S. in J. Amerika
Barack Obama in Donald Trump
Obama, 44. predsednik ZDA, ni skoparil s kritikami svojega naslednika. Foto: Reuters
       Mi smo Američani, ki bi se morali postaviti po robu nasilnežem, ne pa jim slediti. Morali bi se postaviti po robu diskriminaciji in prav zagotovo bi se morali znati jasno in nedvoumno postaviti po robu nacističnim simpatizerjem. Kako težko je reči, da so nacisti slabi?       
 Barack Obama
Barack Obama
Obama se je dejavno vključil v kampanjo pred novembrskimi kongresnimi volitvami. Foto: Reuters
VIDEO
Trumpov svetovalec v zapor

Dodaj v

Obama udrihal čez Trumpa: "Iz Bele hiše prihajajo nore stvari"

Očital mu je demagogijo in teorije zarote
8. september 2018 ob 09:47,
zadnji poseg: 8. september 2018 ob 19:49
Chicago - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je na univerzi Illinois ostro kritiziral svojega naslednika Donalda Trumpa in "nore stvari, ki prihajajo iz Bele hiše". Med drugim je Trumpa označil za simptom ameriške bolezni.

"To ni normalno. Živimo v neobičajnem času in živimo tudi v nevarnem obdobju," je dejal Obama v govoru, s katerim je vstopil v kongresno volilno kampanjo. Študente je pozval, naj se udeležijo novembrskih volitev, ki so najpomembnejše do zdaj.

Obama se od odhoda iz Bele hiše ni pogosto kazal v javnosti in se je izogibal komentarjev o svojem nasledniku. Tokrat pa je prekršil nepisano pravilo, da nekdanji predsedniki ne kritizirajo svojih naslednikov. Namignil je, da je vrag vzel šalo in da so zadeve preveč resne, da bi lahko nadzor nad tem, kar dela Trump, še naprej pustili v rokah kongresnih republikancev. Obama je opisal Ameriko, ki sicer napreduje, vendar pa vedno stori kakšen korak nazaj, kot se je zgodilo z izvolitvijo Trumpa.

"Trump je simptom, ne vzrok"
Obama je ošvrknil politike, ki izkoriščajo strahove ljudi in jih ščuvajo druge proti drugim zato, da ohranijo oblast in privilegije. "Ni se začelo s Trumpom. On je simptom, ne pa vzrok vseh razlik v ZDA. Sam le izkorišča zamere, ki so jih politiki razpihovali že leta," je dejal in dodal, da je to staro kot svet. Zaradi tega je študente pozval, naj volijo demokrate, četudi se ne strinjajo z njimi, ker je treba v ameriško politiko vrniti malce prištevnosti. Po njegovih besedah nima nobena od dveh strank monopola nad neumnostmi, vendar pa si ga zadnja desetletja brez dvoma prilaščajo republikanci.

Ošvrknil je tudi pisca anonimnega članka o odporniškem gibanju v Trumpovi vladi za New York Times, saj to ni normalno, da neki neizvoljeni člani vlade, ki nikomur ne odgovarjajo, na skrivaj manipulirajo s predsednikom ter želijo hvaležnost državljanov, ker so zaustavili deset odstotkov norosti, potem ko so jih podprli 90 odstotkov.

"Gre za enega tistih ključnih trenutkov, ko se moramo vsi odločiti, kdo smo in za kaj se zavzemamo. Kot državljan in ne kot nekdanji predsednik želim podati preprosto sporočilo – morate voliti, ker je od tega odvisna naša demokracija. Pozivam k obnovi iskrenosti, spodobnosti in zakonitosti v naši vladi," je dejal.

Obama se je vprašal, kaj se je zgodilo z republikansko stranko, ki je v časih nizkega proračunskega primanjkljaja zahtevala fiskalno odgovornost, zdaj pa se niti ne oglasi, ko so primanjkljaj napihnili z davčnimi olajšavami za tiste, ki jih ne potrebujejo, med katere prišteva tudi sebe. Skušal je tudi opozoriti, da se Trump hvali z njegovimi dosežki, ko govori o velikem gospodarskem razcvetu, saj se je ta začel že leta 2015. "No, vsaj uničil ga še ni," je dejal Obama.

