca. Stacey Abrams bi lahko postala prva temnopolta guvernerka kakšne zvezne države.

"Američani želijo mir, želijo rezultate"
Nancy Pelosi, demokratka iz Kalifornije, ki bo verjetno postala vodja demokratske večine v predstavniškem domu, je napovedala, da bodo Trumpu gledali pod prste, obenem pa je poudarila, da je bilo v ZDA dovolj delitev. "Prizadevali si bomo za sodelovanje med strankama, delitev je bilo dovolj," je dejala Nancy Pelosi v prvem odzivu. "Danes gre za več kot samo za demokrate in republikance. Gre za to, da znova vzpostavimo nadzor in ravnotežje, ki sta zapisana v naši ustavi." Napovedala je, da si bodo med drugim prizadevali za znižanje stroškov za zdravstvo ter pocenitev zdravil na recept ter za vlaganja v infrastrukturo. "Američani želijo mir, želijo rezultate," je dejala.

Volili tudi guvernerje in guvernerke
Poleg tega so volivci in volivke izbirali še 36 od 50 guvernerjev in guvernerk ter članov in članic kongresov v zveznih državah, kjer so volili tudi župane, državne in lokalne uradnike ter sodnike, na glasovnicah v 34 zveznih državah pa je bilo še 157 referendumskih pobud.

Moskva in Nemčija ne pričakujeta sprememb
Na izid volitev se odzivajo tudi v tujini. Moskva je sporočila, da ne vidi možnosti za izboljšanje odnosov z ZDA. "S precejšnjo mero gotovosti lahko rečemo, da na horizontu ni nobenih možnosti za normalizacijo rusko-ameriških odnosov," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Medtem je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal, da sprememb v Trumpovih politikah po volitvah ni pričakovati.

K. T., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Arndovia
# 07.11.2018 ob 06:40
Predstavniski dom bodo demokrati verjetno dobili... v senatu so republikanci obdrzali vecino.

Kljub vsemu je Trumpu in republikancem uspelo. In pomislite lepo prosim; celotni medijski aparat je v bistvu delal reklamo za demokrate; Trump je imel dovolj govorov in spodrsljajev, da bi po vsej logiki morali demokrati v veliki meri zmagati.

Ne bom se cudil, ce Trump tudi v drugo, leta 2020, zmaga ...
Bolek
# 07.11.2018 ob 06:50
Velike izbire Ameri niso imeli.
Kot da bi izbirali med kugo in kolero.
DrKult
# 07.11.2018 ob 07:03
Arndovia: "Predstavniski dom bodo demokrati verjetno dobili... v senatu so republikanci obdrzali vecino.

Kljub vsemu je Trumpu in republikancem uspelo. In pomislite lepo prosim; celotni medijski aparat je v bistvu delal reklamo za demokrate; Trump je imel dovolj govorov in spodrsljajev, da bi po vsej logiki morali demokrati v veliki meri zmagati.

Ne bom se cudil, ce Trump tudi v drugo, leta 2020, zmaga ..."


Je pa res bilo ogromen dosežek obdržati senat, ane. Za izvolitev je bilo na voljo pribl. 1/3 sedežev in od te tretjine je bila samo 1/4 republikanskih. Če bi hoteli demokrati prevzeti senat, bi morali na volitvah izvoliti praktično 100% demokrate. Tehnično gledano so demokrati kar pošteno zatresli Trumpov stolček, poleg tega pa bo zdaj lahko povečini vladal zgolj z izvršnimi ukazi.
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 07:08
Sedaj pa komaj čakam, da "poznavalci" povedo kdo je kriv-mediji, "globoka država", Soroš, priseljenci, ki so še na poti, ameriški komunisti ali Marsovci?

Sicer pa, da ne bo nesporazuma, Amerika bo ostala Amerika.
Kot da bi v Jugi malo manj konzervativni komunisti premagali malo bolj zagrete komuniste.
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 07:01
Nepremagljivi Trump je torej izgubil prve volitve po samo dveh letih. Genij!
kenda
# 07.11.2018 ob 07:24
Zelo sem zadovoljen nad temi rezultati. Trump tega ne prizna, ampak to je zanj poraz. Odzdaj naprej mu bodo v kongresu veliko več gledali pod prste, za kar je že skrajni čas. Super rezultat!
Guinness
# 07.11.2018 ob 07:12
Kljub vsemu je Trumpu in republikancem uspelo. In pomislite lepo prosim; celotni medijski aparat je v bistvu delal reklamo za demokrate; Trump je imel dovolj govorov in spodrsljajev, da bi po vsej logiki morali demokrati v veliki meri zmagati.

