Foto: AP
Foto: AP

Po mnenju Esperjeva bo ogroženo tudi vse prihodnje obveščevalno sodelovanje med državami, saj ZDA ne bi bile prepričane, da so komunikacijski kanali zavarovani.

Sorodna novica Macron pripravljen podpreti začetek pogajanj S. Makedonije in Albanije

"Kot mednarodna skupnost se moramo zbuditi," je še pozval Esper. Ne želijo spora s Kitajsko, ampak menijo, da bi se morala ta azijska država držati pravil in spoštovati suverenost drugih, je dodal na münchenski varnostni konferenci.

V svarenju zahodnih partneric pred kitajsko tehnologijo 5G se mu je pridružil tudi ameriški minister za zunanje zadeve Mike Pompeo. Ta je izrecno svaril pred kitajskimi tehnološkimi podjetji, češ da so trojanski konji kitajskih obveščevalcev.

Peking je kritičen do Esperjevega zastrahovanja glede tehnologije 5G. Foto: AP
Peking je kritičen do Esperjevega zastrahovanja glede tehnologije 5G. Foto: AP

Wang: ZDA s kampanjo blatenja

Na ameriške pretnje se je ostro odzval kitajski zunanji minister Wang Yi, ki je ZDA očital, da vodijo kampanjo blatenja Kitajske.

Wang je zagotovil, da so vse obtožbe na račun Kitajske lažne.

"Načeloma lahko rečem, da so vse obtožbe na račun Kitajske laži," je dejal Wang. "Samo če se ta kritika obrne zoper ZDA, potem bodo laži morda postale resnica."

Wang je za oba govora ocenil, da sta ministra ponovila svojo kritiko Kitajske. Washington po njegovem mnenju ne sprejema kitajskih gospodarskih uspehov, ampak da to ni pravično. Modernizacije Kitajske ni mogoče ustaviti. "Nobena sila na svetu nas ne bo ustavila," je dodal.