Ameriški konzulat v Džedi je bil že tarča napada skrajnežev leta 2004. Foto: Reuters
Ameriški konzulat v Džedi je bil že tarča napada skrajnežev leta 2004. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz savdskega notranjega ministrstva, so policisti postali pozorni na moškega, ki je avtomobil parkiral v bližini parkirišča bolnišnice Sulejman Faki nasproti ameriškega konzulata. Ko so se mu približali, je moški aktiviral samomorilski pas. Pri tem sta bila lažje ranjena dva policista.

Eksplozija v Džedi je odjeknila tik pred današnjo jutranjo molitvijo, s katero muslimani začnejo tridnevno slavje ob koncu postnega meseca ramazan, in na dan ameriškega dneva neodvisnosti. Konzulat ZDA v Džedi so sicer islamski skrajneži enkrat že napadli, in sicer leta 2004, pri čemer je bilo ubitih devet ljudi.

Ameriško veleposlaništvo v Savdski Arabiji je po današnjem napadu izdalo opozorilo, v katerem je ameriške državljane pozvalo, naj bodo pozorni na svojo okolico in še posebej previdni, ko potujejo po državi.

Preprečili napade IS-ja v Kuvajtu
Iz Kuvajta pa so medtem sporočili, da so njihovi varnostni organi preprečili več napadov skrajne islamske skupine Islamska država (IS), tri v državi in enega zunaj nje.

Aretirali so več osumljencev, med njimi tudi enega kuvajtskega državljana. Cilji napadov, ki so jih načrtovali prav tako ob koncu ramazana, so bile šiitske mošeje in stavba notranjega ministrstva.