Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH-u ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Foto: Reuters
Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH-u ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Foto: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je novembra lani Šešlju iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, saj naj bi imel raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih. Zdravnik Milovan Bojić, vodja Šešljeve ekipe zdravnikov, je pojasnil, da so mu pred kratkim na jetrih odkrili nove metastaze. Po njegovih besedah bi moral Šešelj na 36 tednov dolgo zdravljenje, nato pa bi ga lahko operirali.

Kemoterapijo zaradi novih metastaz bi moral haaški obtoženec po navedbah zdravnika začeti že pred dvema tednoma, a zaradi pritiskov glavnega tožilca haaškega sodišča Sergea Brammertza v to ni privolil. Kot je Bojić še povedal za srbski dnevnik Danas, je Šešelj napovedal tudi, da bo, če ga bo Srbija izročila haaškemu sodišču, zavrnil vse terapije, tudi osnovna zdravila. Šešelj namreč že tri leta vztraja, da se bo zdravil izključno v Srbiji, a zaradi najnovejših pritiskov Haaga, da se mora vrniti v pripor v Scheveningnu, tudi v domovini zavrača zdravljenje, kar še dodatno škoduje njegovemu zdravju.

Sodišče odločilo, da se mora Šešelj vrniti v Haag
Šešelj od vrnitve v Srbijo razburja domačo in tujo javnost s ponavljanjem svojih nacionalističnih idej o Veliki Srbiji in pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo tudi doseglo, saj je prizivni senat haaškega sodišča 30. marca odločil, da se mora Šešelj nemudoma vrniti v pripor v Scheveningnu, sodnemu senatu pa naložil, naj odpravi odločitev o izpustitvi in odredi ponovni pripor.

Sodni senat tega še ni storil, je pa v petek pozval sekretariat sodišča, naj kar se da kmalu stopi v stik z ekipo Šešljevih zdravnikov in mu priskrbi podatke o zdravju obtoženca. Zahtevo so utemeljili z željo po "zaščiti pravice obtoženca do ustrezne nege".

Ker se postopek vleče, je haaško tožilstvo po poročanju beograjskih medijev sedaj znova pozvalo k čimprejšnji vrnitvi Šešlja v Haag. Na prizivni senat je tožilstvo naslovilo pritožbo, v kateri zahteva, da ta dodatno zahteva takojšnjo vrnitev obtoženega.

Šešelj, ki je večkrat poudaril, da se ne bo prostovoljno vrnil v Haag, je pred kratkim zatrdil tudi, da bo poskrbel, da haaško sodišče ne bo prišlo do podatkov o njegovem zdravstvenem stanju.

Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH-u ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. V haaškem priporu je bil od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, sodbo pa naj bi bilo pričakovati poleti.