"Politika delitev in paranoje"
"Demagogi obljubljajo enostavne rešitve za zapletene težave. Obljubljajo boj za malega človeka, čeprav delajo za najbogatejše in najmočnejše. Obljubljajo konec korupcije, obenem pa kradejo kot za stavo,
" je dejal. "Politika delitev in paranoje je na žalost našla domovanje v republikanski stranki. Ta kongres rahlja zakonodajo o volitvah, da poveča vpliv milijarderjev. Sistematično napada volilne pravice, da oteži udeležbo mladih, manjšin in revnih. Razdaja davčne olajšave brez skrbi za primanjkljaj. Odvzema zdravstvo milijonom. Sprejema divje teorije zarote o Bengaziju in mojem rojstnem listu, zavrača znanost in dejstva o podnebnih spremembah," je med drugim opozoril Obama.

"Mi smo Američani, ki bi se morali postaviti po robu nasilnežem, ne pa jim slediti. Morali bi se postaviti po robu diskriminaciji in prav zagotovo bi se morali znati jasno in nedvoumno postaviti po robu nacističnim simpatizerjem. Kako težko je reči, da so nacisti slabi?" je ob aplavzu v dvorani vprašal Obama, s čimer je mislil na Trumpovo enačenje neonacistov in protestnikov v Charlottesvillu.

Trump: Med njegovim govorom sem zaspal
Na govor svojega predhodnika se je v svojem slogu nemudoma odzval tudi Trump, ki je dejal, da je med poslušanjem dolgočasnega Obame moral zadremati. Svojim navdušenim podpornikom v Severni Dakoti je dejal, da mu je žal, da je gledal Obamov govor, da pa je vmes zaspal. Očitno pa ni spal med delom govora, v katerem je Obama posmehljivo opozarjal na Trumpove samohvale glede gospodarskega okrevanja.

"Predsedniku Obami moram nekaj povedati. Če bi demokrati novembra pred dvema letoma zmagali, bi imeli danes namesto 4,2-odstotne gospodarske rasti 4,2-odstotno nazadovanje," je dejal Trump.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
erny1
# 08.09.2018 ob 09:59
To govori človek, ki je posredno kriv za tisoče mrtvih in je za to dobil nobelovo nagrado.
PONOS
# 08.09.2018 ob 10:00
Vse kar izjavlja lutka Obama je potrebno vzeti vice versa.
Obomber je imel in sprožil več vojn kot Trump.
To so dejstva važna so dejanja ne sladki govori in akcije vice versa .
PONOS
# 08.09.2018 ob 10:05
*Yes we can=Yes we scan
Irak,Libija,Sirija,Ukrajina,Jemen,Somali
ja vse to je Trump podedoval od Obomberja.
Ratomira
# 08.09.2018 ob 10:11
A ko je pa Obama oborožil džihadiste in uničil Sirijo in Libijo pa ni bilo nobenega problema. No mi jih imamo zato dosti z migranti in begunci.
gizmolinux
# 08.09.2018 ob 10:12
Saj, nisem ne za te ne one, oboji imajo masla na glavi do nog vendar, kaj ni Obama podaril bankirjem 700 miljard davkoplačevalskega denarja da so lahko pokrili svoje goljufije in si še izplačevali enormne nagrade, ker so z tujim denarjem rešili banke?
Lukos
# 08.09.2018 ob 10:13
Podatki za enkrat kažejo, da več črncev in drugih manjšin dobilo službe pod Trumpom pod Obamo pa so bili večina na bonah za hrano.....
WeeBay
# 08.09.2018 ob 10:07
Sem poskušal poslušati...enostavno nemogoče. Kar nekaj je jecljal zares dolgočasno. Takšnega bednika že dolgo nisem videl. Koliko so mu plačali za ta nastop? Več kot 400k?
WeeBay
# 08.09.2018 ob 10:11
Vesel sem da se je vključil v midterm volitve. Kjerkoli se pojavi izgubi. Čisto sve kandidate ki jih podpre Hussein Obama na koncu izgubijo. To je dobro upam da bo nadaljeval.
presenečen
# 08.09.2018 ob 10:15
Mi smo Američani, ki bi se morali postaviti po robu nasilnežem, ne pa jim slediti. Morali bi se postaviti po robu..

