Foto: EPA
Foto: EPA

Protestniki so dali s tem jasno opozorilo kanadskemu premierju Justinu Trudeauju, podprl pa jih je tudi vodja opozicije Erin O'Tole.

"Ne morem več opravljati svojega dela, saj ne morem prečkati meje," je dejal sedeč v svojem tovornjaku pred kanadskim parlamentom Csava Vizi iz Windsorja v Ontariu. Ob tem je dodal, da je on tisti, ki preskrbuje svojo družino. "Cepil se ne bom, saj je nevarno," je še dejal po poročanju Guardiana. Kanada ima deset provinc in tri ozemlja.

"Ne gre samo za cepivo. Gre za popolno ustavitev javnega življenja," pa je dejal lastnik podjetja za transport Valley Flatbed & Transportation Daniel Bazinet iz Nove Škotske, ki tudi sam ni cepljen.

"Tako kot jaz so tudi tukaj vsi ti ljudje, saj so siti določila o obveznem cepljenju in zaprtju javnega življenja," je dejal eden od protestnikov, ki je v rokah držal transparent: "Zaradi Justina Trudeauja me je sram, da sem Kanadčan".

Premier z družino v času protestov zapustil svoj dom

Mirni protest je potekal v soboto, mnogi med prisotnimi pa niso nosili zaščitnih mask, temveč bombažne zimske pletene podkape (balaklave), saj so se temperature spustile 21 stopinj Celzija pod ledišče.

Zaradi ostre retorike na družbenih omrežjih je bila okrepljena policijska varnost. Premier Trudeau je s svojo družino iz varnostnih razlogov zapustil svoj dom v Ottawi.

Trudeau je prejšnji teden tovornjakarje označil za manjšino, ki ne predstavlja stališče vseh Kanadčanov. Med tovornjakarji, ki prečkajo mejo, je namreč cepljenih s cepivom proti covidu-19 okoli 90 odstotkov, dva odmerka cepiva pa ima 77 odstotkov prebivalcev.

Proteste pa je obsodila tudi Zveza kanadskih prevoznikov, ki ima okoli 4500 članov.

Kanada z najostrejšimi ukrepi na svetu

Sobotni protestniki so podprli več dni trajajoči Konvoj svobode 2022, ki ga izvajajo tovornjakarji, saj je država uvedla obvezno cepljenje pri prehajanju meje. Tovornjakarji so ustvarili več kot 70 kilometrov dolgo kolono.

Kanada je imela ene najostrejših ukrepov proti širjenju koronavirusa na svetu. Januarja letos so znova zaprli celotno provinco Ontario, konec januarja pa bodo začeli odpirati restavracije, telovadnice, gledališča in podobno. Cepljenje je obvezno med zveznimi državnimi uslužbenci, provinca Quebec pa načrtuje kaznovanje vse tistih, ki še naprej zavračajo cepljenje.

Kanadski tovornjakarji nasprotujejo uvedbi obveznega cepljenja