Napadalec se je ob templju razstrelil v dopoldanskem času. Foto: Reuters
Napadalec se je ob templju razstrelil v dopoldanskem času. Foto: Reuters

Egiptovski mediji poročajo, da naj bi napad pri templju v Karnaku načrtovali trije napadalci. Varnostne sile so nato v streljanju ubile dva napadalca, tretjemu pa se jim je uspelo izogniti in se je razstrelil na parkirišču templja. V streljanju in eksploziji so bili ranjeni štirje Egipčani, med njimi dva policista in dva lastnika prodajalnic spominkov, o ranjenih turistih pa za zdaj ne poročajo.

Se pa poročila o napadu malce razlikujejo med seboj. Egiptovsko notranje ministrstvo je namreč v izjavi za javnost zapisalo, da so varnostne sile preprečile teroristični napad, kjer sta dva napadalca umrla, tretji pa je bil ranjen.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a tuji mediji poročajo, da za napadom verjetno stojijo džihadisti, ki so od leta 2013, ko je vojska strmoglavila predsednika Mohameda Mursija, v številnih napadih pobili že na stotine pripadnikov varnostnih sil.

V napadu leta 1997 umrlo več kot 60 ljudi
Luksor je bil že leta 1997 prizorišče terorističnega napada, ko so džihadisti napadli skupino tujih turistov v templju kraljice Hačepsut, v bližini Doline kraljev. Takrat je umrlo več kot 60 ljudi.

Tempelj Karnak velja za eno od najbolj priljubljenih turističnih točk v Egiptu, takoj za piramidami v Gizi.