Prizor s protesta v Ottawi konec januarja. Foto: EPA
Prizor s protesta v Ottawi konec januarja. Foto: EPA

Kanadska policija v Alberti je dogodek označila za "nezakonitega", poroča BBC. Protest je del t. i. Konvoja svobode, niza protestov zaradi uvedbe novih omejitev za necepljene tovornjakarje.

Policija je sporočila, da so bili "intenzivni poskusi" pogajanj z organizatorji protesta neuspešni in da bodo na prizorišče pripeljali dodatne enote, ki bodo protestnike po potrebi aretirale ali odpeljale tovornjake.

Vrsta tovornjakov v Alberti je dolga več kilometrov in sega po avtocesti vse do obmejne vasi Coutts, v kateri živi okoli 250 ljudi. Župan Jim Wallett je dejal, da imajo ljudje zaradi protesta oviran dostop do trgovine z živili in bencinske postaje, protest pa otežuje tudi dostavo pošte in šolske avtobusne prevoze.

Minister za transport v Alberti Rajan Sawhney je dejal, da je na prehodu od konca tedna obtičalo več deset tovornjakarjev, ki imajo omejen dostop do hrane ali zdravstvene pomoči.

"Konvoj svobode" se je začel kot poziv h koncu obveznega cepljenja, zaradi katerega bi morali necepljeni kanadski tovornjakarji ob vrnitvi iz ZDA v karanteno ali se ob prihodu domov testirati na novi koronavirus. Kampanja pa je nato prerasla v poziv h koncu obveznega cepljenja na splošno v državi. Njeni podporniki trdijo, da je vlada glede protikoronskih omejitev presegla svoje pristojnosti.

Premier Justin Trudeau je medtem zatrdil, da protestnikom ne bo popuščal.

Za zdaj ni znakov, da se bodo protesti kmalu končali. Število protestnikov v glavnem mestu Ottawa se je čez konec tedna sicer zmanjšalo, a organizatorji obljubljajo, da bodo vladi priredili "logistično nočno moro".

Z zbiranjem donacij so zbrali več kot sedem milijonov dolarjev za podporo konvoju, ki ga je v ZDA podprlo več vidnih ljudi, vključno z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in milijarderjem Elonom Muskom. Podoben konvoj naj bi organizirali tudi v ZDA.