Ne razumes najbolje rezultatov teh volitev oz. predvsem koga se je volilo v kongres...
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 07:42
Skippy

Zakaj? Karizmatična desnica Evrope je financirana v veliki meri iz ZDA (družina Mercer, Koch itd) - če pade desni populizem tam, pade tu.
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 07:18
Demokrati osem let niso imeli večine v predstavniškem domu, uspelo jim je po dveh letih predsednikovanja Trumpa.
Genij.
slovenc1
# 07.11.2018 ob 07:00
Demokrati kar prepričljivo zmagali na volitvah za predstavniški dom,na drugi strani pa so doživeli polom na volitvah v senat,kjer so jim republikanci celo odvzeli nekaj senatorjev. Zdaj verjetno sledi popolna stagnacija v kongresu.
pina1
# 07.11.2018 ob 08:03
Sedajle poslušam pri "Dobrem jutru" Edija, ki se javlja iz Amerike.Po dolgem času nima jokajočega glasu, hehe...
KLIPAN
# 07.11.2018 ob 07:04
Ubogi Saudijski princ Salman.
Sigurno mu ni lahko, če njegov najboljši prijatelj in zaveznik izgublja.
Zdejkapopi
# 07.11.2018 ob 07:22
Alexandria Ocasio-Cortez prva socialistka po 50 letih v ZDA! Cestitke!
NOPCBS
# 07.11.2018 ob 07:05
ce je se celo google pozival naj gredo volit "go vote" v ZDA...

pa seveda napadi slucajno tik pred volitvami

tako enostavno se da ljudem oprati mozgane

ce so ob izvolitvi Trumpa grozili z emigracijo v Kanado in ne v Mehiko, zakaj bi hoteli ZDA spremeniti v Mehiko #2?
Nimrod no.1
# 07.11.2018 ob 07:34
tile demokrati so ena taka ameriska verzija SDSja. vsake tolko casa kaj zmagajo, ampak ene ornk igre jim pa ne rata odigrat.

Sedi, 1.

Husein Obama? Clinton itd...
KovacevaKobila
# 07.11.2018 ob 10:38
Dolar, delnice... vse pada, jasno demokrati....

Davčno razbremenjevanje najbogatejših ... borze cepetajo z nožicami od navdušenja.

Črtanje okoljevarstvene zakonodaje in sporazumov ... borze cepetajo z nožicami od navdušenja.

Deregulacija finančnega sektorja ... borze cepetajo z nožicami od navdušenja.

Oboroževanje, prodajanje kupov orožja islamistom itn. ... borze cepetajo z nožicami od navdušenja.

Našteta dejanja - ki vodijo v socialna trenja, ogromne proračunske primanjkljaje, vojaške spopade, migracije, terorizem, globalne finančne krize in okoljsko katastrofo - so skrivnost Trumpovega gospodarskega 'uspeha'.

Dokler se bo blagostanje v družbi merilo izključno z zadovoljstvom na borzah, bomo galopirali - s slepo odločnostjo lemingov - naravnost v prepad.
the law1
# 07.11.2018 ob 08:52
Glede pa na pričakovanja demokratov in angažiranje vseh mainstream medijev so demokrati de facto celo pušili
the law1
# 07.11.2018 ob 08:47
No, nič posebnega se ni zgodilo oz. v teh "midterm elections" stranka predsednika pač izgubi v predstavniškem domu 32 sedežev in smo nekje v teh številkah.

Nobenega modrega tsunamija ni bilo.
janle
# 07.11.2018 ob 08:43
Sicer spremljam dogajanje bolj površno ampak glede na to, da sem v Studi City slišal da se Trumo zlaže po 30 x na dan al nekaj takega sem mislil, da bodo republikanci dosegli max. 10% v obeh domovih :-). Kere bedarije stresate na RTV in MMC. Kmalu bom začel bolj verjet JJ Nori TV kot vam.
Gledati dolge nosove Žitnika, Berganta, Štefančiča ... ko bo Trump dobil drugi mandat - NEPRECENLJIVO.
Isao
# 07.11.2018 ob 12:41
Ko še WeeBay obmolkne.
CarlosNorris
# 07.11.2018 ob 10:46
Amerika ni demokracija.

