Skica s sojenja Ghislaine Maxwell. Foto: Reuters
Skica s sojenja Ghislaine Maxwell. Foto: Reuters

60-letnici grozi do 65 let zapora, datum izreka kazni pa še ni določen. Odvetniki obsojene so že napovedali pritožbo.

Porota je odločila, da je kriva spodbujanja štirih mladoletnic k potovanjem za nezakonite spolne odnose, sodelovanja v zaroti za ta namen, prevoza mladoletnic za ta namen, sodelovanja v zaroti za spolno trgovino in laganja pod prisego. Porota pa je ob tem odločila, da je Ghislaine Maxwell nedolžna v enem primeru spodbujanja mladoletnice pod 17 let k potovanju z namenom nezakonite spolne dejavnosti.

Nekatere žrtve stare tudi le 14 let

Epstein je začel v 90. letih prejšnjega stoletja spolno zlorabljati mladoletnice, nekatere stare 14 let, in štiri žrtve so bile priče na sojenju Ghislaine Maxwell.

Epsteinu niso mogli soditi, ker se je po aretaciji leta 2019 obesil v newyorškem zaporu, in odvetniki Ghislaine Maxwell so skušali poroto prepričati, da se želi tožilstvo maščevati njej, ker ne more kaznovati Epsteina.

Nekdanje žrtve so opisale dogajanje v Epsteinovih palačah v New Yorku, na Floridi in Novi Mehiki, porota pa je za odločitev potrebovala pet dni zasedanja.

Ghislaine Maxwell je sodelovala pri Epsteinovih spolnih zlorabah mladoletnic. Foto: Reuters
Ghislaine Maxwell je sodelovala pri Epsteinovih spolnih zlorabah mladoletnic. Foto: Reuters

Pričalo 24 ljudi

Tožilci so poklicali 24 prič za opis dogajanja v Epsteinovih razkošnih domovanjih. Porotniki so se seznanili z izjavami osebja v Epsteinovih palačah, videli so črno knjižico z naslovi deklet za masažo, dokaz o plačilu več kot 30 milijonov dolarjev Ghislaine Maxwell, predvsem pa z izpovedmi žrtev.

Pričale so televizijska igralka Jane, nekdanja manekenka Kate, Carolyn in psihologinja Annie Farmer, ki se je edina predstavila s pravim imenom. Opisale so, kako jih je Ghislaine Maxwell zmamila za Epsteinove spolne masaže z obljubami, darili in šarmom ter denarjem. Včasih je pri zlorabah sodelovala tudi sama.

Obsojena je vse obtožbe zanikala, vendar prek odvetnikov in ni pričala v svojo korist. Njeni odvetniki so poskušali zasejati dvom o izjavah žrtev, ki so udeležene tudi v velikih odškodninskih tožbah proti Epsteinovi zapuščini.

Ghislaine Maxwell čaka novo sojenje

Ghislaine Maxwell bodo zdaj sodili še zaradi dveh krivih pričanj pod prisego, nadaljujejo pa se civilne tožbe. Med njimi je civilna tožba Virginie Giuffre, ki trdi, da so jo prisilili v spolne odnose z britanskim princem Andrewom, ko je bila stara 17 let.

Ameriški in britanski mediji zdaj ugibajo, ali bo Ghislaine Maxwell v zameno za nižjo kazen začela sodelovati s tožilstvom pri pregonu še koga drugega, ki je morda sodeloval v spolnih zlorabah.

Epsteina so zaradi spolnih zlorab aretirali že leta 2006, vendar brez resnih posledic za dobro povezanega milijarderja.

Epstein je prijateljeval s številnimi vplivnimi posamezniki, med drugim z nekdanjima ameriškima predsednikoma Billom Clintonom in Donaldom Trumpom ter princem Andrewom in drugimi. Nihče izmed njih ni bil obtožen v povezavi z zločini, povezanimi z Epsteinom. Princ Andrew se sicer brani pred civilno tožbo v ZDA zaradi očitkov o spolni zlorabi Virginie Giuffre.

Ghislaine Maxwell razglašena za krivo