Trump pazljiveje napoveduje izid pogajanj s Severno Korejo. Foto: Reuters
Trump pazljiveje napoveduje izid pogajanj s Severno Korejo. Foto: Reuters
John Bolton
Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton (v ozadju) zagotavlja, da se administracija zaveda težavnosti pogajanj s Severno Korejo. Foto: Reuters

Trumpu močno naklonjena ameriška televizija Fox je intervju s predsednikom objavila dan po objavi poročil, da je Pjongjanjg povečal proizvodnjo obogatenega urana na tajnih lokacijah, poroča Guardian.

Ameriški predsednik se je junija v Singapurju sestal s severnokorejskim voditeljem, med njima pa je po njegovih besedah obstajala "dobra kemija". Na vprašanje, ali glede obljube o končanju jedrskega programa zaupa Kimu, je Trump dejal, da mu. "Z njim sem dosegel dogovor, stisnila sva si roko, resnično verjamem, da resno misli," je dejal. "Zdaj, ali je dogovor mogoč? Ali sem sklenil kakšen dogovor, ste vi sklenili kakšnega, ki se ni uresničil? To je mogoče."

Sprememba mnenja
Gre za preobrat v Trumpovih izjavah. Po koncu srečanja v Singapurju je predsednik ZDA namreč dejal, da Severna Koreja nima več jedrskih ambicij. 13. junija, dan po srečanju, je tako na družbenem omrežju Twitter zapisal, da "Severna Koreja ne predstavlja več jedrske grožnje".

Trump je še dejal, da na pogovorih s Severno Korejo ni nikjer popustil. "Ničesar nismo dali," je dejal. "Pomislite. Kaj pa sem storil? Šel sem tja. In časopisi napišejo: Tja je šel, torej da sem šel v Singapur. Imeli smo pač sestanek. Ničesar nismo naredili," je dejal v pogovoru za Fox.

Pravzaprav pa je Trump preklical skupne vojaške vaje z Južno Korejo, ki naj bi Severno Korejo odvračale od napada. Trump je sicer ponovil, da so bile vaje, ki jim sam pravi "vojaške igre", predrage.

"Mečejo bombe vsepovsod vsakih šest mesecev," je dejal. "Neverjetno drago je to početi. Letala, veliki bombniki, priletijo z Guama. To je noro."

Bolton vztraja, da je uspeh mogoč v enem letu
Medtem prihajajo poročila o severnokorejski nadgradnji jedrskega reaktorja kljub ohlapni zavezi o popolni denuklearizaciji. Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton vseeno vztraja, da bi lahko bil severnokorejski jedrski program končan v enem letu. Bolton je dejal, da Kim ni izigral Trumpa, ki se po njegovem mnenju "povsem zaveda severnokorejskega vzorca vedenja v desetletjih pogajanj z ZDA".

"Natančno vemo, kakšno je tveganje, da uporabljajo pogajanja za zavlačevanje, da lahko nadaljujejo razvoj jedrskega, kemičnega in biološkega orožja in balističnega programa."

Bolton je dejal, da bi Severni Koreji koristilo, da čim prej konča te programe, saj bi to omogočilo ukinitev sankcij in priliv pomoči.

V nekaj dneh naj bi se spet sestala Kim Džong Un in ameriški zunanji minister Mike Pompeo.