Foto: Reuters
Foto: Reuters

Newyorškim policistom v polni bojni opremi je uspelo priti v poslopje Hamilton Hall, tako da so splezali čez okno v drugem nadstropju s pomočjo tovornjaka z lestvijo. Policisti pravijo, da so uporabili šok granate, zanikajo pa uporabo solzivca, poroča BBC. Kmalu za tem so protestnike vklenili in jih odvedli v policijske avtobuse pred univerzitetnim poslopjem.

Pozneje je newyorški župan Eric Adams povedal, da je bilo pridržanih okoli 300 ljudi.

Ena od protestnic na Columbii, ki se je predstavila kot Sophie, je za Guardian povedala, da je policija pred aretacijami zabarikadirala protestnike v stavbe. “To se ne bo pozabilo. To ni več izraelsko-palestinsko vprašanje. Tu gre zdaj za človekove pravice in svobodo govora. To je zdaj postalo študentsko vprašanje.”

Študenti so poslopje sicer zasedli v torek zjutraj in napovedali, da bodo vztrajali, dokler vodstvo univerze ne izpolni njihovih zahtev. Glavna zahteva je, da se prekinejo vse finančne vezi z Izraelom, kar je univerza zavrnila in začela izključevati študente.

Študentski protesti v podporo Palestincem v ZDA

CNN-ov dopisnik: Takega odziva še nisem videl

Predsednica univerze Columbia Minouche Shafik je v prošnji policiji za posredovanje navedla, da zasedbo šolske stavbe vodijo posamezniki, ki niso povezani z univerzo. Prosila je tudi, naj policija ostane na univerzi najmanj do 17. maja, da protestniki ne bi znova postavili svojih taborov s šotori.

“Potem ko je univerza izvedela, da so študenti stavbo Hamilton Hall zasedli, zvandalizirali in zabarikadirali, nismo imeli nobene druge izbire. Ne bomo tvegali varnosti naše skupnosti ali morebitnega nadaljnjega stopnjevanja dejavnosti," so sporočili z univerze.

CNN-ov dopisnik poroča, da je bilo osupljivo gledati, kako se je na stotine težko oboroženih policistov zgrnilo nad univerzitetno poslopje.

"Jasno je, da so to akcijo načrtovali že najmanj od jutra. Pokrival sem že številne proteste v New Yorku, pa takega odziva policije, take mobilizacije, s tako silo in natančnostjo še nikdar nisem videl. Delno je to zato, da bi poslali sporočilo. To se bo vpisalo v zgodovino," je povedal CNN-ov poročevalec Shimon Prokupecz. Policija se je pri tem sklicevala na varnost.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nasilje na UCLA-ju

Bela hiša, ki sicer še naprej neomajno stoji ob strani Izraelu in mu pošilja orožje, je ostro kritizirala študentsko zasedbo poslopja, njen tiskovni predstavnik pa je dejal, da gre za popolnoma napačen pristop.

Protesti so zajeli tudi druge univerze po ZDA. Najburneje je na kalifornijski univerzi UCLA v Los Angelesu, kjer so se proizraelski protestniki spopadli s propalestinskimi, potem ko so prvi podrli pregrado med rivalskima skupinama.

Kot je za BBC povedal Dylan Winward, ki dela za univerzitetni časopis Daily Bruin, so ga proizraelski protestniki med poročanjem s protestov napadli s solzivcem.

Proizraelski protestniki, ki so se začeli zbirati ob 22. uri, so metali različne objekte, vključno s steklenicami, solzivcem, ognjemetom in celo skuterji, je dejal Winward.

Losangeleška policija je potrdila, da so njihovi policisti posredovali v kampusu, potem ko je uprava univerze prijavila "nezakonit shod". Po Winwardovih besedah so policijo za varovanje poklicali že ure pred tem, a so se pojavili šele precej pozneje.

Na univerzi UCLA je izbruhnilo nasilje. Foto: Reuters
Na univerzi UCLA je izbruhnilo nasilje. Foto: Reuters

Medtem se je univerzitetna varnostna ekipa umaknila, saj so sklenili, da ne morejo več "varno varovati" pregradnega območja.

Kaj točno je povzročilo izbruh nasilja, ni znano, poročajo pa, da so izraelski protiprotestniki podrli pregrado, ki je ločevala obe skupini.

Protesti od zahodne do vzhodne obale

V enem od najnovejših spopadov na univerzi Severne Karoline v Chapel Hillu je policija v torek izpraznila en tabor in pridržala nekaj protestnikov.

Na univerzi Cal Poly Humboldt v severni Kaliforniji se je v torek zgodaj zjutraj dramatično končala teden dni trajajoča zasedba, ko je policija aretirala skoraj 30 protestnikov, ki so zavzeli stavbe in zaprli kampus.

V Oregonu je bil kampus Portlandske državne univerze v torek zaprt zaradi incidenta v knjižnici, so sporočile oblasti univerze, potem ko so tamkajšnji mediji poročali, da je dan prej v stavbo vdrlo približno 50 protestnikov. Policija je protestnike aretirala tudi na Floridski univerzi. Univerza Brown pa je po drugi strani dosegla dogovor, po katerem bodo študentje protestniki umaknili svoj tabor v zameno za glasovanje o prekinitvi vezi z Izraelom.

Vodja ZN-a za človekove pravice Volker Turk je izrazil zaskrbljenost zaradi težkih ukrepov, sprejetih za razpustitev protestov na univerzi, in dejal, da sta svoboda izražanja in pravica do mirnega zbiranja temeljnega pomena za družbo. Dodal je, da je treba spodbujanje k nasilju ali sovraštvu na podlagi identitete ali stališč odločno zavrniti.

Aretacije protestnikov na ameriških univerzah