To govori nekdo, ki je požegnal vojno v Siriji, nekdo, ki je dobil nobelovo nagrado za mir,,

In ne pozabite vonabi demokrati, ljudje so volili nekaj kar ni Clinton in nekaj kar ni Obama. Kaznovali so vas s Trampom, kapiš?
grenadir
# 08.09.2018 ob 10:15
"To govori človek, ki je posredno kriv za tisoče mrtvih in je za to dobil nobelovo nagrado.".................... Za to pa res ni dobil nobelove nagrade.... Dobil jo je pred tem, ali na lepe oči ali pa, kot vspodbudo, za posredno povzročitev tisoče mrtvih širom sveta....... Pa naj še kdo reče, da tale zahodna moralno-etična vertikala ne deluje....
Billi
# 08.09.2018 ob 10:13
Obama: "Islamski terorizem nima povezave z Islamom. V bistvu ima več povezave z drugimi religijami, kot z Islamom."
Rozmarin
# 08.09.2018 ob 10:16
Obama udrihal čez Trumpa: "Iz Bele hiše prihajajo nore stvari"

Vse je stvar perspektive mar ne Obomber?
Lev Julius
# 08.09.2018 ob 10:11
Danes je "cool " da je predsednik večji bedak od množice njegovih privržencev .
patriot1970
# 08.09.2018 ob 10:23
Le zakaj se je ISIS pod Obamo širil,...pod Trumpom pa skoraj zbrisan?
Mogoče zato ker je Obama delal pakt s hudičem,...da bi odstranil Assada?

....in ta osebek bo sedaj delil moralne nauke!?

https://www.washingtontimes.com/news/201
7/jan/10/obama-hoped-to-use-isis-as-leverage-against-assad-/
Kekec99
# 08.09.2018 ob 12:17
To da Obama govori o kraji pa je višek nesramnosti.
Amur
# 08.09.2018 ob 10:43
Nore stvari so iz Bele hise prihajale ze pred Trumpom in bodo prihajale tudi po njem...Dokler bodo Ameri tako splosno nerazgledani da jim oblast proda cisto vse bedarije nimajo nobenih sans da bo v Beli hisi kdaj sedel kak neskodljiv predsednik...
patriot1970
# 08.09.2018 ob 10:27
Če ilegalci ne bi imeli pravice voliti v ZDA,.....bi imel Trump v senatu in kongresu prepričljivo večino!

https://www.youtube.com/watch?v=WCLO0WBv
hF8
felixon
# 08.09.2018 ob 10:12
Ubogi Obama, ki je bil lutka ne pa predsednik, bo sedaj pameten, ko ZDA vodi najboljši predsednik v zgodovini ZDA.
Reto
# 08.09.2018 ob 13:24
Obama naj bo raje tiho, naj malo pogleda v Sirijo, ravno v njegovem mandatu so se tam dogajale največje svinjarije, on je imel takrat vse v rokah, da bi kaj naredil, pa seveda ni, gledal je vstran. In tak človek je dobil Nobelovo nagrado za mir?!
Zlobni škrat
# 08.09.2018 ob 12:10
Če je kdo bolan je Obama, ki je bombardiral 7 držav in pobil en kup civilistov.
miss_theory
# 08.09.2018 ob 10:47
Saj Obama ima kar prav pri nekaterih zapisanih zadevah, vendar je treba poudariti, da je Obama najbolj krvoločen predsednik ZDA v zgodovini - vsak dan mandata je bil v vojni (to še Bushu ni ratalo), za obrambo je zmetal največ denarja doslej, ob tem pa dobil še Nobelovo nagrado za mir.
zeus-zengg
# 08.09.2018 ob 10:22
Obama: "Islamski terorizem nima povezave z Islamom.
-------------
saj ima model še celo prav - islamski terorizem seveda ni povezan z islamom ampak z ZDA ...
padremoj
# 08.09.2018 ob 12:14
S čim se pa on lahko pohvali?
lightning.si
# 08.09.2018 ob 11:00
osama so privlekli na plano...
hehet
# 08.09.2018 ob 13:41
Obama, predsednik elit je svojemu nasledniku zapustil tisoče mrtvih na Bližnjem Vzhodu, praktično vojno stanje z Rusijo in ogromno migrantsko krizo, ki jo je povzročil njegov družbeni inženiring, ki ga elite imenujejo "arabska pomlad".

