Izpad elektrike je povzročil hudo pomanjkanje pitne vode. Foto: Reuters
Izpad elektrike je povzročil hudo pomanjkanje pitne vode. Foto: Reuters

Večina države je že šesti dan brez elektrike. Izpad je povzročil smrt najmanj 24 bolnikov, ki jim je bila zaradi izpada onemogočena dializa. Pomanjkanje elektrike ogroža oskrbo s pitno vodo in užitno hrano.

Predsednik Nicolas Maduro je za sabotažo električnega omrežja okrivil opozicijo, ki naj bi pri tem uporabila "ameriško tehnologijo", poroča BBC. Po Madurovih besedah naj bi ZDA izvedle elektromagnetni napad na kompleks hidroelektrarn Guri, ki državi zagotavlja 80 odstotkov elektrike.

Venezuelske oblasti so zaradi domnevne vpletenosti v sabotažo električnega sistema aretirale novinarja s španskim in venezuelskim državljanstvom, Luisa Carlosa Diaza. Guaido je skupaj z odborom za zaščito novinarjev zahteval, naj novinarja Union Radio Newsa izpustijo.

Maduro je po izpadu elektrike ukazal zaprtje šol in uradov ter podjetij. Kot prioriteto za oskrbo z elektriko je določil bolnišnice. Podzemna železnica v Caracasu je obstala, zamenjali so jo mestni avtobusi.

Na protestih se zbirajo nasprotniki Madura in njegovi podporniki. Foto: Reuters
Na protestih se zbirajo nasprotniki Madura in njegovi podporniki. Foto: Reuters

Nacionalna skupščina razglasila izredne razmere

Venezuelska nacionalna skupščina je na poziv svojega predsednika Juana Guaidoja za 30 dni razglasila izredno stanje, ki pa ga ne more uveljaviti, ker varnostne sile podpirajo predsednika Nicolasa Madura.

Sorodna novica NYT: Humanitarni konvoj za Venezuelo zanetila opozicija in ne Madurove sile

Nacionalna skupščina je varnostne sile vseeno uradno pozvala, naj pomagajo državnemu monopolu Corpoelec pri obnovi oskrbe z električno energijo, obenem pa zaprosila tudi za mednarodno pomoč. Guaido je za danes popoldne znova sklical proteste, varnostne sile pa pozval, naj jih ne ovirajo.

ZDA umikajo še preostalo osebje
ZDA so medtem sporočile, da bodo iz Venezuele umaknile še preostale diplomatske uslužbence. "Ta odločitev zrcali slabšanje razmer v Venezueli, pa tudi sklep, da prisotnost ameriških diplomatskih uslužbencev na veleposlaništvu omejuje ameriško politiko," je tvitnil državni sekretar Mike Pompeo. State Department je že konec januarja nenujnim uslužbencem naročil, naj zapustijo državo, enako je svetoval tudi ameriškim državljanom v Venezueli. Proti Venezueli so uvedli tudi sankcije, s katerimi so želeli državi onemogočiti prodajo nafte.

Dializni bolniki čakajo na terapijo, za kar morajo v bolnišnici zagnati generator. Foto: Reuters
Dializni bolniki čakajo na terapijo, za kar morajo v bolnišnici zagnati generator. Foto: Reuters

Pompeo krivdo naprtil Kubi
Pompeo je sicer v ponedeljek napadel tudi Kubo in Rusijo zaradi njune podpore venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru ter znova zanikal, da so ZDA krive za električni mrk. "Ko ni elektrike, se zahvalite čudovitemu modernemu kubanskemu inženirstvu," je Pompeo okrivil Kubo. "Ko ne bo vode, se zahvalite odličnim hidrološkim strokovnjakom s Kube," je nadaljeval in spomnil, kakšen vpliv ima Kuba v Venezueli.