Predsednik Slovenije Borut Pahor med govorom na t. i. mirovnem vrhu Nelsona Mandele v New Yorku. Foto: Reuters
Predsednik Slovenije Borut Pahor med govorom na t. i. mirovnem vrhu Nelsona Mandele v New Yorku. Foto: Reuters
Jacinta Ardern
Med govorniki je bila tudi novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je v New York prišla s trimesečno hčerko Neve in partnerjem Clarkom Gayfordom. Foto: Reuters
Združeni narodi
Zgodnjejutranji pogled na sedež Organizacije združenih narodov (OZN), ki leži ob Vzhodni reki na Manhattnu v New Yorku. Foto: EPA

Splošna razprava svetovnih voditeljev ob začetku 73. zasedanja Generalne skupščine ZN-a se v New Yorku začenja v torek zjutraj, kot vedno doslej pa poteka tudi množica spremljevalnih dogodkov na visoki ravni, saj je treba prisotnost skoraj 130 vodij držav in vlad izkoristiti.

ZN so dan pred začetkom splošne razprave pripravili vrh v čast Mandele, na katerem je bila soglasno potrjena politična deklaracija "Desetletje miru Nelsona Mandele 2019–2028". V njej se svetovni voditelji zavezujejo, da bodo podvojili svoja prizadevanja za mednarodni mir in varnost, za razvoj in človekove pravice.

Pahor je pogajanja in razprave označil za najboljše sredstvo za promocijo miru in ZN za najboljši prostor za to. "Vprašanje je, ali imamo tudi politično voljo," je dejal predsednik in zatrdil, da lahko sistem deluje le, če vsaka država ZN spoštuje in brani red na osnovi pravil, zapisanih v Ustanovni listini ZN-a. "To ni le vprašanje politične volje, ampak je dejanska pravna obveza," je poudaril.

V teh okvirih se je Pahor osredotočil na štiri glavna sporočila. Na prvem mestu so človekove pravice, brez spoštovanja katerih ne bo ne miru, ne varnosti in ne razvoja, kršitve in zlorabe človekovih pravic pa se bodo v številnih delih sveta nadaljevale.

Pozval je k ponovnemu razmisleku pristopa do miru z večjim poudarkom na preprečevanju in odpravljanju vzrokov za spopade in nestabilnosti. "Slovenija trdno podpira prizadevanja generalnega sekretarja za reorientacijo razmišljanja mednarodne skupnosti glede preprečevanja kriz in spopadov. V tem kontekstu je pomembno sredstvo mediacija. Čeprav je vsak položaj, ki zahteva mediacijo, edinstven, pa uporaba tega sredstva ponuja upanje in možnost mirnega reševanja spopadov," je dejal predsednik Slovenije.

Veliko tistih, ki se želijo maščevati, premalo tistih, ki so pripravljeni odpustiti
Po Pahorjevih besedah je pomembna tudi odgovornost, predvsem pa pomiritev oziroma sprava. Pahor meni, da je to najpomembnejša dediščina Mandele, ker je na svetu veliko tistih, ki se želijo maščevati, premalo pa tistih, ki so pripravljeni odpustiti. "Mandela nam daje upanje, da je tudi nemogoče lahko mogoče. Pomembno vprašanje pomiritve je bistveni poudarek njegove dediščine," je povedal Pahor in govor sklenil s pozdravom Mandeli.

Pahor se bo zvečer udeležil tradicionalnega sprejema, ki ga za vodje delegacij prireja predsednik ZDA Donald Trump skupaj s prvo damo Melanio. Pred tem je predvideno dvostransko srečanje s kolegom iz Gane Nanom Akufo Addom. Na urniku so do konca tedna še dvostranska srečanja z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniem Guterresom, predsednico 73. Generalne skupščine ZN-a Mario Fernando Espinoso Garces ter predsedniki Turčije, Švice, Kosova in Islandije.

Cerar s kolegom iz ZAE-ja
Predsednika v New Yorku spremlja minister za zunanje zadeve Miro Cerar, ki se je zjutraj posebej sestal s kolegom iz Združenih arabskih emiratov Anvarjem Gargašem ter kasneje ministrom za zunanje zadeve Turčije, zvečer pa se bo udeležil srečanja zunanjih ministrov EU-ja in sprejema v čast predsednika Nelsona Mandele, ki ga prireja Južna Afrika.

Imel bo svoja dvostranska srečanja, med drugim pa se bo udeležil še srečanja ministrov za zunanje zadeve EU-ja, čezatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve, srečanja ministrov Srednjeevropske pobude, neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče (ICC), srečanja na visoki ravni o Siriji, zasedanja na visoki ravni Skupine prijateljev mediacije in drugih dogodkov.

V New York tudi minister za zdravstvo Fakin
V torek v New York prihaja tudi minister za zdravstvo Samo Fakin, predvsem zaradi dveh stranskih dogodkov na visoki ravni o boju proti tuberkulozi in proti nenalezljivim boleznim.

Že v ponedeljek na ZN-u med drugim potekajo srečanje na visoki ravni o financiranju razvojne agende 2030, dogodek o humanitarnem odzivu za Jemen, dogodek o zdravju in pravicah žensk v Jemnu in Južnem Sudanu, o svetovni pogodbi o beguncih, Guterres pa sproža svojo strategijo za opolnomočenje mladih "Mladi 2030".

Slovenija bo v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) ter nekaterimi drugimi državami v petek gostila stranski dogodek na temo "Alkohol, nenalezljive kronične bolezni in trajnostni razvoj – Kje smo in kam gremo?".

Slovenija bo prav tako soprirediteljica torkovega dogodka na temo "Preganjanje spolnih zločinov v Mednarodnem kazenskem sodišču – Analiza zapuščine pregona ob 20. obletnici ICC" ter istega dne tudi dogodka o inovacijah za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Na srečanjih Madridskega kluba nekdanjih predsednikov držav in kot predsednik Globalnega panela o vodi je v New Yorku tudi prejšnji slovenski predsednik Danilo Türk.