Trump je prostovoljno nase navzel te težave in jih počasi ter sistematično rešuje, medtem ko mu elite mečejo kamne pod noge.
brain2k
# 08.09.2018 ob 12:04
""To ni normalno. Živimo v neobičajnem času in živimo tudi v nevarnem obdobju," je dejal Obama "

Obama je imel cas govoriti, ko je bil predsednik...
Mu gre v nos dejstvo, da je Trump naredil za ZDA v enem letu vec kot Obama v dveh mandatih...
patriot1970
# 08.09.2018 ob 10:31
"....ker so zaustavili deset odstotkov norosti, potem ko so jih podprli 90 odstotkov."

Je Obamček pod norostmi imel v mislih izboljšanje odnosov z Severno Korejo in Trumpov trud za izbolšanje z Rusijo?
Ratomira
# 08.09.2018 ob 10:29
Če bi bil Obama vahabit bi mi bilo jasno zakaj se je želel znebiti Asada in zakaj je podpiral naseljevanje muslimanov v EU.
veza
# 08.09.2018 ob 14:53
Barack Husein Obama

zakaj je ime vedno krajšal na Barack H. Obama, čudno ne, ravno on bo govoril o nasilju, prav nič dobrega ni naredil na tem svetu, niti v ZDA.
Trump je nekoliko poseben, po moje, je avtist ali nekaj podobnega, manj se bojim njega kot sem se bal Hilary Clinton in Obame.
Ramus
# 08.09.2018 ob 11:17
Vsi od Clintona do Trumpa so zreli za sodišče zaradi vojnih zločinov, še posebaj Trump,...

Je pa res, Trump je zgolj simptom,...
Kobalt
# 08.09.2018 ob 22:12
Oranžni je primitivec prve klase in upravičeno tarča posmeha in obrekovanja, ampak ob tem dvoličnem mirovniku, nastopaču in cirkusantu se mi pa obrača želodec.
Korošec
# 08.09.2018 ob 16:01
Obama je z igračkanjem v Ukrajini skoraj zakuhal tretjo svetovno še sreča, da je imel Putin kanček soli v glavi in potem bo govoril da je Trump nor? Strpat bi ga bilo treba v Hag in vrečt kjuč stran.
dalton1
# 08.09.2018 ob 13:44
Ameriko čaka tisto, kar se je v vsej zgodovini dogajalo velikim državam, imperijem, diktaturam.
Propad se začne znotraj njih samih, ne pa zaradi zunanjih sovražnikov. Ameriko nikakor ne ogrožajo Rusi, Kitajci ali še kdo. Tudi razpad bivše Juge se ne zgodil zaradi zunanje nevarnosti, ampak se je sesula znotraj. Je pa vprašanje časa, lahko traja in traja, ampak enkrat pride do konca.
GoodFella
# 08.09.2018 ob 13:33
O Trumpu nimam posebej dobrega mnenja, a tudi Obama je zakuhal precej problemov, npr. posredovanje v Libiji, Siriji, zaradi česar smo Evropejci fasali migrante, to mu zelo zamerim, sponzoriranje arabske pomladi je prineslo destabilizacijo, plemenske boje, ekstremiste, tako da vsaj glede tega je lahko Obama kar lepo tiho.
HOR
# 08.09.2018 ob 12:36
"...Obama udrihal čez Trumpa: "Iz Bele hiše prihajajo nore stvari"..."

Mgogoče začetek napada na Libijo In Sirijo ter začetek pobijanja z droni na veliko z mnogo civilnimi kolateralnimi žrtvami in še vedno rekordna realizacija prodaje orožja Saudovi Arabiji kakor pod Obamo...
firtoh
# 08.09.2018 ob 12:00
Meh..ta prav se oglaša.Sicer imam o Trumpu mnenje,ki je na TV označeno s puško,sam Obama in še živeči bivši predsedniki so lahko sam tiho.
Lahko pa povejo,kdo jih komandira in komu so dolžni lojalnost,takrat jim bom pa z veseljem prisluhnili.
bleeeee
# 08.09.2018 ob 10:32
@gizmolinux: kaj ni Obama podaril bankirjem 700 miljard davkoplačevalskega denarja da so lahko pokrili svoje goljufije in si še izplačevali enormne nagrade, ker so z tujim denarjem rešili banke?

