Islamistična skupina Boko Haram ni prvič udarila v mošeji. Leta 2014 je napadla osrednjo mošejo v Kanu. Foto: Reuters
Islamistična skupina Boko Haram ni prvič udarila v mošeji. Leta 2014 je napadla osrednjo mošejo v Kanu. Foto: Reuters

Prva samomorilka se je razstrelila v mošeji, druga pa zunaj nje. Napadalki sta bili preoblečeni v moška. Poleg mrtvih je bilo v napadu ranjenih še najmanj 42 ljudi, ki so bili prepeljani v bližnjo bolnišnico.

Za napadom verjetno stoji skrajna islamistična skupina Boko Haram, ki je leta 2002 nastala prav v Maiduguriju. Napadi Boko Harama so od leta 2009 zahtevali življenje več kot 20.000 ljudi.

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je sicer lani decembra po obsežni vojaški akciji dejal, da je Boko Haram premagan, a islamistična skupina še vedno lahko udari predvsem z uporabo samomorilskih napadalcev. Napadi se vrstijo v nigerijski zvezni državi Borno in sosednjem Kamerunu.

V napadu na avtobus v Pakistanu ubitih 16 ljudi
O eksploziji bombe na avtobusu pa poročajo iz Pakistana. Bomba je eksplodirala na avtobusu, na katerem so bili v glavnem vladni uslužbenci iz mesta Mardan na poti v službo v Pešavar. Pri tem je bilo ubitih 16 ljudi, več kot 20 je ranjenih. Štiri kilograme težka eksplozivna naprava je bila po navedbah policije nameščena blizu rezervoarja za gorivo in je bila verjetno sprožena daljinsko. Odgovornosti ni prevzel še nihče, za napadom pa bi lahko stali talibani.