Volitve na delovni dan ko veliko ljudi nima časa da bi glasovali. Ljudje čakajo po ure in ure na voliščih, namenoma da se odvrne ljudi od glasovanja. Katastrofalna organizacija. Neverjetno veliko dela da se registriraš kot volilec. Stranka ki dobi več glasov za Senat, še vedno izgubi Senat (tako kot je predsednik izgubil dve leti nazaj a vseeno zmagal). Kalifornija s populacijo Poljske ima v zgornjem domu isto reprezentacijo kot en Wyoming s populacijo Malte. Volitve kot športna tekma med dvema kandidatoma.

Amerika ni demokracija. In oni bi pridigali komur koli drugem o demokraciji?
Koroškinženir
# 07.11.2018 ob 09:46
Ocasio Cortez je socialna denokratka, socialni demokrati pač niso in nikol ne bojo komunisti, ampak oportunistični liberali. Zagovarjajo socialne mehanizme (univerzalni zdravstveni sistem, nadomestilo za brezposelne, UTD, penzije, itd..), ampak so še vedno proti družbenem lastninju produkcijskih sredstev. Poleg tega so nabolj "levi" demokrati za naše standarde nekje med SD in Levico, kar je pa še vedno zelo dalč od radikalnega marksizma. Alexandra OC in Sanders niata in nikol ne bosta komunista pa če se desničarji (Zda in naši) na glavo postavite
Nimrod no.1
# 07.11.2018 ob 08:21
Pa v strička gugla vtipkajte Sinclair Media in boste našli korporacijo, ki ima največji doseg ter največ TV postaj v Ameriki, ker so agresivno pokupili vse lokalne TV postaje, ki so bile na voljo.

Seveda g.Sinclair je velik pokrovitelj g. Trumpa, obenem pa diktira kaj njegove TV postaje smejo in ne smejo objaviti.

Seveda to ne bo prepričalo nikogar, ki verjame, da je bil Trump medijsko prikrajšan. Samo vero morate imeti in vse bo lažje.
Nimrod no.1
# 07.11.2018 ob 07:30
Fox News??

Sorry fejk njuz.
Labod
# 07.11.2018 ob 06:48
Trump je v bistvu na istem kot je bil. Vsaj svoje predstavnike v kongresu je precistil.
Capitalism
# 07.11.2018 ob 13:17
Čeprav so republikanci izgubili večino v predstavniškem domu, je Trump na Twitterju zapisal, da so dosegli "izjemen uspeh".

Dragi nesposobni "novinarji" MMC/RTV,

Glede vloge predsednika ZDA pri teh volitvah je potrebno narediti primerjavo z njegovim predhodnikom. Obama je na prvih midterms izgubil oba domova in 63 sedezev v spodnjem domu - to je vsaj 2x vec kot bo izgubil Trump. Kaj vam to pove o moznostih Trumpa za ponovno izvolitev 2020? Volilci praviloma "kaznujejo" predsednika na prvih midterms - izjeme se zgodijo, ce pride do izrednih dogodkov (npr. Bush in 9/11). Izobrazite se predno pisunite.
Nimrod no.1
# 07.11.2018 ob 07:51
Zadnje raziskave kažejo medijsko pokrajino v ZDA takole:

Fox News (2,406,000)
MSNBC (1,663,000)
HGTV (1,360,000)
USA (1,344,000)
History (1,115,000)
Discovery (1,075,000)
Hallmark Channel (1,024,000)
Investigation Discovery (1,010,000)
TBS (999,000)
CNN (891,000)

Daleč spredaj je Trumpov Fox News, vseeno bodo za vse ‘Fake News Media’, ker nekdo pa mora biti kriv.
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 07:38
DrKult
Tehnično gledano so demokrati kar pošteno zatresli Trumpov stolček, poleg tega pa bo zdaj lahko povečini vladal zgolj z izvršnimi ukazi.

to je zelo relativno - večina populističnih levih kandidatov je volitve izgubila (proti 'establishment friendly' republikancem), zmagala je torej demokratska stranka Hillary Clinton, ki pa sama ni bila sposobna premagati Trumpa. Vsekakor so zmagovalci teh volitev elite.
rokkk
# 07.11.2018 ob 07:12
tile demokrati so ena taka ameriska verzija SDSja. vsake tolko casa kaj zmagajo, ampak ene ornk igre jim pa ne rata odigrat.
Bolek
# 07.11.2018 ob 09:44
Nekateri ste res mojstri sprenevedanja.
Trump res ni posebna zvezda inteligence, morda ravno obratno, a dejstvo je, da do sedaj še ni začel nobene vojne z orožjem, samo trgovinske.
Razen tega pa se vsaj pogovarja z Rusi in Kimom, kar pa Obama ni zmogel v svojih celih dveh mandatih. Tudi s Kitajci se pogovarja, a kaj bo prišlo ven, pa še ne vemo.