Nope. Tisti bailout je bil Bushev. Saj ne, da bi zagovarjal Obamo, ampak zadnje čase se zdi, da desnica pozablja lastne grehe (seveda, zdaj so alternativa) in skuša dobesedno vse naprtiti levim. Vključno z neoliberalizmom in globalizacijo, čeprav gre v obeh primerih za neizbežno posledico kapitalizma.

PS: Od alt-desničarjev si dobil za tole dezinformacijo 9 plusov. Čestitke.
mile952
# 08.09.2018 ob 10:22
Seveda ima Obama prav, ima pa selektiven spomin. Sam je sprožll več vojn kot marsikateri drug predsednik pred njim, z mezincem ni mignil, razen glasnega piarja, da bi se naj razmere najrevnejšega dela prebivalstva izboljšale, neoliberalizem se je razmahnil v času njegovega predsednikovanja najmočneje doslej in nedvomno je bil ujetnik lobijev, ki so ga pomagali izvoliti. Seveda ni Trump nič boljši od Obame. Morda v eni stvari, ni napadel še nobene države, kar je uspeh že sam po sebi. Seveda pa je on nedvomno eksponent zgornje desetinke odstotka prebivalstva, ki ima v lasti svetovno ekonomijo.Tu pa on ne popušča niti za milimeter. Zato ga tudi še niso odstavili.
zeus-zengg
# 08.09.2018 ob 10:20
mb128
Obstajajo vsaj od neolitika naprej in tej težnji se reče ambicija po prevladi, ki se je žal manifestirala v komradu Dumpu.
--------------
jep - seveda pa se ne manifestira v ambicijah obama - clintonove naveze . Oni seveda ne hlepijo po oblasti , a ne da jep ....
zeus-zengg
# 08.09.2018 ob 10:19
"Demagogi obljubljajo enostavne rešitve za zapletene probleme. Obljubljajo boj za malega človeka, čeprav delajo za najbogatejše in najmočnejše. Obljubljajo konec korupcije, obenem pa kradejo kot za stavo," je dejal. "
---------------------
in kdo pravi da isto rečeno in še slabše narejeno ne velja tudi za obamino platformo ? Zanimivo za ameriške politike na splošno je , da za tisto kar počneš sam obtožiš nasprotnika - so pač ugotovili da običajen človek ne dojema enostavne žeparske finte , ki po kraji zakriči držite tatu sam pa jo pobriše ... Tako je pri njih tudi pri zunanji politiki ...
Ratomira
# 08.09.2018 ob 10:14
Simptomi uničevanja drugih držav se kažejo v tem, da se bodo, ko bo bogu dovolj, Američani med seboj potolkli. Samo tako bo potem možno tisočletje miru.
bebest
# 08.09.2018 ob 15:37
Obama nenehno igra tudi na karto rasizma in sovražnega govora. Ali je trditev (vezana na empirične raziskave): "Na svetu ni države z večinsko črnskim prebivalstvom, ki bi se po socio ekonomskih (BDP, dostop do zdravstva, stopnja demokracije, enakost spolov...)kazalcih uvrščala med najuspešnjejše sovražni govor?"

Zakaj je temu tako, če gre za omenjanje golih dejstev? Kdor izreče takšen stavek (podprt z empiričnimi dejstvi), je po mnenju demokratov v trenutku rasist (gre le ze enega izmed primerov in očitkov Trumpu, ki stanja - za razliko od politikov ne olepšuje, ampak ga opiše takšnega, kot je v resnici)?
cairns
# 08.09.2018 ob 15:27
Obama udrihal čez Trumpa: "Iz Bele hiše prihajajo nore stvari"

