Poročilo o vplivu podnebnih sprememb navaja konkretne primere, kot je rušenje preobremenjenih jezov v Južni Karolini. Foto: Reuters
Poročilo o vplivu podnebnih sprememb navaja konkretne primere, kot je rušenje preobremenjenih jezov v Južni Karolini. Foto: Reuters
Kansas
Zaradi suše bodo polja na nižinskih predelih postala nerodovitna. Foto: Reuters

Gre za prelomno študijo 13 vladnih okoljskih agencij, saj so podnebne spremembe povezali z gospodarskim učinkom – Bela hiša je namreč do zdaj vztrajno dajala prednost gospodarski rasti pred okoljevarstvom.

Prav tako študija ni abstraktna, temveč navaja zelo konkretne primere – preobremenjenih jezov v Južni Karolini, nerodovitnost izsušene zemlje v nižinskih predelih ZDA ter porast bolezni, ki jih prenašajo insekti na Floridi, navaja BBC.

Globalno segrevanje naj bi najbolj prizadelo revnejše sloje prebivalstva, vplivalo naj bi na zdravje, poškodovalo infrastrukturo, omejilo vodne zaloge ter dvignilo stroške v industriji, kmetijstvu, ribištvu in energetiki, izsledke študije za Televizijo Slovenije navaja dopisnik Edvard Žitnik.

Ostrejše vremenske razmere naj bi povečale tveganje prenašanja nalezljivih bolezni, poslabšale kakovost zraka, med drugim pa bi lahko vplivale tudi na duševno zdravje ljudi.

Agencije dodajajo, da se je napovedani okoljski katastrofi v prihodnosti mogoče izogniti, če se bo zmanjšal izpust toplogrednih plinov in če se bo "družba znala prilagoditi na spremembe, ki prihajajo".

Bela hiša: "Gre za najbolj katastrofalen scenarij"
Ugotovitve vladne študije - ki jo je naročil kongres - so sicer v popolnem nasprotju z okoljsko politiko predsednika Donalda Trumpa, ki je lani izstopil iz pariškega okoljskega sporazuma ter prižgal zeleno luč za še večjo uporabo fosilnih goriv. Tiskovna predstavnica Bele hiše Lindsay Walters je dejala, da poročilo temelji na najbolj katastrofalnem scenariju; ta naj ne bi upošteval ameriškega tehnološkega napredka v prihodnjih letih.

Vpliv podnebnih sprememb na ameriško gospodarstvo
Vpliv podnebnih sprememb na ameriško gospodarstvo