Da ne bo pomote, nisem noben podpornik Trumpa, ravno obratno. Moti me posebno njegovo neumno čvekanje, tvitanje in na splošno njegovo obnašanje. Mislim, da je sramota za ZDA.
Simba
# 07.11.2018 ob 09:12
ironija leta:
ko levičarji navijajo za Hillary Clinton ki je de-facto masovni morilec in pobudnik rušenja arabskih držav od Libije pa do Sirije...

#neprecenljivo
Jon Sneg
# 07.11.2018 ob 08:26
Ja in? In kaka je razlika med demokrati in republikanci v ZDA ter kaj pomeni to za nas? Obama ali Trump,..., na koncu koncev ista pašta. En globalist, drugi izolacionist,...., nič pa ni dobro za preostanek sveta.
Skippy
# 07.11.2018 ob 07:40
Da bi še z Ameriko obsedene Slovence tako skrbele volitve v nam pomembnih državah - Avstrija, Nemčija, Italija, Francija ...
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 07:36
tupamaross
Kaj pa pomeni večina v senatu in o čemu ta odloča?

Predstavniški dom je tako kot naš parlament. Senat pa je za Trumpa pomemben zato, ker se tam sodi predsedniku v primeru ustavne obtožnice, ki jo izglasuje predstavniški dom.
hehet
# 07.11.2018 ob 10:15
Nekaj reči, ki jih žitnikarski lobi ne bo povedal slovenčkom je, da stranka predsednika na teh volitvah ponavadi izgubi oba domova za ok. 30 sedežev, Trump pa je eden izmed treh republikancev, ki jim je v zadnje pol stoletja uspelo zadržati večino v Senatu, druga sva sta Reagan in pa Bush v prvem mandatu, torej 1 leto po 11. septembru.

To veliko pove o tem, kako je Trump naredil za Ameriško ljudstvo, in kako priljubljen je v resnici izven studiev CNN-a in RTV Slovenije.
svabo
# 07.11.2018 ob 09:56
Bipolarna dirigirana predstavniška demokracija. Lokalne volitve, če jih poimenujemo po nam razumljivem poimenovanju (kongres) in parlamentarne volitve naenkat. Vendar to ni praznik volilcev, temveč praznik le registriranih volilcev. Kar pomeni, da je za milijone Ameriških državljanov volilna pravica zgolj fikcija, ker zakonodaja po zveznih državah na tak ali drugačen način zelo otežuje registracijo. Hkrati pa še volitve na delovni dan dodatno zapletejo celotno zadevo. Vsekakor daleč od odprtih volitev. Ampak tako imajo. Verjetno bo šele razpad družbe, ki se bo očitno izgubila v totalnem sovraštvu, tako rasnem, generacijskem, nazorskem in v veliki meri verskem fanatizmu: v prihodnosti če le ne bo prišlo do spopadov, prinesla spremembo. Ali v razpadu same zveze držav, ali pač nove družbene paradigme. Ker količina žaljivk, izzivanj, celo pozivov na obračune, kot je bila sposobna sproducirati volilna kampanija "najbolj" zdrave demokracije jasno kaže kam ta trend pelje. V popoln spodad brez kakršnih koli zadržkov. Spoštovanje ni vrednota, kaj šele cilj. Enakopravnost vseh pa je nekoč davno "preživetvena" mantra za prehod v postmoderno Ameriko in je pomagala postaviti Ameriko po II. svetovni vojni. Kot se radi pohvalijo Američani "back to back WW (world war) champions", se celotna sprememba družbenega ustroja pokrivala s preusmerjanjem pozornosti v "državni zapovedani patriotizem" in čaščenje simbolov. Če umakneš stran vso odvečno embalažo gre za klasično ideologijo enoumja prevlade. Sama Amerika pa se resno deli vsaj na 3 dele. Vzhodni del, ki se deli na severni, ki je liberalen in južni izjemno konservativen. Zanimiv primer je dolgoletni trend na Florici, ki je bila zelo liberalna v prejšnem stoletju. Osredni del, ki je nekje vmes izgubljen in liberlani zahod. Ob izjemno trdem konservatizmu na jugu. Tako da se več kot dogaja resna debata med zahodnimi zveznimi državami glede samostojnejše poti. Kdor je te zahodne države morda prepotoval in se pogovarjal z ljudmi v Coloradu ali Kaliforniji, Washingtonu....si lahko ustvari zelo jasno sliko. Zato Ameriko razumeti samo skozi za ali proti Trumpu je primitivizem in preusmeritev pozornosti od resničnih dogajanj. Namreč Ameriška družba se tako spreminja, da vezivno tkivo "državno zapovedanega patriotizma" ne samo da popušča ampak definira samo še en del ljudstva, ki se čuti priviligeranega, in odmika od sebe vse ostale. Ki jih celo razglaša za sovražnike. Zvezne države, ki temu ne ploskajo se poskušajo temu odmakniti. Zelo zanimiv je bil odziv državljanov zvezne države Pennsylvanie po streljanju v sinagogi v Pittsburghu, ko so enoglasno protestirali proti prihodu Trumpa. Kakorkoli delitve, rasizem in sovraštvo vodi v razpad.
SpicyWeiner
# 07.11.2018 ob 09:14
Rekordna udeležba na volitvah, a demokrati komaj zmagali v predstavniškem domu. To pove več kot dovolj.
GORILA
# 07.11.2018 ob 09:13
@Simba
ko levičarji navijajo za Hillary Clinton ki je de-facto masovni morilec in pobudnik rušenja arabskih držav od Libije pa do Sirije...