Bombardiranje osmih držav času njegovega mandata pa je bila genijalna poteza.
Zlobni genij
# 08.09.2018 ob 14:44
Noro je da ima ta vojni zločinec, ki je verjetno ravno po zaslugi vojnih zločinov - ki jih je zagrešil -
- prejel Nobelovo nagrado za mir, pravico da kaj reče zoper novega ameriškega predsednika. Še bolj noro pa je, da mu ljudje, ki niso niti toliko dovolj razgledani, da bi si preko spleta, na tistih pravih spletnih straneh, ki dejansko povedo svežo resnico in ne spretno-nastavljenih laži kot mnogi ameriški mediji, dejansko nasedajo in verjamejo v vsako njegovo besedo, ker verjamejo, da je bil v svojem mandatu precej boljši predsednik kot je Trump sedaj, čeravno ni dosegel nič tako odmevnega, kot je denimo Trump odkar je prevzel eno izmed najbolj pomembnih funkcij tega sveta.
bori
# 08.09.2018 ob 13:43
"Mi smo Američani, ki bi se morali postaviti po robu nasilnežem, ne pa jim slediti. Morali bi se postaviti po robu diskriminaciji in prav zagotovo bi se morali znati jasno in nedvoumno postaviti po robu nacističnim simpatizerjem. Kako težko je reči, da so nacisti slabi?"
----
Thinktranslator:

"Mi smo največji nasilneži na svetu in čas bi bil, da s tem prenehamo s temi vojnami, od katerih živimo. In prenehali z bombardiranjem držav BV, neprestano obtoževali Rusijo, ker nas ima celi svet poln kufer teh provokacij. Je tako težko videti to lažno humanost?" .. Nobelov nagrajenec za mir? ... je tako težko to reči? Je. Zelo težko je reči..
ti-ne
# 08.09.2018 ob 13:14
neprilagojen

# 08.09.2018 ob 13:07

a ti ves kaj je levica?
levica je stran, katera se "zavzema" za ljudi, obljublja veliko vzame skoraj vse in hkrati krivi nasprotno stran za vse zlo na svetu
vse levo usmerjene drzave imajo isti vzorec
omejena svoboda govora, gibanja, brez opozicije, nemogoc uspeh, samo mala elita je na vrhu in vse ona odloca
Kuba, Venezuela, SSSR, S. Koreja ....., vsepovsot isto in se vedno se hvali kot najboljsi sistem.
Socializem (levi) je sistem za bedake in naivneze, ne vem koliko ste stari ljudje, toda ali ste kdaj doziveli, da bi kdo zelel skrbeti za vas (razen starsev), samo obljubljajo vam, da ste tiho na koncu pa izkoristijo kolikor je mozno

######

Za začetek priporočam:
Charles Dickens: Oliver Twist
svmaria
# 08.09.2018 ob 12:59
@patriot1970
Demokrati so v ZDA nekaj takega kot Levica pri nas,...torej skrajno, levi, radikalni, fašistični! Ko prevzamejo oblast se zližejo z kapitalom,..pozabijo na delavce in manjšine,....edino kar implementirajo levičarskega na oblasti je razbijanje tradicionalnih vrednot t.j. družine!

Kot si jih opisal je jasno, da demokrati niso levica.
Za našo stranko levico pa ne vemo še, zaenkrat vemo le da nimajo bivših partijcev v stranki, da niso fašistični (rasni zakoni in podobno), niso še napadli nobene države.
Torej vespučijevi demokrati niso levica, oziroma so lažna levica, tako kot večina strank pri nas, za slo levico ne vemo še točno. Zgledajo levica, ma svoj pravi obraz bojo prikazali, ko bojo imeli moč odločanja pri vladanju.
neprilagojen
# 08.09.2018 ob 12:34
ta video razjasni, zakaj obama in njegovi sefi sovrazijo Trumpa

https://www.youtube.com/watch?v=OaeMZ4N2
_-k

sestenadva
# 08.09.2018 ob 12:10
Kdor pa govori o Obami kot levicarju... Ameri nimajo levice, ampak samo eno bolj in eno manj desno stranko.
WeeBay
# 08.09.2018 ob 10:40
Obama je res pravi hinavec. Tiho je bil skoraj 2 leti, jokal in stokal na vsakem koraku zdaj ko se bližajo midterm volitve se pa spet pojavi iz svoje luknje. Še en, ki poziva nato, da sta demokracija in varnost države ogroženi a kljub temu vse skupaj pove na tak način da samo še bolj razdeli Belo hišo.

Obama "Iz Bele hiše prihajajo nore stvari"

Klasično zavajanje in pranje možganov samo da se naredi čim več škode in kaosa. Saj Obama je bil znan po tem, da kjerkoli je bil je potem ko je odšel ostala sama škoda. Tipični politik brez hrbtenice.

Pa še to: Obama ni sposoben "udrihati" po nikomur kaj šele po Trumpu.
Kazalo