Santorum je potreboval zmago v Kansasu, če je hotel ostati v boju za nominacijo. Foto: Reuters
Santorum je potreboval zmago v Kansasu, če je hotel ostati v boju za nominacijo. Foto: Reuters

Slavje Santoruma v tej močno konservativni zvezni državi je bilo pričakovano, saj vodilni republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney in Newt Gingrich tam nista imela kampanje. Santorum je prejel 51 odstotkov glasov, Romney 21 odstotkov, Gingrich 14, Paul pa 13 odstotkov.

Kansas ima na voljo 40 delegatov za nacionalno konvencijo stranke konec avgusta v Tampi, kjer bodo republikanci potrdili zmagovalca. Poznejši protikandidat demokratu Baracku Obami na volitvah 6. novembra bo moral imeti na konvenciji na svoji strani najmanj 1.144 delegatskih glasov.

Romney slavil na ameriških ozemljih
Volitve so bile tudi na Ameriških Deviških otokih, Severnih Marianskih otokih in Guamu, ameriških ozemljih, ki niso zvezne države, ampak lahko sodelujejo v postopku izbire strankarskega predsedniškega kandidata. Na splošnih volitvah ne sodelujejo, čeprav so njihovi prebivalci ameriški državljani. Vsako ozemlje ima pravico do devetih delegatov na nacionalni konvenciji. Povsod, tako kot v Wyomingu, je slavil Romney.

Republikanska bitka za predsedniško nominacijo se prihodnji torek seli v Alabamo (50 delegatov za nacionalno konvencijo), Misisipi (40 delegatov), na Havaje (20 delegatov) in Ameriško Samoo (devet delegatov).

Po zadnjem štetju ima nekdanji guverner Massachusettsa Romney 453 delegatov, več kot vsi njegovi protikandidati skupaj. Sledi nekdanji senator iz Pensilvanije Santorum z 217 delegati, nekdanji predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Gingrich jih ima 107, zvezni kongresnik iz Teksasa Ron Paul pa 47.