...kdo in kje je navijal za Clintonovo?
pineapples
# 07.11.2018 ob 08:57
Najbolj smešna mi je Florida, ki bo zaradi dvigovanja morske gladine kmalu cela pod vodo, a še vedno pretežno glasuje za stranko, ki zanika da globalno segrevanje sploh obstaja.
GORILA
# 07.11.2018 ob 08:54
@NOPCBS
pac druzboslovni faksi so vsi liberalno-levo usmerjeni

Res? Teološki???
Simba
# 07.11.2018 ob 08:25
borut-blas: "kaj komunistična stranka kitajske ni v redu?"

ker ima tolk veze z komunizmom kot Demokratična Ljudska Republika Koreja (Severna Koreja) z demokracijo...
imajo ime. to je pa tudi vse... tako kot pri nas recimo Socialni Demokrati... niso pa S od sociale. ali pa recimo Slovenska Demokratska Stranka pa samo en nesmrtni predsednik brez možnosti ugovarjanja...
očitno je to pravilo, da tisto kar nisi, da napišeš v naziv svoje stranke/države
hizli tren
# 07.11.2018 ob 07:40
jake volitve.
Kot da bi šel na večerjo k nekomu in ti ponudi dva krožnika. Na enem je pasji drek na drugem pa konjski drek.
Kaj boš pojedel?
NOPCBS
# 07.11.2018 ob 07:27
rokk

tile demokrati so ena taka ameriska verzija SDSja. vsake tolko casa kaj zmagajo, ampak ene ornk igre jim pa ne rata odigrat.

z eno majhno razliko, da so mainstream in da imajo za sabo vecino medijev

pac druzboslovni faksi so vsi liberalno-levo usmerjeni
KovacevaKobila
# 07.11.2018 ob 12:08
Velik poznavalec USA politike, ki je napovedal gladko zmago Hilary :) :) :)

No, če smo iskreni, se ni zmotil. Kandidat, ki prejme skoraj 3 milijone glasov več od tekmeca, v normalnih državah gladko zmaga.

V shithole državah pa malce bolj kreativno štejejo glasove.
The Matrix
# 07.11.2018 ob 11:37
Zdravstveno stanje Edija ''še je upanje za Hillary'' Žitnika se bo danes bistveno izboljšalo!
The Matrix
# 07.11.2018 ob 11:23
@klipan
ženska je med levičarji skoraj bolj osovražena kot Trump, ampak naši desni prijatelji že vedo:))

Je pa ena druga ženska med slo levičarji zeloooooooo popularna :) :)

Partizan Miha
# 07.11.2018 ob 11:08
"Demokratom po osmih letih večina v predstavniškem domu"

Naši desničarji pa na aparatih, he he he
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 10:40
weylakuc

Zdaj imajo senat in predsednika

In Ustavno sodišče. Republikanci de facto furajo enostrankarski sistem. In njihovi podporniki skačejo do stropa.
veza
# 07.11.2018 ob 09:20
BTW, je Barack Husein Obama že vrnil Nobelovo nagrado za mir?
Bivši uporabnik
# 07.11.2018 ob 09:13
Simba
ko levičarji navijajo za Hillary Clinton ki je de-facto masovni morilec in pobudnik rušenja arabskih držav od Libije pa do Sirije...

Torej je enaka Trumpu.
Kazalo