Predsednik socialistov Pedro Sanchez verjetno ne bo predsednik nove španske vlade. Foto: EPA
Predsednik socialistov Pedro Sanchez verjetno ne bo predsednik nove španske vlade. Foto: EPA

Sanchez bi za sestavo vlade potreboval 176 glasov, tako pa so ga podprli le njegovi socialisti (90 glasov) in nova liberalna stranka Ciudadanos (40).

Proti Sanchezu pa so glasovali vladajoča Ljudska stranka, sicer s 122 poslanci tudi relativna zmagovalka decembrskih volitev, levičarski Podemos (69) in druge manjše, regionalne stranke, ki imajo skupaj 29 glasov.

"Pred seboj imamo možnost za oblikovanje vlade sprememb, kjer sta skupno dobro in zdrava pamet nad strankami in ideologijami. Kjer je večina rezultat zveze različnih manjšin," je med drugim v nagovoru dejal 44-letni Sanchez, a ni prepričal dovolj poslancev.

Očitki Sanchezu z desne in leve
Aktualni premier in predsednik Ljudske stranke Mariano Rajoy je Sancheza označil za "izmišljenega, nerealnega kandidata", medtem ko je vodja Podemosa Pablo Iglesias Sancheza obtožil, da namerava "konsolidirati glavne politike Ljudske stranke".

Sanchez ima v petek še eno možnost, da postane premier. Potreboval bo le več glasov podpore kot nasprotovanja, a ta scenarij je malo verjeten, saj so stranke, ki so v sredo glasovale proti, že napovedale, da si ne bodo premislile.

26. junija nove volitve?
Če Sanchezu spodleti še v petek, potem ima parlament še dva meseca časa, da sestavi vlado. Če mu ne bo uspelo, 26. junija sledijo nove volitve. Pred Sanchezom je vlado poskušal sestaviti že Rajoy, a je vrnil mandat, saj ni dobil dovolj podpore.