Sumljivo pošiljka je prejela tudi restavracija filmskega igralca in režiserja Roberta De Nira, ki je prav tako kritičen do predsednika Trumpa. Foto: Reuters
Sumljivo pošiljka je prejela tudi restavracija filmskega igralca in režiserja Roberta De Nira, ki je prav tako kritičen do predsednika Trumpa. Foto: Reuters
New York
Policist varuje posestvo Hillary in Billa Clintona v New Yorku, na katerega je bila naslovljena ena izmed pošiljk. Foto: Reuters
Trump po pošiljkah nad medije

Na zborovanju v Wisconsinu je poudaril odgovornost medijev za politično ozračje v državi. "Mediji nosijo odgovornost za vzpostavitev civiliziranega ozračja in končanje neskončne sovražnosti ter stalnih negativnih in pogosto neutemeljenih napadov ter zgodb," je v sredo zvečer nagovoril podpornike in poudaril, da imajo mediji ključno vlogo v okviru širših prizadevanj za premostitev razlik ter zbliževanje ljudi na nacionalni ravni.

Zagotovil je, da bodo prijeli storilce, ki so poslali bombe, udeležence v političnem življenju pa pozval k več olike in omilitvi retorike. "Nihče ne bi smel lahkomiselno primerjati političnih nasprotnikov z zgodovinskimi podleži, kar se ves čas dogaja. To se mora končati!" je dejal. Njegovi kritiki te komentarje označujejo za hinavske, saj sam pogosto uporablja napadalno retoriko proti nasprotnikom in medijem, poroča BBC.

Medtem je newyorška restavracija v lasti ameriškega igralca in režiserja Roberta De Nira prejela sumljiv pošiljko, podobno devetim paketom, v zadnjih dneh naslovljenih na Hillary Clinton, Baracka Obamo, druge vidne demokrate, Georgea Sorosa in televizijo CNN. Reuters poroča tudi o pošiljki, naslovljeni na nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna.

De Niro je tako kot preostali prejemniki paketov nasprotnik oz. kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Med drugim ga je označil za "nacionalno katastrofo". De Niro je bil oster do Trumpa že med njegovo volilno kampanjo leta 2016, ko je Trumpa označil za "očitno neumnega" in "povsem norega".

Po navedbah ameriških medijev policija preiskuje sumljiv paket, ki je prispel na naslov njegove restavracije Tribeca Grill na Manhattnu v New Yorku. Policija je sporočila, da je bilo ob prihodu sumljive pošiljke poslopje restavracije prazno in da jih je o njej obvestil eden izmed zaposlenih ob 5. uri zjutraj po krajevnem času. Policija je na kraj poslala enoto za razminiranje, ki je paket odnesla v analizo v svoj center v Bronxu.

FBI preiskuje "domači terorizem"
V sredo so ameriški obveščevalci poročali o več podobnih paketih, ki so jih prestregli v New Yorku, Washingtonu in na Floridi. Nobena izmed bomb ni eksplodirala. Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI dogodke ocenjuje kot "domači terorizem" in meni, da so dogodki povezani in da gre za dejanje enega in istega posameznika ali več povezanih oseb.

V paketu, namenjenem Sorosu, je bila cevna bomba, ki so jo pristojne službe detonirale. V paketih, namenjenih Clintonovi in Obami, so našli eksplozivni prah in "elemente za sestavo bombe".

Trump po pošiljkah nad medije